Kuluttaja -median tutkimusten mukaan eniten
ruokahävikkiä syntyy yhden hengen talouksissa ja lapsiperheissä. Siksi tänä
vuonna Hävikkiviikon erityisenä kohderyhmänä ovat kotitaloudet, joissa syntyy
paljon ruokahävikkiä.
Tutkimus kertoo, että kotitalouksien ruokahävikki johtuu
useimmiten suunnittelemattomuudesta, tilanteiden muuttumisesta, keittiötaitojen
heikkoudesta ja viitseliäisyyden puutteesta. Tähteitä ei osata tai haluta
hyödyntää ja parasta ennen -merkintää ei osata erottaa viimeinen käyttöpäivä
-merkinnästä. Suunnittelemattomuuden seurauksena kaupasta ostetaan liikaa
ruokaa, jolloin kaikkea ei ehditä hyödyntää ennen ruoan pilaantumista.
Jokainen voi aloittaa ruokahävikin
vähentämisen vaikka vain sellaisella hyvin yksinkertaisella tavalla että ei
kasaa lautaselleen tarpeettoman paljon ruokaa ja syö lautasensa tyhjäksi.
Seuraava askel ruokahävikin rajoittamiseksi on tarkastaa ruokakaapin ja
jääkaapin sisältö ennen kauppaan lähtöä. Myös sieltä hyllyjen perältä.
Esimerkiksi monet maitotuotteet on nykyisin niin hygieenisesti valmistettu ja pakattu, että
oikein säilytettynä ne ovat käyttökunnossa vielä jopa viikkoja ”parasta ennen” –päiväyksen
jälkeen. Minä tein elokuun lopulla kalaruoalle kermaviilistä tartarkastiketta, kermaviilistä jonka "parasta ennen" oli ollut juhannuksena, mutta jota oli koko ajan säilytetty jääkaapissa oikeissa olosuhteissa. Aistinvarainen tarkistus osoitti, että se oli edelleen täysin priimakunnossa ja käytettävissä.
Jos kaapissa on pastaa,
tölkkitomaatteja sekä erilaisia juustonkannikoita, niistä yhdistämällä tulee
maukas vuokaruoka. Kun vielä muista resepteistä tähteiksi jääneet ruukkuyrtit sekoitetaan
joukkoon, syntyy käden käänteessä maukas
Jäikö tähteeksi lettutaikinaa tai
jopa valmiiksi paistettuja lettuja? Jos lettutaikinassa ei ole käytetty sokeria,
ne voi täyttää ja lämmittää ihan uudeksi ei-makeaksi ruoaksi joka voi olla
syntyvät todella vähistä aineksista
edellyttäen että jääkaapissa on edes hiukan jotain muuta kuin pelkkä valo.
kätkee sisäänsä kaikenlaiset sattumat
jääkaapista. Piirakkataikina kannattaa tehdä itse. Mitä kauniimpi asettelu,
sitä kauniimpi piirakka syntyy vaatimattomistakin aineista.
Erilaiset pienet lihanpalat, tähteeksi
jääneet kasvikset ja lehtivihannekset soveltuvat salaattiaineksiksi. Salaatinkastikkeenkin
voi soveltaa saatavilla olevista aineksista.
Jäikö tähteeksi risottoa? Laita se jääkaappiin
yön yli ja tee siitä seuraavana päivänä
joiden sisään laitetaan hiukan
sinihomejuustoa antamaan makua.
Kun lihamureketta jää tähteeksi, sen
voi naamioida seuraavalle päivälle ihan uudeksi ruoaksi.
voi olla murennettua lihamureketta
joka on sekoitettu uuteen kastikkeeseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti