lauantai 12. syyskuuta 2020

Hävikkiviikon herkut, osa 4/4


Myös jälkiruoka voi olla hävikin torjuntaa. Toisinaan hedelmiä tulee ahnehdituksi ostoskoriin liikaa niin että niitä kaikkia ei ehdi syödä ennen kuin viimeiset alkavat osoittaa jo pilaantumisen merkkejä. Ylivuotiset marjat pakastimesta voi keittää hilloiksi jos niitä ei ehdi syödä ennen uutta satokautta. Kyllä omatekoinen hillo voittaa kaupan hillot 6-0 ja hedelmiäkin voi käyttää vaikka ne olisivatkin päässeet hiukan ylikypsiksi.
 
Jossain mediassa hävikkiruoka on käsitetty ainoastaan kaupan punalaputetuiksi tuotteiksi, mitä pidän hyvin outona näkemyksenä. Kyllähän kuka tahansa voi ostaa ja mikrossa lämmittää -30% punalaputetun tuotteen, ei siihen tarvita suurta järkeä, mutta ne punalaputetutkin ovat nopeasti todellista hävikkiä, kun alennuksesta innoissaan hamstraa niitä keittiön täyteen. Hävikki mikä hävikki, riippumatta siitä tapahtuuko se kaupassa vai kotona. Taito on siinä että osaa löytää omasta jääkaapistaan ja ruokakomerostaan niitä kohta mahdollisesti hävikkiin meneviä raaka-aineita ja käyttää ne ruoanlaitossa.

Tässä vielä erilaisia reseptejä joilla vaaniva makea ruokahävikki muutetaan herkuiksi.


paistuvat käden käänteessä hiukan kuivahtaneesta pullasta tai vaaleasta leivästä.



valmistuu tuoreista tai pakastemarjoista tai ihan vaan kaupan mehusta. Kannattaa muistaa että vispipuuroa voi tehdä muustakin kuin puolukoista.



on klassikko johon saa hukattua niin vanhat pullat kuin maidon ja marjatkin.



Kaikkien tuntema
on resepti jota voi soveltaa loputtomiin eri marjoilla, hedelmillä ja maitotuotteilla.



Omenoista ja toissapäivän kivikovasta patongista leivotaan herkullinen



Vohvelitaikinaan voi käyttää monenlaisia maitotuotteita ja lopputulos on aina herkullinen.
tarjotaan yleensä erilaisten marjojen tai hillojen ja kermavaahdon tai jäätelön kanssa.



Jos hedelmäkorin sisältö ei tyhjene riittävän nopeaan, hedelmistä voi tehdä erilaisia




Mustanpuhuvat banaanit ovat erinomaista raaka-ainetta tehdä
eli täyteläinen banaanilevite jota voi käyttää maustamaan jogurttia, jäätelöä, tai mitä vaan.



Black Banana Curd soveltuu vaikka juustokakun maustamiseen. Hyydytetty
sisältää tuorejuuston lisäksi jääkaapista muitakin valinnaisia (hapan)maitotuotteita.

2 kommenttia:

Tuovi Pietilä kirjoitti...

Hyvän näköistä purtavaa ja tuo olikin hyvä huomio,että vispipuuroon voi käyttää muitakin mehuja kuin pelkästään puolukkaa.Pullavanukas ja köyhät ritarit tuo lapsuuden keittiön mieleen ja hyvät muistot,vaikka silloin ei aina kermavaahtoa tai jäätelöä löytynytkään kyytipojiksi.Muistelen,että köyhiä ritareita ihan vaan hillon kanssa syötiin ja useimmiten vielä omenahillon,koska sitä oli yllinkyllin!

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos kommentista. Usein sitä vaan fakkiutuu niihin moneen kertaan tehtyihin ruokiin niin, että ei osaa ajatellakaan että jonkun reseptin voisi tehdä jollain hiukan erilaisella tavalla. Vaikka kaappi olisi täynnä mehuja, vispipuuroa ei voi tehdä kun ei ole puolukoita :) Se mannaryynikin voi olla jotain erilaista kuten ruismannaa, josta tulee ihanaa vispipuuroa mustaherukoiden kanssa
https://epatrendikasruokablogi.blogspot.com/2014/09/superfoodia-suomesta.html