lauantai 5. syyskuuta 2020

Lihapullia, mustatorvisientä ja palsternakkaa


Kun niitä lihapullia (edellinen blogipostaus) ja mustatorvisieniä nyt sattui olemaan käytettävissä, niistä sai aivan taivaallisen ihanan sunnuntaipäivällisen palsternakan kanssa. Olin jo unohtanut miten ihanaa palsternakkapyree voi olla ja jotta koko annos ei olisi ollut pelkkää pehmeää, frittasin palsternakkojen kuoret rapsakaksi makulisäksi. Palsternakkapyree on todella makeaa, joten lautaselle kannattaa lisätä vastapainoksi myös jotain hapanta, kuten puolukkaa ja/tai maustekurkkua.

Tämä ruoka on parasta kausiruokaa mitä voi valmistaa. Eilisen päivityksen lihapyörykät nousivat ihan uudelle tasolle tekemäni mustatorvisienikastikkeen ansiosta ja kun siihen sopivasti yhdistää syksyisen kasvimaan makuja, aterian jälkeen voikin onnellisena kellahtaa vatsansa viereen ruokatorkuille. Ohje on neljälle.


Mustatorvisienikastike

3 rkl  mustatorvisienijauhetta (kuivatuista sienistä) + 0,5 dl lämmintä vettä
1  sipuli
5 dl  tuoreita mustatorvisieniä
2,5 rkl  voita
2,5 rkl  vehnäjauhoa
1  kanaliemikuutio
3 dl  kuumaa vettä
2 dl  Arlan fraiche kermaa (tai 100 g creme fraichea ja 1 dl kermaa)
mustapippuria myllystä
lisää vettä jos kastiketta tarvitsee ohentaa

Laita ensin mustatorvisienijauhe likoamaan lämpimään veteen. Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi.

Haihduta tuoreista torvisienistä ensin ylimääräinen kosteus pyörittelemällä niitä kuumalla paistinpannulla. Jos sienet vain tuntuvat takertuvan kuumalle pannulle, lisää pari ruokalusikallista lämmintä vettä, niin johan alkaa nesteet virtaamaan. Hetken kulutua pannulla on jo melkein desilitra sienistäkin irronnutta nestettä ja kun se lopulta on kiehunut loppuun ja sienet kuivahtaneet, ota sienet pois pannulta ja leikkele ne pieniksi paloiksi. Älä pese pannua välillä.

Sulata paistinpannulla voi ja kuullota siinä sipuli. Lisää kaikki sienet (myös se liotettu sienijauhe) ja sekoita. Lisää sitten jauhot ja kun jauho on hetken kuluttua sopivasti ruskistunut, murenna joukkoon kanaliemikuutio, lisää kuuma vesi ja sekoita ainekset tasaiseksi. Keittele kastiketta välillä sekoitellen 5-10 minuuttia jotta jauho kypsyy kunnolla.

Lisää kastikkeeseen fraiche kerma ja kiehauta vielä kerran. Mausta mustapippurilla ja jos kastiketta tarvitsee ohentaa, siihen voi vielä lisätä pikkutilkan kiehuvaa vettä.



Palsternakkapyree

500 g  kuorittua palsternakkaa
3 dl  maitoa
6 dl  vettä
3 rkl  kylmää voita
1,5 - 2 tl  suolaa

Huuhtele ja kuori palsternakat ja leikkaa ne peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Säästä kuoret friteerattavaksi.

Kaada kattilaan maito, vesi, puolet suolasta sekä kuoritut palsternakkapalat. Keitä palsternakkaa niin kauan että palat ovat kauttaaltaan todella pehmeitä. Siivilöi osa kattilassa olevasta nesteestä pois, lisää voi ja soseuta palsternakat silkinsileäksi pyreeksi. Lisää kuumaa nestettä tarvittaessa. Palsternakka sisältää luonnostaan paljon sokereita, joten pyree on aika makeaa. Lisää suolaa tarpeen mukaan.



Friteeratut palsternakan kuoret

2 – 3  palsternakan kuoret
4 – 5 dl  rapsiöljyä
hienoa merisuolaa

Kuumenna öljy kattilassa 100-110 asteeseen ja lisää palsternakan kuoret. Öljy alkaa kuplia kun palsternakan sisältämä vesi haihtuu. Kuumenna öljyä todella hitaasti välillä kuoria sekoittaen. Kun öljyn lämpötila lähestyy 170 astetta, palsternakan kuoret alkavat rapeutua ja ruskistua. Silloin kuoret voi reikäkauhalla nostaa pois öljystä talouspaperille kuivumaan ja maustaa ne suolalla. Tarkkaile kuorten rapeutumista ja varo etteivät ne pääse kärähtämään.

Friteerattuihin palsternakan kuoriin tulee hiukan pähkinäinen aromi.


Ei kommentteja: