sunnuntai 18. elokuuta 2024

Punertaa marjat pihlajan...


Tänä vuonna näyttää tulevan oikein kunnon pihlajanmarjasato. Paikoin pihlajien oksat notkuvat marjojen painosta jo lähes maahan asti. Nyt voi jo alkaa hyödyntää marjoja. Pihlajanmarjahyytelö sopii tarjottavaksi erilaisten riista- ja muiden liharuokien kanssa ja jos hyytelön haluaa toimivan jälkiruoan kanssa, sen voi maustaa vaikka vaniljalla. Toinen mitä pihlajanmarjoista voi tehdä, on suolata ja pikkelöidä ne, jolloin marjoja voi käyttää vaikka kapristen tapaan.

 

 

Pihlajanmarjahyytelö

 

2 litraa          pihlajanmarjoja
5 dl               vettä
hyytelösokeria pakkauksen ohjeen mukaan

 

Perkaa ja huuhtele pihlajanmarjat. Kuumenna kattilassa 5 desilitraa vettä hiljalleen poreilevaksi ja lisää pihlajanmarjat. Keittele marjoja puolisen tuntia muutamia kertoja välillä sekoitellen. Siivilöi sitten kattilan sisältö caritaliinan läpi toiseen astiaan: vuoraa iso, tiheä siivilä caritaliinalla ja anna mehun valua ilman että yrität painella marjoja liinan läpi. Näin hyytelö pysyy kirkkaana.

Kun kaikki mehu on valunut, punnitse mehun paino. Lisää mehuun hyytelösokeria pakkauksen ohjeen mukainen määrä ja keitä mehu hyytelöksi.

 

Pihlajanmarja”kaprikset”

 

5 dl                perattuja pihlajanmarjoja
   suolaliemi
3 dl                vettä
2 rkl              merisuolaa
   etikkaliemi
2 dl                vettä
1 dl                väkiviinaetikkaa
2 rkl              sokeria
6                    katajanmarjaa

 

Perkaa ja huuhtele pihlajanmarjat. Ryöppää ne vielä kiehuvassa vedessä, siivilöi ja kaada puhtaaseen kulhoon.

Keitä vettä ja suolaa kattilassa kunnes suola on liuennut. Kaada liemi ryöpättyjen marjojen päälle, peitä kulho ja anna seistä huoneenlämmössä 3-4 päivää.

Keitä kattilallinen vettä ja kuumenna siinä 1-2 lasipurkkia kansineen 5-10 minuutin ajan. Nosta purkit kansineen alassuin kuivumaan puhtaan pyyhkeen päälle. Siivilöi pihlajanmarjat suolaliemestä ja lusikoi ne lasipurkkeihin.

Laita etikkaliemen ainekset kattilaan ja keitä kunnes sokeri on sulanut. Kaada siivilöity liemi purkkeihin pihlajanmarjojen päälle. Sulje kannet ja anna liemen jäähtyä huoneenlämmössä. Siirrä jäähtyneet tölkit jääkaappiin ja anna makuuntua vähintään 4 päivää, mieluummin jopa muutaman viikon, ennen käyttöä.

 

4 kommenttia:

Terhi kirjoitti...

Ai niin nuo pihlajanmarjakaprikset :-) . Hyvä kun muistutit. Kerran niitä tein ja hyväksi todettiin.

Tuplaespresso kirjoitti...

Kuulemma voikukan nupuistakin voisi tehdä tällä tavalla jotain kapristen tapaista. Ehkä sellaistakin täytyisi joskus kokeilla :-)

Ulla kirjoitti...

Kiitos vinkistä! Pihlajat tosiaan pullistelevat marjoista, jotka ovat vieläpä hyväkuntoisia, joten laitoin just äsken yhden satsin "kapristoitumaan".

Tuplaespresso kirjoitti...

Hyviä ovat todella, kun pihlajanmarjakoit eivät vielä ole ehtineet marjojen kimppuun. Muutaman viiko kuluttua voi olla jo ihan eri juttu.