lauantai 21. syyskuuta 2013

WieninleikeWieninleike on klassikko, joka tunnetaan eri puolilla maailmaa. Se valmistetaan oikeaoppisesti ilmeisesti vasikanlihasta. Suomiversio useimmiten on possua. Lisää tietoa asiasta Raholan blogissa. Leike paneroidaan, paistetaan öljyssä ja tarjoillaan perunamuhennoksen kera. Leikkeen päällä on koristeina ja makuelementteinä sitruunanviipale (sekä anjovista ja kapriksia).

Epätrendikkään keittiön leike lisukkeineen sisältää eri maissa käytettyjä elementtejä, joten tätä voisi nimittää vaikka EU-leikkeeksi. Suomalaisuutta tässä annoksessa on porsaanleike. Skandinaavisuutta edustaa meillä yleisimmin käytetty anjovis, joka on valmistettu kilohailista, erotuksena muun Euroopan anjovikseen, joka on sardellia. Tavallisen perunamuusin asemesta tässä annoksessa on irlantilaisen colcannonin tapainen muusi, jossa on mukana lehtikaalia. Koristeina annoksessa on sitruunan lisäksi ranskalaisittain kapriksia.


Wieninleike

1 kpl              porsaan- tai vasikanleike/syöjä
                      sitruunaa viipaleina
                      anjovisfileitä
                      kaprista
panerointiin
                      vatkattua kananmunaa
                      vehnäjauhoa
                      korppujauhoja tai pankoa (tässä oli fifty-sixty)
                      suolaa
                      valkopippuria myllystä
muusiin (colcannonin suomalainen serkku)
                      jauhoista perunaa
                      lehtikaalia
                      maitoa
                      voita
suolaa
muskottipähkinää

Keitä syöjien lukumäärän ja nälkäisyysasteen mukainen määrä perunaa. Oikea tapa olisi ehkä keittää ne kuorineen, jolloin perunan sisältämät vitamiinit säilyvät paremmin. Itse keitin perunat valmiiksi kuorittuina. Hyi minua!

Kuumenna kasarissa 2 dl maitoa, 2 rkl voita ja muutama lehti silputtua lehtikaalia. Mausta suolalla ja muskottipähkinällä. Älä laita liikaa muskottia, jotta kaalin maku ei peity. Keittele hiljaa n. 10 minuuttia.

Kun perunat ovat kypsiä kaada vesi pois (kuori perunat kun ne ovat vähän jäähtyneet). Riko perunat, lisää voita sekä tilkka maitoa ja tee niistä muusi. Mausta suolalla ja sekoita huolellisesti joukkoon haudutettu kaali haudutusliemineen. Anna makujen tasaantua hetken aikaa.

Leivitä kuivaksi talouspaperilla taputellut leikkeet kierittämällä ne ensin vehnäjauhoissa, sitten upottamalla vatkattuun kananmunaan ja lopuksi kierittelemällä ne korppujauhoissa, joihin on lisätty suolaa ja valkopippuria. Kuumenna reilusti rypsiöljyä tai vastaavaa paistinpannulla ja paista leikkeet siinä molemmin puolin kullanruskeiksi. Laita lautasella kullekin leikkeelle sitruunanviipale, 1-2 anjovisfilettä ja muutama kapris. Kauniin vihertävää muusia (ja ravintosuositusten mukaiset salaatit) viereen ja EU-leike on valmis.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jostain syystä täällä ei vasikkaa lihatiskissä näy, parhaiten tuntemissani ulkomaissa, Sveitissä ja Ranskassa se on hyvin arvostettua ja sitä on hyvin saatavilla.

Tuplaespresso kirjoitti...

On hiukkasen "kulttuurieroja" näissä ruoka-asioissa ;)