torstai 14. joulukuuta 2023

Kalafileetä ja kasviksia en papillote


Itsenäisyyspäivän aterialle valmistin helppoa kalaruokaa, paperipaketissa kypsennettyä kalafileetä kasvisten kera. Olisin halunnut pakettiin Suomen kansalliskalaa, pari mehevää ahvenfileetä, mutta voi harmi, jäätilanteen vuoksi missään kalakaupassa ei ollut niin ahventa kuin kuhaakaan. Sitten täytyi ostaa mitä oli tarjolla eli pakettiin meni lihavat punakampelafileet, joka sekään ei ollut huono valinta.

Paperipaketissa kypsennettävä eli ”en papillote” kala on siitä kiva, että sen voi esivalmistella hyvissä ajoin etukäteen jääkaappiin odottelemaan ja paistaa sitten juuri ennen tarjoilua vaikka tusinalle päivällisvieraalle - ja kaikki saavat ruokansa vastapaistettuna samanaikaisesti. Paketit vaan uunipellille, vartti uunissa ja sieltä lautasille.

 

Kalafileetä ja kasviksia en papillote

(kahdelle)

 

2-4  ruodotonta ja nahatonta kalafileetä
hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä
4 rkl  valkoviiniä
2  esikeitettyä perunaa
2  esikeitettyä pientä porkkanaa
puolikas kesäkurpitsaa
2-3  kevätsipulia
2-3 rkl  tilli- tai karhunlaukkaöljyä
6  raakaa kuoretonta jättikatkarapua (sulatettuna)
6  kirsikkatomaattia

2 arkkia leivinpaperia

(1 kananmuna)

 

Kalafileiden määrä riippuu niiden painosta. Tavoitteena olisi noin 140-170 grammaa per syöjä. Ensin kalafileet marinoidaan yön yli jääkaapissa. Fileiden pinnalle molemmin puolin ripotellaan hienoa merisuolaa sekä vastajauhettua valkopippuria, minkä jälkeen ne pinotaan lasivuokaan ja valellaan valkoviinillä. Perunat ja porkkanat esikeitetään puolikypsiksi.

Kun alat valmistella paketteja, pyyhi kalafileistä kaikki mausteet ja viipaloi kasvikset. Taita kaksi leivinpaperiarkkia keskeltä kahtia ja asettele kumpaankin taitoksen viereen ensin kesäkurpitsa-, peruna- ja porkkanaviipaleet sekä hienonnettu kevätsipuli.

Aseta kalafileet kasvisten päälle ja mausta yrttiöljyllä. Sitten jättikatkaravut sekä kirsikkatomaatit puolikkaina ja lopuksi vielä hiukan lisää suolaa sekä valkopippuria.

Paketit taitellaan kuten eteläamerikkalainen empanada-pasteija, vähän kerrallaan kunnes paketti on kokonaan kiinni. (Jos haluaa pelata ihan varman päälle, liimana voi käyttää kananmunaa, mutta se ei ole välttämätöntä. Vatkaa kananmuna kevyesti ja levitä sitä ohuelti paperiarkin reunoille.) Taita paperiarkin kulmat vastakkain ja sulje paketti taittelemalla reunoja ylös sisäänpäin vähän kerrallaan ja aina edellisten taitosten päälle. Viimeinen taitos käännetään paketin alapuolelle. Sitä mukaa kun paketit on taiteltu, ne asetellaan uunipellille.


Kypsennä kalapaketit uunissa 200 asteessa noin 12-17 minuuttia riippuen kalafileen paksuudesta. Nosta paketit uunipelliltä lautasille ja leikkaa paperi auki.

Ei kommentteja: