perjantai 4. syyskuuta 2020

Mausteiset lihapullat ja srirachamajoneesi


Huomasin juuri että en ole pitkiin aikoihin tehnyt lihapullia. Se puute piti heti korjata varsinkin, kun kaupassa sattui olemaan 17% naudan jauheliha tarjouksessa. Näin rasvaisen naudanlihan kanssa ei tarvita ollenkaan possua, vaan lihapyörykät voi valmistaa pelkästä naudan jauhelihasta ja niistä tulee todella meheviä.

Vaikka otsikossa puhutaan ”mausteisista” lihapullista, ei näissä nyt niin hirveän paljon ole mausteisuutta, mutta kuitenkin reilusti enemmän kuin niissä perinteisissä ”mummon lihapullissa”. Juuri sopivasti mausteita jotta pyörykät voi dipata srirachamajoneesiin ja napostella vaikka ihan sellaisenaan. Tästä reseptistä tulee noin 30-40 lihapullaa riippuen vähän siitä miten isoja niistä haluaa pyöritellä. Ensin ne paistetaan uunipellillä ja lopuksi viimeistellään paistinpannulla.





Mausteiset lihapullat

700 g  naudan 17% jauhelihaa
2  sipulia
hiukan voita ja oliiviöljyä
2  kananmunaa
1 dl  korppujauhoa
1 tl  jeeraa
1 tl  korianteria
1 tl  valkosipulijauhetta
1 tl  fenkolia
1 tl  paprikaa
1 tl  suolaa
0,5 tl  mustapippuria
1 ruukku korianteria (vain lehdet)  hienonnettuna
2 rkl  sweet chili kastiketta

Ota jauheliha jääkaapista lämpenemään. Kuori sipulit, leikkaa ne ihan pieniksi kuutioiksi ja kuullota pannulla voin ja oliiviöljyn seoksessa. Jätä pannu sipuleineen jäähtymään.

Laita uuni lämpenemään 225 astetta ylä-alalämpö tai 200 astetta kiertoilma. Kiertoilma on hyvä jos haluaa tehdä vähän isomman satsin lihapullia.

Riko munat isoon sekoituskulhoon. Mittaa pienempään kulhoon korppujauho sekä jauheeksi hierretyt mausteet jeerasta mustapippuriin. Vatkaa munat sekaisin, lisää maustettu korppujauho, sekoita hyvin ja anna ainesten turvota 5-10 minuuttia. Lisää sitten isoon kulhoon jauheliha, jäähtynyt kuullotettu sipuli, hienonnetut korianterinlehdet sekä sweet chili –kastike ja sekoita ainekset kunnolla sekaisin. Yleiskone lapavatkaimineen, jos sellainen on käytettävissä, on tässä hyödyllinen apuväline.


Paista taikinasta yksi koepallero jotta voit tarkistaa mausteiden määrän. Tässä vaiheessa suolaa ja mausteita voi vielä lisätä jos kypsä lihapulla niitä tuntuu kaipaavan.

Levitä uunipellille leivinpaperi ja pyörittele taikinasta sopivan kokoisia lihapullia. Kypsennä pyöryköitä uunissa 15-20 minuuttia ja heti uunista ottamisen jälkeen viimeistele ne vielä pyörittelemällä kuumalla paistinpannulla joka puolelta tasaisen ruskeiksi.




Srirachamajoneesi

200 g  majoneesia (Hellmann’s)
2 tl  Dijon sinappia
1-2 tl (tai oman maun mukaan)  Sriracha maustekastiketta
(tai majoneesin voi maustaa myös itse tehdyllä chiliöljyllä)

Vatkaa ainekset keskenään ja tarjoile lihapullien kanssa.


p.s. Jos majoneesin kalorimäärä kauhistuttaa, sen voi korvata kermaviilillä.


Ei kommentteja: