keskiviikko 24. tammikuuta 2024

Banoffeekakkua vaalikahville


Vaalisirkus alkaa olla lopuillaan, sunnuntaina on varsinainen vaalipäivä ja suomalaisella tehokkuudella vielä samana iltana selviää ensimmäisen äänestyskierroksen tulokset. Nyt erityisesti iltapäivä- ja naistenlehtien ansiosta kansa tietää kaiken kaikista presidenttiehdokkaista heidän syntymästään tähän päivään. Vähän kärjistäen, kuka heistä puki kolmevuotiaana housut väärinpäin, kuka sanoi 20 vuotta sitten ruman sanan, kuka ei koulussa tykännyt kuviksesta, kenellä oli teininä isoin kengännumero, millaisia lemmikkieläimiä heillä oli ja mikä oli toiveammatti peruskoulun lopulla. Mensan testi taitaa olla melkein ainoa mihin presidenttiehdokkaita ei velvoitettu osallistumaan, mutta muuten varsinkin viime viikot näyttävät olleen aamusta iltaan yhtä jatkuvaa vaalitenttiä ja valitettavan paljon samoja ja taas samoja kysymyksiä tentistä toiseen. Olen ihan varma, että ehdokkaat ovat ajoittain tunteneet itsensä lähinnä sirkuseläimiksi, mistä syystä suolapähkinöillä viimeistelty toffeekuorrutteinen banaanikakku on varsin sovelias tarjottava ensi sunnuntain perinteisen vaalikahvin kanssa.

 


 

Banoffeekakku

 

   banaanikakku
100 g             pehmeää voita
1,5 dl             sokeria
1                    muna (huoneenlämpöinen)
2                    banaania (kypsiä mustapilkullisia)
2,5 dl             vehnäjauhoa
1,5 tl              leivinjauhetta
1 tl                 inkivääriä
1 tl                 vaniljasokeria
   toffeekuorrute
1 dl                sokeria
2 rkl               kylmää vettä
50 g               voita
1 dl                kuohukermaa
1/8 tl              hienoa merisuolaa
3 dl                tomusokeria
   lisäksi
kourallinen   suolapaahdettuja maapähkinöitä

 

Sekoita jauhoihin leivinjauhe, inkivääri sekä vaniljasokeri. Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa muna rasva-sokerivaahdon joukkoon. Murskaa banaanit haarukalla ja sekoita ne taikinaan. Siivilöi joukkoon jauho-leivinjauhe-mausteseos ja sekoita taikina tasaiseksi. Tasoita taikina voideltuun ja jauhotettuun pitkään vuokaan ja kypsennä 200 asteessa uunin keskitasolla noin puoli tuntia tai kunnes kakkuun painetuun puutikkuun ei enää tartu taikinaa. Kumoa kakku vuoasta kun se on hetken jäähtynyt. Jos käytössäsi on jäähdytysritilä, aseta kakku sen päälle odottamaan kuorrutetta.

Kuorrutusta varten tarvitset kaksi kattilaa. Kuumenna voi, kerma ja suola kiehuvan kuumaksi yhdessä kattilassa. Sokeria varten teräskattila on parempi, sillä siitä näkee sokerin värin muuttumisen helpommin kuin pinnoitetusta kattilasta. Mittaa sokeri teräskattilaan ja valuta sen pinnalle 2 rkl vettä. Odota sen aikaa että sokeri on täysin kostunut. Kuumenna sitten sokeria kattilassa sekoittamatta niin kauan että sokerin väri on muuttunut meripihkan sävyiseksi. Kaada kiehuvan kuuma kerma-voiseos hitaasti nauhana kuuman sokeriliemen joukkoon koko ajan voimakkaasti kierrevispilällä vatkaten. Varo ettei seos kuohahda liedelle. Ota kattila pois lämmöltä, lisää tomusokeri ja sekoita kuorrutus tasaiseksi. Valuta kuorrute kakun päälle ja ripottele pinnalle rouhittuja suolapähkinöitä.

Ei kommentteja: