maanantai 9. syyskuuta 2013

Viinissä haudutettua



Kukkoa punaviinissä on tunnettu ruokalaji, vaikka se kotioloissa yleensä tehdäänkin broilerista. Hietalahden Kauppahallin ’Nice to meat’ –lihakauppa myy kaikkea sellaista, mitä muualta on turha etsiä – kuten tuoretta kokonaista helmikanaa. Siispä nappasin kassiini kokonaisen helmikanan, jonka valmistin sunnuntairuoaksi ranskalaiseen tapaan television kokkiohjelman inspiroimana käyttäen punaviinin asemesta rieslingiä. Punaviinikylpyyn pääsi punakaali, joka hautui omenan ja pekonin kanssa maukkaaksi lisäkkeeksi helmikanalle.



Rieslingissä haudutettua helmikanaa

1     kpl          helmikana
2-4  kpl          salottisipulia (riippuu niiden koosta)
2 kpl              valkosipulin kynsiä
2,5 dl             rieslingiä
1,5 dl             kanalientä
150 g             creme fraichea
2 rkl               konjakkia
½ rasiaa         tuoreita herkkusieniä
lehtipersiljaa
voita
öljyä             
suolaa
mustapippuria

Irrota kanasta siivet, koivet ja rinnat. Rangasta voit keittää liemen. Kuumenna pannulla öljy ja ruskista kananpalat. Ota kananpalat sivuun pannulta ja kuullota pannulla olevassa rasvassa kuutioitu sipuli ja viipaloitu valkosipuli. Kaada pannulle konjakki, kuumenna, liekitä ja anna hetki kiehua. Laita kana takaisin pannulle. Laita rintapalat myöhemmin kuin muut palat, koska ne kypsyvät nopeimmin. Kaada riesling ja kanaliemi joukkoon. Sulje kansi ja anna hautua noin 20 minuuttia. Sillä aikaa puhdista herkkusienet ja pilko ne neljään osaan. Paista ne pannulla kullanruskeiksi voin ja öljyn sekoituksessa. Siirrä pannu sivuun odottamaan. 20 minuutin kuluttua ota kanat pannulta tarjoiluastiaan ja peitä foliolla jotta ne pysyvät lämpiminä. Keitä lientä pannulla kokoon kunnes se muuttuu kastikemaiseksi. Lisää herkkusienet ja creme fraiche ja anna kiehua hetki. Kaada kastike tarjoiluastiaan kananpaloille, ripottele päälle silputtua lehtipersiljaa ja tarjoile. Lisäkkeeksi sopii vaikkapa viinissä haudutettu punakaali. Bon appetit.




Punaviinissä haudutettua punakaalia

puolikas         punakaali
1 kpl              omena
4-5 siivua      pekonia
1 kpl              sipuli
1,5 dl             punaviiniä
1,5 dl             kanalientä
2 rkl               balsamicoa
2 rkl               fariinisokeria
öljyä
suolaa
mustapippuria

Pilko sipuli ja omena kuutioiksi ja leikkaa pekoni pieniksi paloiksi. Ruskista pekoni ja sipuli kasarissa. Poista punakaalista kanta ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Lisää kaali kasariin ja anna hautua 10 minuuttia. Lisää punaviini, balsamico ja kanaliemi ja anna kiehua hiljaa edelleen. Lisää 20 minuutin kuluttua omenakuutiot kaalin joukkoon samoin kuin fariinisokeri. Anna hautua vielä 30 minuuttia kunnes kaali on pehmeää.



2 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Nice to meatin valikoimat on ihan superia. Olen mm. ostanut sieltä täräyttävän hyvän entrecoten, jota en onnistunut pilaamaan edes vaikka se lipsahti hiukan ylikypsäksi. Se on myöskin yksi harvoja kauppoja, joista saa useimmiten maissikanaa.

Tuplaespresso kirjoitti...

Kyllä, Nice to meat on ihan loistava täydennys Helsingin lihakauppojen joukkoon. Useimmiten ostetaan sieltä mustan possun lihaa :)