Raparperi ja parsa ovat varmat kevään merkit. Tosin ulkomaista parsaa on kaupoissa nykyisin lähes läpi vuoden, mutta raparperit ovat vasta tuloillaan. Kun kevät on myös pakastimen tyhjennyksen aikaa, sulatin viimeiset viimevuotiset raparperit ja tein niistä marmeladia. Siitäpä sainkin ajatuksen käyttää tällaista kivan hapanta marmeladia aleksanterinleivosten täytteeksi. Aleksanterit ovat yleensä aika äkkimakeita, kahden murotaikinakerroksen välissä makeaa hilloa ja päällä sokerikuorrute. Näiden aleksanterien kanssa kokeilin vähän säätää makean, happaman ja suolaisen suhteita reseptissä. Eikä ollenkaan pöllömpi lopputulos, vaikka itse sanonkin.
Tähän alkuun suussasulavien raparperialeksanterien resepti ja sen perässä yhdeksän muuta raparperiherkkua. Niiden reseptiin pääset klikkaamalla kuvatekstiä.
Raparperialeksanterit
Raparperimarmeladi
Murotaikina
Kuorrute
Valmista ensin marmeladi. Sulata raparperit ja sekoita joukkoon suola. Lisää sokeri ja keitä aineksista marmeladi sokeripakkauksen ohjeen mukaan. Tölkitä marmeladi steriileihin tölkkeihin ja jäähdytä jääkaappilämpötilaan ennen käyttöä. Aleksanterinleivoksiin tätä marmeladia kuluu noin pari desilitraa.
Sekoita keskenään vehnäjauho sekä vaniljasokeri. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita voivaahtoon ensin kananmuna ja sen jälkeen jauhot muutamassa erässä. Kun taikina on tasaista, jaa se kahdeksi samanpainoiseksi palaksi ja laita kumpikin pala omaan muovipussiin. Tasoittele taikina pussin sisällä suorakaiteen muotoiseksi. Sillä tavalla palat on helpompi myöhemmin kaulita kun jos taikina olisi yhtenä pallona. Laita taikinat jääkaappiin tunniksi. Taikinassa ei ole leivinjauhetta, sillä tämän taikinan ei ole tarkoitus kohota paistettaessa.
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen (ylä-alalämpö).
Kauli kumpikin taikinapala kahden leivinpaperin välissä noin 25 x 30 cm suorakaiteen muotoiseksi, ohueksi levyksi. Laita ne kaulimisen jälkeen vielä hetkeksi jääkaappiin jähmettymään. Ota sitten yksi levy ja laita se leivinpaperillaan uunipellille. Nosta päällimmäinen leivinpaperi pois. Levitä taikinan päälle ohut, tasainen kerros raparperimarmeladia.
Ota sitten jääkaapista toinen kylmän kohmeinen taikinalevy ja poista siitä toinen leivinpaperi. Käännä taikinalevy raparperimarmeladin päälle ja poista toinenkin leivinpaperi. Taikinat paistetaan päällekkäin siitä syystä, että paiston aikana marmeladi liimaa kerrokset toisiinsa. Jos taikinalevyt paistetaan erikseen ja vasta kypsänä niiden väliin levitetään marmeladia, kerrokset liukuvat ikävästi leikattaessa ja haukattaessa.
Kypsennä 200 asteessa noin 25-30 minuuttia. Kun paisto on valmis, liu’uta leivospohja varovasti leivinpaperin avulla pois uunipelliltä. Jäähdytä pohja kunnolla ennen kun alat levittää sille tomusokerikuorrutetta.
Nämä aleksanterit on kuorrutettu kaksiväriksiksi, vihreällä pohjalla punaisia raitoja – kuten raparperinvarressa. Punainen väri olisi tosin saanut olla hiukan voimakkaampi erottuakseen paremmin vaaleanvihreältä pohjalta. Mittaa kulhoon tomusokeri ja lisää sokerin joukkoon hitunen suolaa. Laita sitruunamehu-vesi-seos pieneen nokalliseen astiaan, mistä sitä on helppo kaataa. Kaada nestettä sokerin joukkoon vähän kerrallaan koko ajan haarukalla sekoittaen. Kun kuorrute on sopivan notkeaa, ota siitä muutama ruokalusikallinen eri kulhoon toista väriä varten. Värjää ensin isompi määrä vihreällä elintarvikevärillä. Annostele väriä tosi varovasti ja sekoita se huolella ennen kuin lisäät väriä. Jos väriä hulahtaa liikaa, kuorrute on pilalla ja sen valmistus on aloitettava alusta. Lisää sitten pienempään määrään kuorrutetta ensin ihan vähän punaista väriä ja sekoita huolella. Kun sopiva punainen väri on valmis, lusikoi kuorrute pursotuspussiin. Kaada vihreä kuorrute jäähtyneen leivospohjan päälle ja tasoita se huolellisesti pienellä palettiveitsellä. Jatka heti toisella kuorrutteella. Leikkaa pursotuspussin kärkeen ihan pieni reikä ja pursota vihreän kuorrutteen pinnalle yhdensuuntaisia punaisia raitoja. Anna kuorrutteen kuivua useita tunteja, mieluummin seuraavaan päivään asti.
Viimeistele raparperialeksanterit siistimällä reunat suoriksi ja leikkaamalla levy sopivan kokoisiksi (24 kpl) paloiksi. Aleksanterit ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä niiden leipomisesta.
Muita ihania, pikapuoliin ajankohtaisia raparperireseptejä ovat mm
MAAILMAN HELPOIN RAPARPERIMOUSSE
RAPARPEKONIA GRILLISSÄ (TAI PAISTINPANNULLA)
2 kommenttia:
Kuulostaa ja näyttää aivan ihanalta:) Aleksanterin leivos on aina ollut yksi suosikkileivokseni, ja kerran olen tehnyt, mutta raparperilla kuulostaa tosi hyvältä:)
Aleksanterit on oikeastaan aika helpot ja nopeat tehdä. Voisi vaikka tehdä pakkaseen ja kuorruttaa sitten sulatettuna. Valitettavasti raparperihilloa ei ole enää, kun tein siitä lopusta raparperikiisseliä...
Lähetä kommentti