maanantai 16. syyskuuta 2013

Fish on Chips ja muuta herkkua hauesta eli kalapuikot


Hauki on Suomessa (ollut) pahasti aliarvostettu ruokakala, mikä saattaa johtua paitsi kalan ruotoisuudesta, myös hyvän reseptin puuttumisesta kuivahkon kalan kypsentämiseen. Nythän niitä hyviä reseptejä on ilmestynyt eri julkkiskokeilta ja ruokablogisteilta. Hyvä niin, paitsi että uuden suosion myötä hauen hintakin tuntuu nousseen melkoisesti. Toisaalta, jos samalla kotimaisen kalan saatavuus kaupoissa paranee, on asiassa hyväkin puolensa.  Ja voihan taas alkaa mökillä heitellä sopivaa viehettä kaislikonreunaan. Sanonta ”lähti kuin hauki rannasta” on hyvin kuvaava hauen nopeudelle. Kun viehe osuu oikeaan paikkaan, hauki iskee siihen saman tien ja pienikin hauensintti antaa sellaisen vastuksen että tuntuu kuin koukkuun olisi napannut suurempikin peto.


Me kaivoimme taas esiin muutaman vuosikymmenen takaisen luottoreseptin, jossa hauki mehevöitetään voilla ja kermalla. Välillä olemme yrittäneet ”keventää” haukireseptiä vähärasvaisemmaksi ja terveellisemmäksi(?...), mutta ei niistä kokeiluista ole tämän ohjeen haastajiksi. Hauesta tulee erityisen kuohkea mureke vain, kun jauhetun kalan joukkoon lisää riittävästi voita ja kermaa.

Haukimurekkeen voi syödä ihan murekkeena tai sitten valmistaa siitä maailman parhaat kalapuikot. Siis ruokaa, joka kuulostaa ikävästi kaupan pakastealtaan halpistuotteelta? Mutta näiden maistamisen jälkeen sana kalapuikko saa aivan uuden merkityksen. Massan joukkoon pilkotut katkaravut tekevät tästä suorastaan juhlaruokaa eikä näillä eväillä muutenkaan ole kaupan kalapuikkojen kanssa mitään muuta yhteistä kuin nimi. Sunnuntain brunssipöytään M valmisti hauki-katkarapumassasta minikokoisia, sormin syötäviä ”fish on chipsejä” perunalastujen päälle. Otsikossa ei siis ole kirjoitusvirhettä eikä siinä pidäkään lukea Fish & Chips.


Joitain vuosia sitten jossain BBCfood-kanavalla esitetyssä ruokaohjelmassa joku teeveekokki mainitsi nimen panko. Kalafileet piti paneroida nimenomaan sillä ennen friteerausta. Panko korppujauhoa kehuttiin niin, että sitä oli ihan pakko hankkia pussillinen ja kokeilla. Siitä lähtien pankoa onkin aina ollut meillä ruokakaapissa ja leivityksessä se on lähes kokonaan korvannut tavallisen korppujauhon. Panko on japanilaistyyppistä, karkeaa leipäjauhelmaa, johon käytetään vain leivän sisus ilman kuorta, ja jolla saa aikaan aivan erityisen rapean kuorrutteen paistetulle lihalle, kalalle tai kasviksille. Panko myös paistettaessa imee paljon vähemmän rasvaa kuin tavallinen korppujauho.  Ihan jokaisesta ruokakaupasta sitä ei valitettavasti vieläkään saa. Mekin käymme hakemassa aina uuden pankopussin Hakaniemen Vii-Voanista.

^ vasemmalla tavallista korppujauhoa                          oikealla pankoa ^           

Paistetun kalan kanssa sopii hyvin tartarkastike tai remouladekastike. Näitä majoneesipohjaisia  kastikkeita löytyy netistä kummallakin nimellä mitä erilaisimpia versioita riippuen siitä, mistä päin maailmaa reseptin kirjoittaja on kotoisin.




Hauki-katkarapupuikot eli parhaat kalapuikot

1 kg               haukea jauhettuna
150 g             huoneenlämpöistä voita
3 rkl               vehnäjauhoja
2 – 3              munaa
4 – 5 dl          kermaa
2,5 tl              suolaa
                      valkopippuria
200 g             katkarapuja suolaliemessä
                      cayennepippuria

leivitykseen
                      vehnäjauhoja
2                    vispattua kananmunaa
                      pankoa (tai korppujauhoa)
                      suolaa
                      valkopippuria
                      rypsiöljyä uppopaistamiseen

Valuta katkaravut, pilko pienemmiksi veitsellä ja mausta varovasti cayennepippurilla. Sekoita jauhettu kala ja pehmeä voi hyvin keskenään. Sekoita muut aineet katkarapuja lukuun ottamatta kulhossa. Lisää seos ja pilkotut katkaravut kalavoiseokseen. 

Leikkaa puikko vielä neljään osaan, jos paistat fish on chipsejä.

Levitä massa kalapuikon paksuiseksi kerrokseksi voideltuun uunivuokaan. Paista 200 asteessa uunissa 20 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa. Leikkaa levystä sopivan kokoisia puikkoja. Pyörittele puikot ensin vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja lopuksi maustetussa pankossa (tai korppujauhoissa). Kaada pannulle öljyä reilun puolen puikon paksuuden verran. Paista puikot erissä kauniin kullankeltaisiksi ja siirrä sivuun lautaselle talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois.



Remouladekastike

2 dl (kaupan tai kotitekoista) majoneesia
1 maustekurkku
2 rkl kapriksia
2 rkl tillisilppua
1,5 rkl sitruunamehua

Leikkaa maustekurkku ihan pieniksi paloksi ja sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Anna makuuntua viileässä noin tunnin ajan ennen käyttöä.




2 kommenttia:

sauvajyvänen kirjoitti...

Onpa loistavan oloinen resepti. Tätä täytyy kokeilla seuraavasta hauesta!

Tuplaespresso kirjoitti...

Rasvan määrä näyttää olevan vakio: jos sitä ei ole pääraaka-aineessa, se pitää lisätä voilla ja kermalla ja siitähän ei voi tulla muuta kuin hyvää :) Brunssivieraatkin kehuivat vuolaasti M:n fish on chipsejä.