sunnuntai 29. marraskuuta 2020

Villiriisi - graavilohisalaatti


Kun ei osaa päättää mitä kalaa valmistaisi, se on sitten lohta. Lohenrasvan paistokäryn taas voi välttää sillä, että laittaa lautaselle graavisuolattua kalaa. Villiriisirasian pohjalla oli jyviä juuri sopivasti, että niistä sai keitetyksi hyvää lisämakua salaattiin. Ekstrapitkäjyväinen villiriisi on muuten todella maukas lajike, mutta sen keittäminen kestää melkein tunnin ja riisi on kypsää vasta sitten kun mustanruskean jyvän vaalea sisus on pursuillut ulos kuorestaan. Niin pitkän kypsymisajan vuoksi sitä ymmärrettävästi tulee laitetuksi aika harvoin. Villiriisiin pitäisi oikeastaan laittaa lainausmerkit, sillä virallisesti se ei ole riisi, mutta erittäin läheinen riisin sukulaiskasvi..


 

Villiriisi-graavilohisalaattia kahdelle

80 g  keittämätöntä (kanadalaista) villiriisiä

50 g  rucolaa
100 g  jääsalaattia
1  iso avokado
yhden limetin mehu
puolikas mango
2  kevätsipulia varsineen
100 g  edamamepapuja (pakasteesta)
250 g  graavisuolattua lohta
tuoretta tilliä

vinaigrette

3 rkl ruokaöljyä (puolet tilliöljyä* jos on)
1 rkl valkoviinietikkaa
2 tl vaahterasiirappia
ripaus suolaa
hiukan valkopippuria myllystä

 

* Tilliöljy valmistetaan blendaamalla puoli punttia tuoretta tilliä ja 2-3 dl rypsiöljyä keskenään tehokkaassa blenderissä noin viiden minuutin ajan täydellä teholla. Lopuksi öljy suodatetaan caritaliinan läpi puhtaaseen astiaan.


 

Keitä villiriisi kypsäksi miedosti suolalla maustetussa vedessä. Vähän ennen kun riisi on kypsää. lisää keitinveteen jäiset edamamepavut ja lämmitä ne siinä samalla. Valuta siivilässä ja anna jäähtyä.

Sillä välin kun riisi kiehuu, huuhtele rucola, huuhtele ja revi jääsalaatti, kuori ja leikkaa avokado ja mango pienemmiksi paloiksi ja viipaloi kevätsipuli. Purista limetin mehu avokadopaloille. Valmista vinaigrette sekoittamalla ainekset yhteen. Vaahterasiirappi auttaa viinietitkan ja öljyn emulgoitumisessa.

Rakenna salaatit suoraan lautasille. Sekoita keskenään salaatin kaikki muut ainekset paitsi lohi. Leikkaa graavilohi pienemmiksi paloiksi ja ripottele salaatin pinnalle. Viimeistele vinaigrettella ja tuoreella tillillä.



 

4 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Tämmönen riisi olikin ihan uusi tuttavuus minulle! Varmaan sen voisi riisinkeittimeenkin nakata?

Jael kirjoitti...

Pari viimeistä viikkoa blogisi on näkynyt mun Crome-selaimessa niin pienenä etten näe lukea sitä, mutta muissa blogeissa en ole törmännyt samaan. Mutta kuvan perusteella tuo graavilohisalaatti näyttää tosi herkulliselta:)

Tuplaespresso kirjoitti...

@ CampaSimpukka
Tosiaan, riisinkeitin voisi olla kova juttu. Siis tietysti sulla on sellainen(kin)? :)
Jos jostain löydät tällaista riisiä, kannattaa ostaa. En ehkä keittäisi lisäkeriisiksi, mutta salaattiin tämä sopii tosi hyvin. Riisipakkauksen kyljessä lukee maahantuojaksi Heinon tukku.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Jael
Hassu juttu tuo sinun Crome-ongelmasi. Kyselin vähän eikä kukaan muu ole huomannut tällaista ongelmaa millään koneella Cromessa eikä toisissakaan selaimissa. Oletko kokeillut Firefoxia tms?