perjantai 29. lokakuuta 2021

Appelsiinilla ja korianterilla maustettu uunilohi


Tämä on ”yhden pannun ruoka” eli kaikki kypsentäminen tapahtuu uunissa yhdessä uunivuoassa. Helppoakin helpompaa. Tosin lohi täytyy ensin maustaa ja antaa mausteiden vaikuttaa vuorokauden verran, joten esivalmistelu täytyy aloittaa näin jo edellisenä päivänä.

Appelsiininkuori ja korianterinsiemenet eivät ole niitä ihan tavallisimpia kalamausteita, mutta lohen kanssa yhdistelmä toimii erinomaisesti. Ensin pannulla kypsennetään juurekset melkein kypsiksi ja ihan lopussa siirretään niitä syrjään sen verran että lohikin mahtuu mukaan. Lohi ei tykkää liian pitkästä kypsennyksestä, vaan se on parhaimmillaan juuri ja juuri kypsänä ja mehevänä. Jos mahdollista, lohenpala saisi olla kauttaaltaan melko tasapaksua, jolloin kypsyminenkin on tasaisempaa.

Kun appelsiinista tarvitaan vain teelusikallinen raastettua kuorta, lopusta appelsiinista voi tehdä vaikka jälkiruoaksi nopean appelsiini-mascarponevaahdon tällä reseptillä.

 

Appelsiinilla ja korianterilla maustettu uunilohi

(ja uunijuurekset)

400/800 g  nahallista, ruodotonta lohifileetä (= 2 tai 4 annosta)

1 tl  korianterinsiemeniä
10  mustapippuria
2 tl  sokeria
1 tl  raastettua appelsiininkuorta
2 rkl  karkeaa merisuolaa
1,5 rkl  hienonnettua tuoretta tilliä

ruokaöljyä

perunoita
porkkanoita
palsternakkaa
varsiparsakaalia
kevätsipulia


Mittaa korianterinsiemenet ja mustapippurit paistinpannulle ja paahda niitä hetki. Varo polttamasta! Kaada paahdetut mausteet mortteliin sokerin, appelsiininkuoren ja karkean merisuolan kanssa ja hierrä seos hienoksi. Lisää mausteisiin hienonnettu tilli ja levitä seos tasaisesti lohen pinnalle. Kääri lohi tiukkaan pakettiin, paketti muovipussiin ja muovipussi jääkaappiin noin vuorokaudeksi.

Seuraavana päivänä ota lohi pois paketistaan ja pyyhi talouspaperilla mausteet pois. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Pese / kuori juurekset huolella ja leikkaa pienemmiksi paloiksi. Mittaa kulhoon hiukan ruokaöljyä, hienoa merisuolaa sekä mustapippuria myllystä, lisää juurespalat, sekoita ja kaada juurekset vuokaan. Mausta varsiparsakaalit samalla tavalla. Kypsennä juureksia 200 asteessa ensin 30 minuuttia, lisää sitten varsiparsakaalit ja kypsennä seuraavat 5 minuuttia. Ota sitten vuoka ulos uunista ja tee keskelle sen verran tilaa että lohenpala mahtuu mukaan. Laita lohi nahkapuoli alaspäin vuoan pohjalle, lisää hienonnettu kevätsipuli ja paista 15-20 minuuttia kunnes lohi on juuri ja juuri kypsää.

Lohen kanssa on tuoreyrteistä, oliiviöljystä ja creme fraichesta blenderissä tehty kylmä kastike. Tähän ruokaan sopii hyvin myös vahvemmat maut, kuten vihreä tomaatti-chilihillo sekä erilaiset etikkasäilykkeet.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Ihania makuja uunilohessa, nam:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Mausteiden kanssa suolaaminen tekee hyvää lohelle.