maanantai 11. lokakuuta 2021

Poroburger


Jos pitäisi sanoa millainen on Suomi-burger, niin minusta se on kotimaisista perusaineksista tehty poroburger. Riista, johon porokin ainakin melkein kuuluu, on kotimaista luonnonmukaista lihaa. Peruna on peruskasvis, joten perunabriossi on oikea sämpylä Suomi-purilaiselle. Metsissämme kasvava puolukka maustaa tämän purilaisen majoneesin ja kotimainen maustekurkku sekä rapea pekoni toimii lisukkeena. Lihan mausteeksi vielä hieman katajanmarjaa ja siinä on Suomi-maut kohdillaan.


 

Poroburgerit

 

4 kpl              perunabriossisämpylöitä

400 g             jauhettua poron kylkeä
1,5 tl              hienoa merisuolaa
                      muutama rouhaus valkopippuria myllystä
n. 1 tl             katajanmarjoja morttelissa hienonnettuna
1                    kananmuna
4 viipaletta    cheddar-(sulate)juustoa
loraus            rypsiöljyä
                      muutama nokare voita 

puolukkamajoneesia

rapeaa pekonia
maustekurkkua viipaleina

Laita poron jauheliha kulhoon ja lisää sinne pekoneista sulanut rasva. Poron liha on vähärasvaista, ja siksi kannattaa hyödyntää pekonin rasva. Mausta liha, lisää muna ja sekoita aineksista pihvimassa. Muotoile reilusta puolesta määrästä neljä pihviä, joissa on keskellä kuoppa. Revi näihin kuoppiin cheddarjuusto ja tee pihville ”kansi” lopusta massasta. Kuumenna öljy paistinpannulla ja laita pihvit paistumaan. Tarkkaile reunasta lihan kypsymistä. Käännä pihvit 3-4 minuutin kuluttua ja lisää pannulle voinokareet. Pienennä lämpöä niin, että voi ei pala. Valele pihvejä voisulalla loppupaiston aikana pari-kolme kertaa. Siirrä pannu sivuun ja peitä kannella odottamaan kokoamista. Koska poronliha on melko rasvatonta, varo paistamasta pihviä kuivaksi.

Paahda perunabriossit pannulla (tai leivänpaahtimessa). Kokoa hampurilainen haluamassasi järjestyksessä ja koeta saada kunnon haukkaus ihanaa, pehmeää juustoa valuvaa poroburgeria suuhusi. Saatat haluta toisenkin purilaisen…


 

Kotimaista pekonia rapeaksi paistettuna

Katso vanha reseptimme täältä


 

Puolukkamajoneesi

100 g             kotitekoista majoneesia

30 g               paseerattua puolukkasurvosta pakastepuolukoista
1/4 tl             sinappijauhetta
1 tl                sokeria

Sekoita majoneesiin paseerattu puolukkasurvos. Mausta sinappijauheella ja sokerilla.


 

Perunabriossisämpylät

150 g             löysähköä perunasurvosta

2,5 dl             maitoa
1 rkl              sokeria
3                    munaa (koko L)
550 g             vehnäjauhoa
11 g (1 pkt)   kuivahiivaa
1 tl                hienoa merisuolaa
150 g             pehmeää voita
voitelemiseen
1                    kananmuna
(perunajauhoa)

Asenna yleiskoneeseen taikinakoukku. Mittaa vatkauskulhoon perunasurvos, maito, sokeri sekä kananmunat ja vatkaa seos tasaiseksi. Sekoita 400 g jauhoihin kuivahiiva ja 150 g jauhoihin suola. Lisää taikinaan jauho-kuivahiivaseos ja alusta taikinaa 8-9 minuuttia. Lisää sen jälkeen jauhot, johon on sekoitettu suola ja alusta vielä parin minuutin ajan. Lopuksi lisää taikinaan pehmeä voi kolmessa erässä niin että edellinen on ensin kunnolla sekoittunut. Taikinan kuuluu jäädä erittäin pehmeäksi. Nosta taikina toiseen kulhoon ja peitä kulho leivinpaperilla. Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

Jaa kohonnut taikina pienempiin, keskenään samankokoisiin taikinapalohin. Näitä sämpylöitä taikinasta tuli 14 kpl. Kun olet pyöritellyt taikinan sämpylöiksi, anna niiden kohota vielä uunipellillä leivinpaperin alla 20-30 minuuttia. Voitele sämpylät vatkatulla kananmunalla (ja siivilöi pinnalle hiukan perunajauhoa). Paista perunabriossit 180 asteessa noin 20 minuuttia.

Ei kommentteja: