Tämä resepti syntyi siitä, kun taas kerran minun alkoi tehdä
mieli ruokaa, jossa olisi uppomuna. Mietiskelin kaikkia perinteisiä uppomunaa
sisältäviä reseptejä ja sitten mieleeni juolahti ajatus sellaisen käyttämisestä
keiton ”suurustajana”. Sellaista sopivaa keittoa ei sitten netistä
löytynytkään, joten päädyin kehittelemään ihan oman. Japani, Thaimaa ja Kiina
mielessäni päädyin tekemään kuningasosterivinokkaista ja shimeji-sienistä
keiton. Lisäksi keitossa on riisinuudeleita ja Shanghai mini -paksoita eli
Shanghai greens. Ja tietenkin se uppomuna.
Kuningasosterivinokas - ja shimeji -sienikeitto, Shanghai green paksoita
ja riisinuudeleita uppomunalla
(neljälle)
2 l kanalientä
2 rkl oliiviöljyä
3 salottisipulia
1 nippu kevätsipulia
4 valkosipulin
kynttä
2rkl raastettua
tuoretta inkivääriä
3 rkl soijakastiketta
250 g kuningasosterivinokkaita
250 g valkoista
shimejiä
400 g mini paksoita (6-7 kpl)
400 g mini paksoita (6-7 kpl)
180 g riisinuudeleita
1 kpl uppomuna/annos
paahdettuja
seesaminsiemeniä
chilihiutaleita
halutessasi
Kiehauta yhdessä kattilassa kanaliemi
valmiiksi. Keiton maku on sitä parempi mitä parempaa kanalientä sinulla on
käytettävissäsi – omatekoista ei mikään voita. Käytin tässä ihan vaan
liemiammeista valmistettua.
Hienonna salottisipuli. Ota
kevätsipulin valkoiset osat erilleen ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Raasta
inkivääri ja valkosipulin kynnet. Viipaloi kevätsipulin vihreät osat
käytettäväksi lopuksi lautasilla keiton päällä. Leikkaa kuningasosterit
pituussuunnassa 4 osaan. Irrota shimejit kannastaan lisättäväksi keittoon
myöhemmin. Irrota samoin paksoit kannastaan ja huuhtele ne. Murskaa hiukan
nuudelilevyjä jotta keitto on helpompi syödä.
Kuullottele riittävän kokoisessa
kattilassa oliiviöljyssä salottisilppua. Lisää myös kuningasosterit ja
pyörittele niitä öljyn ja sipulien kanssa. Sekoita myös inkivääri ja
valkosipuli joukkoon. Kaada sitten mukaan kanaliemi ja anna kiehua 10
minuuttia. Lisää shimejit ja nuudelit, sekoita ja laita lopuksi päällimmäisiksi
paksoit. Anna kiehua hiljaa vielä n. 8 minuuttia.
Uppomunat
Sillä aikaa kun keitto porisee voit
valmistaa uppomunat. Kuumenna kattilassa vettä kiehuvaksi. Lisää joukkoon
tavallista etikkaa n. 2 rkl/ litra vettä. Riko munat valmiiksi kukin omaan
kahvikuppiin tai juomalasiin niin, että keltuainen pysyy ehjänä. Kun vesi on
kiehunut, niin pienennä levyä niin, että
vesi tuskin poreilee. Pyöräytä kerran lusikalla niin, että veteen tulee pieni
pyörre – ei pyörremyrsky! Kaada muna rauhallisesti kattilan keskelle ja anna
sen kypsyä 3 minuuttia. Nosta sitten reikäkauhalla varovasti lautaselle, jolle
olet sivellyt ohuen ohuelti oliiviöljyä, jotta muna ei tartu siihen kiinni. Kun
laitat munat yksi kerrallaan sinun on helpompi valvoa niitä. Pyöräytä vettä
aina ennen uuden munan laittoa.
Annostele keitto lautasille, laita
uppomuna keskelle ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä ja hienonnettua
kevätsipulinvartta. Jos kaipaat lisää potkua keittoosi, voit lisätä vielä
chilihiutaleita.
2 kommenttia:
Tuosta kyllä tykkäisin:)
Uskonpa että et pettyisi :)
Lähetä kommentti