torstai 15. huhtikuuta 2021

Vaalea bolognese possusta ja broilerista


Pastan sanotaan olevan pikaruokaa. Niin se onkin, jos kastike on jo valmiina. Aidon bolognesen keittämiseen menee kuitenkin reippaasti toista tuntia. Meillä bolognese tehtiin tällä kertaa ”valkoiseksi” eli tomaatti korvattiin maitotuotteilla. Lihana oli possun ja broilerin jauheliha eikä sitä kastiketta tarvinnut hauduttaa ollenkaan niin kauan kuin naudan jauhelihasta valmistettua bolognesea. Tämän voi tehdä myös pelkästään possun tai pelkästään broilerin (tai kalkkunan) jauhelihasta, jolloin kastike säilyy yhtä vaaleana. Mielenkiintoinen kontrasti tulisi, jos tämän tarjoaisi mustan spagetin kanssa, mutta tällä kertaa kaapissa sattui olemaan tavallista pappardellea ja hyvä kauppa liian kaukana, joten näillä eväillä mentiin. Vaaleaa kastiketta ja vaaleaa pastaa valkoisella lautasella. Päälle vaaleaa parmesaaniraastetta. Maku oli oikein hyvä, mutta muuten annos hiukan tylsän näköinen ja sitä oli pakko piristää silputulla lehtipersiljalla.


Vaalea bolognese possusta ja broilerista

60 g  pancettaa

1 rkl  ruokaöljyä
1  sipuli
1  porkkana
1  sellerinvarsi
250 g  possun jauhelihaa
250 g  broilerin jauhelihaa
1 dl  valkoviiniä
5 dl  kanalientä
6 oksaa  timjamia
2  laakerinlehteä
1 dl  kermaa
2 rkl  creme fraichea
50 g  koskenlaskija sulatejuustoa
mustapippuria myllystä
tarvittaessa suolaa
pinnalle
hienonnettua lehtipersiljaa
parmesaaniraastetta

Leikkaa pancettasta kamara pois ja pilko loput kohtalaisen pieniksi paloiksi. Kuori ja kuutioi sipuli, porkkana sekä sellerinvarsi vajaan puolen sentin kuutioiksi. Laita kattilaan pancettamurut sekä ruokaöljy ja kuumenna kunnes pancettan rasva alkaa sulaa. Lisää kasviskuutiot ja kullottele niitä keskilämmöllä muutamia minuutteja niin että kasvikset pehmenevät. Lisää sitten lämpöä ja kypsennä jauheliha kasvisten kanssa. Kun jauheliha on kypsää, lisää valkoviini ja anna sen haihtua. Lisää sitten kanaliemi, timjami sekä laakerinlehdet ja anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia. Lisää kerma, creme fraiche sekä sulatejuusto pieninä muruina ja keitä vielä sen aikaa että juusto sulaa kastikkeen joukkoon. Lopuksi nypi kastikkeesta pois laakerinlehdet sekä timjaminvarret ja mausta mustapippurilla sekä suolalla jos on tarpeen.

Tarjoile vaalea bolognese pastan tai gnocchien kanssa. Musta spagetti olisi tosi hyvän näköinen kontrasti, eräänlainen ”negatiivi” tavallisesta spagetista ja bolognesesta. Viimeistele ruoka parmesaaniraasteella ja hienonnetulla lehtipersiljalla.

Ei kommentteja: