tiistai 2. tammikuuta 2024

Uudenvuoden hummeri oli tänä vuonna risotto

 

Uuden vuoden perinteinen hummerimme päätyi tänä vuonna risotoksi. Neljän hengen annosta varten tarvitaan yksi iso (noin 800 grammaa) hummeri tai pari puolikiloista. Mitä isompi hummeri, sitä paksumpi kuori ja tätä jättiotusta varten M kaivoi esille perinteiset hummerityökalut: pähkinäsakset, Fiskarsin lintusakset sekä teräksisen grillivartaan. Hummeri täytyy siis ensin perata, joten pähkinäsaksien sekä lintusaksien avulla pääsee käsiksi pyrstöön, saksiin ja niveliin. Peratut lihat laitetaan jääkaappiin kylmään, kuoret vähäksi aikaa uuniin paahtumaan ja grillivarrasta tarvitaan ”perkaajan palkkaan” eli sillä saa kaivetuksi syötävät lihat myös ison hummerin jaloista.

Kun kuoret on paahdettu uunissa, ne murskataan ja niistä keitetään liemi. Tätä lientä käytetään risoton valmistamiseen. Risotto viimeistellään hummerinpaloilla sekä tuoreyrteillä. Ruokajuomaksi suosittelemme samppanjaa. Pyhien jälkeen ehtii sitten taas palata takaisin normiarkeen keittiössäkin.


 

Hummeririsotto (neljälle)

 

1 iso (800 g)  keitetty hummeri

2 rkl              oliiviöljyä

1                    hummerin kuoret
1                    iso salottisipuli hienonnettuna
1                    iso porkkana pieninä paloina
1                    sellerinvarsi pieninä paloina
3 rkl               tomaattipyreetä
2 rkl               pernodia (tai pastista tms anisviinaa)
2,5 dl             kuivaa valkoviiniä
1                    purjon valkoinen osa viipaloituna
2                    laakerinlehteä
1                    sitruunaruoho murskattuna
3                    tillinoksaa
3                    oksaa ranskalaista rakuunaa
1 tl                 mustapippureita
1 tl                 valkopippureita
15 dl              vettä
1 rkl               osterikastiketta
2 rkl               kalakastiketta

2 rkl               oliiviöljyä

2 rkl               voita
1                    iso salottisipuli hienonnettuna
350 g             risottoriisiä (arborio, carnaroli, vialone nano)
13 dl              hummerilientä
1                    hummerin lihat
2 dl                parmesaaniraastetta
hienoa merisuolaa
cayennepippuria
tuoretta tilliä
tuoretta rakuunaa

 

Perkaa hummeri. Riko kuori ja irrota kaikki syötävä liha. Yritä pitää pyrstön ja saksien lihat melko kokonaisina, jolloin niistä saa jätetyksi vähän isommat palat annosten viimeistelyyn. Laita hummeri(e)n syötävät lihat jääkaapin nollolokeroon odottamaan, laita kuoret 30 minuutiksi paahtumaan uunipellille kiertoilmaan 125 asteeseen ja heitä käyttökelvottomat osat pois.

Kun kuoret on paahdettu, on aika valmistaa hummeriliemi. Murskaa kuoret, ota esiin kaikki liemeen tarvittavat ainekset ja esikäsittele ne. Kuumenna kattilassa öljy ja kuullottele siinä hetken aikaa sipulia, porkkanaa sekä selleriä. Lisää sitten hummerinkuoret sekä tomaattipyree ja sekoita niitä yhdessä. Lisää Pernod, sekoita ja anna sen haihtua, minkä jälkeen kaada kattilaan valkoviini ja kun se on vähitellen haihtunut, lisää purjo, laakerinlehdet, sitruunaruoho, tilli, rakuuna, mustapippurit, valkopippurit sekä (kiehuva) vesi. Sekoita ainekset ja anna niiden porista pienellä lämmöllä noin tunnin ajan. Sekoittele välillä ja jos neste tuntuu haihtuvan liian nopeasti, lisää tarvittaessa kiehuvaa vettä. Kun liemi alkaa olla valmista, lisää vielä osterikastike sekä kalakastike ja anna kiehahtaa. Siivilöi valmis liemi toiseen astiaan. Aromaattista hummerilientä pitäisi olla nyt noin 12-13 desilitraa.

Ota hummerin lihat kylmästä ja erota niistä neljä isompaa palaa (pyrstö- tai saksilihoja) joita käytetään annosten viimeistelyyn. Leikkaa muut lihat sormenpään kokoisiksi paloiksi. Mittaa risottokattilan pohjalle öljy sekä voi, kuumenna ja kuullota siinä sipuli. Lisää sitten risottoriisi ja sekoita nuolijalla minuutin tai pari kunnes kaikki riisi on öljyisen kuultavaa. Älä käytä sekoittamiseen muuta kuin pehmeää nuolijaa jotta riisinjyvät eivät rikkoontuisi kypsennyksen aikana. Lisää sitten kuumaa lientä pari kauhallista kerrallaan ja koko ajan hellästi sekoitellen anna liemen imeytyä riisiin. Lisää sitten taas lientä ja sekoittele koko ajan, jolloin riisin tärkkelys irtoaa ja saostaa risoton. Kun riiisissä on vielä hiukan puruvastusta, lisää hummerinpalat, sekoita ja anna niiden lämmetä risoton joukossa. Lopuksi lisää parmesaaniraaste, hiukan hienoa merisuolaa, maun mukaan tujaus cayennea, sekoita ja jaa lautasille. Viimeistele annokset isommalla hummerinpalalla sekä hienonnetulla tuoreella ranskalaisella rakuunalla ja tillillä.

Ei kommentteja: