Monessa suomalaisperheessä joulu ei tule ilman perinteisiä laatikkoruokia. Tässä seitsemän parasta laatikkoreseptiä, imelletty perunalaatikko kahdella tapaa – suomalaisittain sekä ranskalaisittain, naurislaatikko, hiukan pehmeämmän makuinen lanttulaatikko niille jotka eivät voi sietää lanttulaatikkoa, juurisellerilaatikko, punajuuri-aurajuustolaatikko sekä broilerinmaksalaatikko.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * *
En varmaan koskaan lakkaa hämmästelemästä, miten pelkästä perunasta ja vehnäjauhoista voi saada aikaan jotain niin makeaa kuin oikea imelletty perunalaatikko. Ei pisaraakaan siirappia eikä murustakaan sokeria, ainoastaan perunasta ja jauhoista imellyttämällä syntyvä makeus. Niin, ruoanlaittohan on pelkkää kemiaa. Imellyttäminen tarvitsee mahdollisimman tärkkelyspitoiset perunat ja oikean imellyttämislämpötilan. Kaikki muu voidaan tehdä tavalla, toisella tai kolmannella…
Monissa resepteissä ohjeistetaan laittamaan sose imeltymään ”lämpimään paikkaan” tai 50 –asteiseen uuniin. Jotkut ihan tosissaan ehdottavat imeltymistä jopa normaalissa huoneenlämmössä.
Kun perunat ovat kypsyneet, kaada vesi pois (säästä muutama desi keitinvettä) ja soseuta perunat. Sekoita vehnäjauho perunasoseen joukkoon, tarvittaessa notkista sosetta lisäämällä hiukan keitinvettä, peitä alumiinifoliolla ettei sose kuivu ja laita sosekattila uuniin 75 asteen lämpöön imeltymään 4-12 tunniksi. Sekoittele sosetta muutaman kerran imeltymisen aikana.
Lisää imeltyneen soseen joukkoon voisula, lämmin maito ja suola hyvin sekoittaen. Jos haluat tehdä oikein sileän perunalaatikon, niin pienellä parin minuutin lisävaivalla soseen voi tässä vaiheessa painella tiheähkön siivilän läpi, jolloin kaikki mahdolliset klimpit ja huonosti muusaantuneet perunanpalat jäävät siivilään (ja sinun arvostuksesi erinomaisena kokkina nousee).
Kaada sose voideltuun uunivuokaan, vuoka vain noin puolilleen, (laita pinnalle muutama voinokare) ja paista 150 asteessa noin 2,5 - 3 tuntia.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Perunalaatikon voi korvata lyonilaisen perunakakun reseptillä, joka on huippukokki Michel Roux jr:n käsialaa. Eri työvaiheiden aikana tämän ruokalajin perunoille tapahtuu kuten jouluiselle perunalaatikolle: perunan (ja myös sipulin) tärkkelys muuttuu sokereiksi ja perunakakusta tulee ihanan makea ilman murustakaan lisättyä sokeria. Perunakakku sopii kaikenlaisten liha- ja kalaruokien lisukkeeksi ja se on valmis nautittavaksi melkein heti paistamisen jälkeen, mutta vielä paremmaksi se muuttuu jos sen annetaan vetäytyä rauhassa seuraavaan päivään ja sitten lämmittää.
Murskaa uuniperunoiden sisus haarukalla, mutta älä liikaa. Massan tulee olla jokseenkin karkeaa. Vatkaa muna kevyesti ja sekoita siihen creme fraiche. Kaada seos perunasurvoksen joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää perunasurvokseen haudutetut sipulit ja mausta suolalla, mustapippurilla sekä muskottipähkinällä ja kääntele kaikki vielä kunnolla sekaisin.
Voitele irtopohjavuoka voilla ja tasoita perunaseos vuokaan. Kypsennä uunissa 180 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea. (Lisää tuore timjami tarjoiluvaiheessa perunakakun pinnalle.)
* * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Nauris on kaikkein vanhin ja perinteisin kasvi, mitä Suomessa on koskaan viljelty. Vasta 1900-luvun taitteessa peruna syrjäytti nauriin ruokapöydästä. Lanttulaatikon voi joulupöydässä korvata vaikka tällä naurislaatikolla.
voita
Sekoita keskenään kerma, korppujauho, inkivääri, muskottipähkinä, omenahillo, hunaja sekä valkopippuri ja anna korppujauhojen turvota kunnolla. Sekoita korppujauho-mausteseos naurissoseen joukkoon. Vatkaa muna kevyesti ja sekoita se vielä seokseen.
Voitele uunivuoka voilla, kaada
naurislaatikkoseos vuokaan, ripottele päälle ohut kerros korppujauhoa ja
viimeksi muutama nokare voita. Kypsennä
naurislaatikko uunissa 150 asteessa noin 1,5 tuntia.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Monien mielestä lanttulaatikko kuuluu jouluun. Toiset eivät suostu edes maistamaan sitä, koska lantun maku on melko voimakas. Eikä makuun tottumista ainakaan auta se, että lanttua tarjoillaan hyvin harvoin, jolloin makukokemuksen lantusta saa mahdollisesti vain kerran vuodessa jouluna. Pienillä muuutoksilla lanttulaatikosta muokata hiukan miedomman ja "lanttuallergikoille" maistuvamman makuisen. Niin oudolta kuin tuntuukin lisätä vaniljaa, tai edes omenaa, lantun joukkoon, ne sopivat keskenään käsittämättömän hyvin eikä varsinkaan vanilja hyökkää päälle lantun joukosta, vaikka niin voisi kuvitella.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Koskapa lanttulaatikon maku jakaa mielipiteet melko voimakkaasti ja lisäksi lantulla on taipumus aiheuttaa närästystä, niin lantunvihaajat voisivat tykätä tästä sellerilaatikosta. Aromikas juuriselleri sopii yhtä hyvin kinkun, poron kuin lampaankin kanssa. Kun juuriselleriä kypsentää riittävän kauan, se muuttuu ihanan makeaksi.
Tässä vaiheessa soseen voi halutessaan maustaa suolalla ja tarjoilla selleripyreenä. Mutta sellerilaatikkoahan tässä oli tarkoitus tehdä, joten jatketaan:
Sekoita korppujauho 1 dl kuohukerman joukkoon ja anna sen turvota 5-10 minuuttia. Vatkaa muna kevyesti ja sekoita siihen siirappi. Yhdistä korppujauho- ja munaseokset ja sekoita ne selleripyreen joukkoon. Mausta suolalla.
Kaada massa voideltuun vuokaan ja kypsennä sellerilaatikkoa uunin keskitasolla 175 asteessa noin 60 minuuttia.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Punajuuri-aurajuustolaatikolla voisi korvata jonkin perinteisen joululaatikon, ehkä jopa rosollin, jota tulee aina laitetuksi liikaa. Ohje on pieneen 2-4 hengen laatikkoon, mutta joulupöytään tämä resepti täytyisi vähintään tuplata, jos sekään riittäisi. On tämä niin herkullista.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Hienonna sipuli ja kuullota se lopussa voissa pehmeäksi ruskistamatta. Irrota lehdet yrteistä ja hienonna ne veitsellä. Paloittele rusinat veitsellä. Vatkaa pienessä kulhossa kananmunat. Laita broilerinmaksat tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja jauha hienoksi. Yhdistä jäähtyneeseen puuroon hienonnettu maksa, yrtit, sipulit, rusinat, mausteet sekä siirappi ja vatkatut kananmunat ja sekoita huolellisesti.
Voitele valitsemasi uunivuoka/uunivuoat ja kaada seos niihin. Voit laittaa vielä pari voinokaretta laatikon päälle ennen uuniin laittoa. Tästä määrästä tuli 4 kpl 8,5 dl:n alumiinivuoallista. Ne mahtuivat kerralla juuri sopivasti uuniimme. Kokeile tyhjillä vuoilla ennen voitelua niin ei sitten harmita. Paista 180˚C uunissa n. 1 tunti 45 minuuttia ja nosta jäähtymään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti