sunnuntai 29. maaliskuuta 2020

Croque Monsieur on parempi versio kinkku-juustovoileivästä


Miltä kuulostaa, että lounaaksi tai iltapalaksi on tarjolla kinkku-juustovoileipä ja maitoa? Aika tylsää? Mutta sen voi tehdä toisinkin, ihan samoista aineista ja paljon herkullisemmin. Sen leivän nimi on Croque Monsieur.

Jotta siitä tulisi erikoisen hyvää, leiväksi kannattaa valita vaaleahko moniviljaleipä, jossa on paljon enemmän makua kuin tavallisessa ranskiksessa tai paahtoleivässä. Kinkussa ei saisi olla savun makua, joten kinkuksi uunikinkkua tai vastaavaa, mutta ei palvikinkkua. Savu peittää muuten alleen kaikki muut maut. Juuston pitää olla hyvin sulavaa ja sulaneena valuvaa, kuten cheddar, gruyere, mozzarella, raclette tms. Minulla oli jääkaapissa näitä pieniä paloja, joten raastoin ne kaikki samaan kasaan. Sitten vielä hyvin maustettu bechamelkastike, niin herkku on kasassa tuotapikaa.


Croque Monsieur
(2 annosta)

4 dl  maitoa
(3  maustepippuria ja 1  laakerinlehti)
30 g  voita
30 g  vehnäjauhoa
1 tl  Dijon sinappia
2 tl  Worcesterkastiketta
60 g  juustoraastetta (cheddar/gruyere/mozzarella/raclette tms)
hiukan suolaa ja valkopippuria myllystä

4  viipaletta vaaleahkoa moniviljaleipää
50 g  uunikinkkua tms (ei palvikinkkua) ohuina viipaleina
hiukan Dijon sinappia
40 g  juustoraastetta
pari nokaretta voita


Laita uuni lämpiämään 240 asteeseen.

Valmista ensin juustokastike. Kaada kattilaan maito (ja mausteet), kuumenna kiehuvaksi ja ota sitten kattila pois lämmöltä. Sulata toisessa kattilassa 30 g voita ja lisää jauhot. Sekoittele seosta muutaman minuutin ajan pienellä lämmöllä varoen ettei jauhot ruskistu. Siivilöi mausteet pois kuumasta maidosta ja kaada maitoa hiljalleen voi-jauhoseoksen joukkoon koko ajan vispaten niin ettei kastikkeen joukkoon jää kokkareita. Lisää Dijon sekä Worcester ja sekoita hyvin. Keittele kastiketta pienellä lämmöllä koko ajan sekoitellen muutamien minuuttien ajan. Lisää lopuksi juustoraaste ja sulata se kastikkeen joukkoon. Maista valmista kastiketta. Voi olla että se ei tarvitse enempää suolaa, sillä juustoissa on melkoisesti suolaa. Lisää kuitenkin muutama rouhaisu valkopippuria.


Levitä kahdelle leivälle kerros juustokastiketta, sen päälle kinkkua, kinkun päälle hiukan sinappia ja sitten runsas puolet juustoraasteesta. Paina toinen leipä näiden leipien päälle. Sulata paistinpannulla hiukan voita ja nosta leivät pannulle. Ruskista leivät molemmin puolin, jolloin ne saavat lisää makua. Siirrä leivät paistinpannulta uunivuokaan, kaada päälle loput kastikkeesta sekä loput juustoraasteesta. Laita vuoka uuniin vielä muutaman minuutin ajaksi, jolloin juusto sulaa ja juustokastike saa hiukan väriä pintaansa.


p.s. Jos tästä haluaa Croque Madamen, leivän päällä oleva juustokastike korvataan ”sunny side up” –paistetulla kananmunalla eikä leipiä laiteta enää uuniin.

Ei kommentteja: