sunnuntai 25. elokuuta 2024

Perinteinen mustikkapiirakka pullataikinaan

Nyt on metsissä vielä runsaasti mustikoita, joten ei muuta kuin marjaan ja sitten leipomaan mustikkapiirakkaa. Minä tosin käytin tähän viimeiset viime kesän mustikat, kun niitäkin vielä sattui olemaan pakastimessa. Tein pitkästä aikaa ihan perinteisen pullataikinapiirakan (mitä nyt hiukan ekstramaustoin sitä raastetulla limetinkuorella), joka sopi tosi hyvin lauantaina nautittujen rapujen jälkiruoaksi. Ravut ja mustikat, kummatkin erinomaista suomalaista kausi- ja lähiruokaa.


 

Mustikkapiirakka pullataikinaan

 

pohja
2 dl                kädenlämpöistä maitoa
25 g               tuorehiivaa
2 tl                 kardemummaa
0,5 tl              suolaa
1                    muna
1 dl                sokeria
1 dl                juoksevaa leivontamargariinia (oivariinia)
450 g             vehnäjauhoa
täyte
800-1000 g   mustikoita (pakaste)
1,5 dl             sokeria
0,5 dl             perunajauhoa
1 tl                 raastettua limetinkuorta
voitelemiseen
1                    muna
1 rkl              vettä

 

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Vatkaa joukkoon kananmuna, suola, kardemumma sekä sokeri. Sekoita taikinaan leivontamargariini sekä puolet jauhoista ja vaivaa taikinaa hetken aikaa. Lisää loput jauhot ja alusta taikinaa (yleiskoneella) 5-10 minuuttia. Peitä taikinakulho ja anna taikinan kohota noin tunnin ajan. Kauli taikinasta uunipellin kokoinen levy ja nosta se leivinpaperin kanssa pellille. Jos haluat tehdä taikinaristikon piirakan päälle, leikkaa reunat suoriksi ja käytä ristikkoon reunoilta jäänyt taikina.

Sekoita keskenään 1,5 dl sokeria, 3 rkl perunajauhoa sekä raastettu limetinkuori ja laita seos isoon muovipussiin. Lisää pussiin jäiset mustikat ja hölskytä voimakkaasti kunnes ainekset ovat kunnolla sekaisin. Kaada sokeroidut mustikat tasaisesti taikinalle. Vatkaa kananmuna veden kanssa ja voitele sillä piirakan reunat ja ristikko.

Kypsennä piirakka uunin alatasolla 200 asteessa noin 30-35 minuuttia kunnes piirakan pinta on kauniisti ruskistunut ja pohjakin kypsä. Viimeistele ripauksella tomusokeria.

Varsinkin pakastemustikoita käytettäessä marjatäyte on uunista otettaessa vielä kovin löysä. Piirakka kannattaakin ensin jäähdyttää huolella ennen kuin alkaa leikata siitä paloja.

 

Ei kommentteja: