keskiviikko 18. marraskuuta 2020

Uunipellin kokoinen sieni-lihapiirakka


Erityisesti etätöissä ja lapsiperheissä kaivataan nopeita lounaita ja välipaloja. Isosta peltipiirakasta tulee 16-20 reilun kokoista palaa, jotka on helpot pakastaa ja pakasteesta sulattaa ja lämmittää. Isommassa perheessä nämä sieni-lihapiirakkapalat eivät ehdi edes pakkaseen ennen kuin tulevat syödyksi. Pakastimesta puheen ollen, jos sieltä sattuu löytymään paketti hirven tai jonkun muun vastaavan riistaeläimen jauhelihaa, siitä vasta erinomainen lihapiirakka tuleekin.

Rahkavoitaikinaan leivottu piirakka ei tarvitse lautaselle lisäkseen muuta kuin pienen tuoresalaatin. Ja senkin voi ”unohtaa” jos on oikein kova kiire.


 

Uunipellillinen sieni-lihapiirakkaa

400 g             maitorahkaa

300 g             pehmeää huoneenlämpöistä voita
6,5 – 7 dl       vehnäjauhoa
2 tl                 leivinjauhetta
 
2 rkl               ruokaöljyä
2                    pientä sipulia
5 dl                suppilovahveroita tai muita metsäsieniä
700 g             vähärasvaista naudan jauhelihaa (tai riistaa)
4                    katajanmarjaa
1 tl                 paprikajauhetta
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä
2 dl                rikottuja ohrasuurimoita
10 dl              kanalientä
0,5 tl              kuivattua rosmariinia
0,5 tl              kuivattua timjamia
3                    raakaa kananmunaa

1                    kananmuna voitelemiseen

 

Valmista ensin rahkavoitaikina sekoittamalla keskenään rahka ja voi sekä lopuksi jauhot joiden joukkoon on sekoitettu leivinjauhe. Älä sekoita taikinaa liikaa. Jaa taikina heti painon mukaan kanteen osaan (pohja ja kansi) ja taputtele niistä matalat suorakaiteen muotoiset kappaleet kumpikin taitetun leivinpaperin väliin. Laita nämä jääkaappiin kovettumaan vähintään tunniksi tai jopa yön yli.

Keitä rikottuja ohrasuurimoita rosmariinilla ja timjamilla maustetussa kanaliemessä kunnes ovat pehmeitä eli noin 30 minuuttia. Valuta kypsistä suurimoista siivilässä ylimääräinen neste, mutta jätä ne kuitenkin melko kosteiksi ja kaada takaisin kattilaan.

Sillä välin kun ohra kiehuu, kuori sipulit ja leikkaa ne ihan pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipulit pannulla ruokaöljyssä. Kuumenna sienet pannulla ja haihduta niistä ylimääräinen neste. Leikkaa sienet ihan pieniksi paloiksi. Ruskista naudan jauheliha, lisää sienet ja mausta hienoksi rouhitulla katajanmarjalla, paprikajauheella sekä suolalla ja mustapippurilla. Anna lihan, sienten ja ohran jäähtyä kädenlämpöiseksi. Riko munat pieneen kulhoon ja vispaa sen verran että rakenne hajoaa. Sekoita keskenään sipuli, sienet, jauheliha, ohrasuurimot sekä kananmuna piirakan täytteeksi.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Ota jääkaapista toinen taikinalevy, taputtele hiukan jauhoa kummallekin puolelle, kauli taikina uunipellin kokoiseksi ja nosta se leivinpaperin päälle uunipellille. Levitä täyte taikinalle niin että reunoille jää pari-kolme senttiä tyhjää. Kauli sitten toinen taikinalevy, nosta se piirakan kanneksi ja nipistele reunoilta tiiviisti kiinni. Pistele piirakan kanteen reikiä haarukalla ja voitele pinta vatkatulla kananmunalla.

Paista piirakka uunin alatasolla 200 asteessa noin 30-40 minuuttia.

 

Ei kommentteja: