Miltä kuulostaa, että lounaaksi tai iltapalaksi on tarjolla kinkku-juustovoileipä ja maitoa? Aika tylsää? Mutta sen voi tehdä toisinkin,
ihan samoista aineista ja paljon herkullisemmin. Sen leivän nimi on Croque
Monsieur.
Jotta siitä tulisi erikoisen hyvää,
leiväksi kannattaa valita vaaleahko moniviljaleipä, jossa on paljon enemmän
makua kuin tavallisessa ranskiksessa tai paahtoleivässä. Kinkussa ei saisi olla
savun makua, joten kinkuksi uunikinkkua tai vastaavaa, mutta ei palvikinkkua. Savu
peittää muuten alleen kaikki muut maut. Juuston pitää olla hyvin sulavaa ja sulaneena
valuvaa, kuten cheddar, gruyere, mozzarella, raclette tms. Minulla oli
jääkaapissa näitä pieniä paloja, joten raastoin ne kaikki samaan kasaan. Sitten
vielä hyvin maustettu bechamelkastike, niin herkku on kasassa tuotapikaa.
Croque Monsieur
(2 annosta)
4 dl maitoa
(3 maustepippuria ja 1 laakerinlehti)
30 g voita
30 g vehnäjauhoa
1 tl Dijon sinappia
2 tl Worcesterkastiketta
60 g juustoraastetta
(cheddar/gruyere/mozzarella/raclette tms)
hiukan suolaa ja valkopippuria
myllystä
4 viipaletta vaaleahkoa
moniviljaleipää
50 g uunikinkkua tms (ei
palvikinkkua) ohuina viipaleina
hiukan Dijon sinappia
40 g juustoraastetta
pari nokaretta voita
Laita uuni lämpiämään 240 asteeseen.
Valmista ensin juustokastike. Kaada kattilaan
maito (ja mausteet), kuumenna kiehuvaksi ja ota sitten kattila pois lämmöltä. Sulata
toisessa kattilassa 30 g voita ja lisää jauhot. Sekoittele seosta muutaman
minuutin ajan pienellä lämmöllä varoen ettei jauhot ruskistu. Siivilöi mausteet
pois kuumasta maidosta ja kaada maitoa hiljalleen voi-jauhoseoksen joukkoon
koko ajan vispaten niin ettei kastikkeen joukkoon jää kokkareita. Lisää Dijon
sekä Worcester ja sekoita hyvin. Keittele kastiketta pienellä lämmöllä koko
ajan sekoitellen muutamien minuuttien ajan. Lisää lopuksi juustoraaste (mieluiten se gruyere) ja
sulata se kastikkeen joukkoon. Maista valmista kastiketta. Voi olla että se ei
tarvitse enempää suolaa, sillä juustoissa on melkoisesti suolaa. Lisää
kuitenkin muutama rouhaisu valkopippuria.
Levitä kahdelle leivälle kerros
juustokastiketta, sen päälle kinkkua, kinkun päälle hiukan sinappia ja sitten
runsas puolet juustoraasteesta. Paina toinen leipä näiden leipien päälle.
Sulata paistinpannulla hiukan voita ja nosta leivät pannulle. Ruskista leivät
molemmin puolin, jolloin ne saavat lisää makua. Siirrä leivät paistinpannulta
uunivuokaan, kaada päälle loput kastikkeesta sekä loput juustoraasteesta. Laita
vuoka uuniin vielä muutaman minuutin ajaksi, jolloin juusto sulaa ja juustokastike
saa hiukan väriä pintaansa.
p.s. Jos tästä haluaa Croque Madamen,
leivän päällä oleva juustokastike korvataan ”sunny side up” –paistetulla kananmunalla eikä leipiä laiteta enää uuniin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti