Kun niitä lihapullia (edellinen blogipostaus) ja mustatorvisieniä nyt sattui olemaan käytettävissä, niistä sai
aivan taivaallisen ihanan sunnuntaipäivällisen palsternakan kanssa. Olin jo
unohtanut miten ihanaa palsternakkapyree voi olla ja jotta koko annos ei olisi
ollut pelkkää pehmeää, frittasin palsternakkojen kuoret rapsakaksi makulisäksi.
Palsternakkapyree on todella makeaa, joten lautaselle kannattaa lisätä vastapainoksi myös
jotain hapanta, kuten puolukkaa ja/tai maustekurkkua.
Tämä ruoka on parasta kausiruokaa
mitä voi valmistaa. Eilisen päivityksen lihapyörykät nousivat ihan uudelle
tasolle tekemäni mustatorvisienikastikkeen ansiosta ja kun siihen sopivasti
yhdistää syksyisen kasvimaan makuja, aterian jälkeen voikin onnellisena kellahtaa
vatsansa viereen ruokatorkuille. Ohje on neljälle.
Mustatorvisienikastike
3 rkl mustatorvisienijauhetta
(kuivatuista sienistä) + 0,5 dl lämmintä vettä
1 sipuli
5 dl tuoreita mustatorvisieniä
2,5 rkl voita
2,5 rkl vehnäjauhoa
1 kanaliemikuutio
3 dl kuumaa vettä
3 dl kuumaa vettä
2 dl Arlan fraiche kermaa (tai 100 g
creme fraichea ja 1 dl kermaa)
mustapippuria myllystä
lisää vettä jos kastiketta tarvitsee
ohentaa
Laita ensin mustatorvisienijauhe
likoamaan lämpimään veteen. Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi.
Haihduta tuoreista torvisienistä ensin
ylimääräinen kosteus pyörittelemällä niitä kuumalla paistinpannulla. Jos sienet vain tuntuvat
takertuvan kuumalle pannulle, lisää pari ruokalusikallista lämmintä vettä, niin
johan alkaa nesteet virtaamaan. Hetken kulutua pannulla on jo melkein
desilitra sienistäkin irronnutta nestettä ja kun se lopulta on kiehunut loppuun
ja sienet kuivahtaneet, ota sienet pois pannulta ja leikkele ne pieniksi
paloiksi. Älä pese pannua välillä.
Sulata paistinpannulla voi ja kuullota
siinä sipuli. Lisää kaikki sienet (myös se liotettu sienijauhe) ja sekoita. Lisää sitten jauhot ja kun jauho
on hetken kuluttua sopivasti ruskistunut, murenna joukkoon kanaliemikuutio, lisää
kuuma vesi ja sekoita ainekset tasaiseksi. Keittele kastiketta välillä
sekoitellen 5-10 minuuttia jotta jauho kypsyy kunnolla.
Lisää kastikkeeseen fraiche kerma ja
kiehauta vielä kerran. Mausta mustapippurilla ja jos kastiketta tarvitsee
ohentaa, siihen voi vielä lisätä pikkutilkan kiehuvaa vettä.
Palsternakkapyree
500 g kuorittua palsternakkaa
3 dl maitoa
6 dl vettä
3 rkl kylmää voita
1,5 - 2 tl suolaa
Huuhtele ja kuori palsternakat ja leikkaa ne
peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Säästä kuoret friteerattavaksi.
Kaada kattilaan maito, vesi, puolet
suolasta sekä kuoritut palsternakkapalat. Keitä palsternakkaa niin kauan että
palat ovat kauttaaltaan todella pehmeitä. Siivilöi osa kattilassa olevasta
nesteestä pois, lisää voi ja soseuta palsternakat silkinsileäksi pyreeksi.
Lisää kuumaa nestettä tarvittaessa. Palsternakka sisältää luonnostaan paljon
sokereita, joten pyree on aika makeaa. Lisää suolaa tarpeen mukaan.
Friteeratut palsternakan kuoret
2 – 3 palsternakan kuoret
4 – 5 dl rapsiöljyä
hienoa merisuolaa
Kuumenna öljy kattilassa 100-110
asteeseen ja lisää palsternakan kuoret. Öljy alkaa kuplia kun palsternakan
sisältämä vesi haihtuu. Kuumenna öljyä todella hitaasti välillä kuoria
sekoittaen. Kun öljyn lämpötila lähestyy 170 astetta, palsternakan kuoret
alkavat rapeutua ja ruskistua. Silloin kuoret voi reikäkauhalla nostaa pois
öljystä talouspaperille kuivumaan ja maustaa ne suolalla. Tarkkaile kuorten
rapeutumista ja varo etteivät ne pääse kärähtämään.
Friteerattuihin palsternakan kuoriin
tulee hiukan pähkinäinen aromi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti