Pienehköllä vaivannäöllä voi
valmistaa kotona erilaisia ruoanlaiton appseja eli lisäosia, jotka
mahdollistavat hyvän kotiruoan ellei peräti kotigourmetin nopeamman
valmistuksen. Yksi sellainen appsi on itse keitellyt liemet. Niissä on juuri
sellainen maku ja sellaiset mausteet, jotka itse siihen haluaa laittaa. Tällä
kertaa tein kanalientä käyttäen painekeitintä. Se nopeuttaa valmistamista,
mutta kanaliemen voi keittää kannellisessa kattilassakin. Aikaa kuluu enemmän,
mutta maku on siinä vähintään yhtä hyvä. Tällä ohjeella syntyy neutraalin
makuinen kirkas kanaliemi, jossa ei ole käytetty lainkaan suolaa. Kun lientä
sitten käyttää ruoanlaittoon, niin mausteisia makuja ja suolaisuutta on siihen
helppo lisätä. Jos esimerkiksi käyttää itse ruoassa soijaa, niin ruoasta ei
tule liian suolaista. Jos käyttötarkoitus on jo lientä keitettäessä tiedossa,
niin makuaineita voi lisätä kattilaan jo keittovaiheessa enemmän.
Kanaliemi
n. 500 g broilerin siipiä
n. 500 g broilerin koipinuijia
2 varsisellerin
vartta
1 isohko
porkkana
1 iso
sipuli
2 laakerinlehteä
n. 15 kpl kokokaista mustapippuria
muutama tuoreen timjamin oksa
vettä
Pätki porkkana ja sipuli n. 5 cm
paloiksi ja lohko sipuli 4 osaan. Laita kanapalat painekeittimeen yhdessä
muiden ainesten kanssa ja lisää vettä niin, että kanat juuri peittyvät eikä
kattilan maksimiraja ylity. Kypsennä täydellä paineella 45 minuuttia ja anna
paineen laskea itsekseen, jolloin saat kirkkaan liemen. Nosta kananpalat
lautaselle ja siivilöi liemi kulhoon tai kattilaan. Tästä keitoksesta tuli
valmista lientä 1,7 l. Anna liemen jäähtyä, jaa se sopivan kokoisiin
pakasterasioihin ja laita jääkaappiin. Voit keittää lientä kokoon tiivisteeksi
ja pakastaa sen jääpalamuotissa tai -pussissa ja lisätä ruokaan
kypsennysvaiheessa.
Broilerin siivet ja koipinuijat ovat
edullisia ja hyviä liemen raaka-aineita. Otin talteen niistä todella
ylikypsyneen lihan, jota alkuperäisestä kilosta tuli hieman vajaa 300 g ikään
kuin liemen sivutuotteena. Siivet ja koivet maksoivat muuten yhteensä vajaa 4
euroa, joten ei kallista, eihän? Käytimme tällä kertaa kypsän kananlihan ”maailman
parhaan” kanapiirakan täytteeseen, mutta siitä saa aikaan vaikka mitä. Ja jos ei
heti keksi sille käyttöä, niin pakkaseen kunnes idea syntyy.
Ihan paras kanapiirakka
Taikina
200 g kylmää
voita pieninä kuutioina
200 g vehnäjauhoa
1 vajaa tl suolaa
1 vajaa tl leivinjauhetta
200 g maitorahkaa
Täyte
n. 300 g (keitettyä) kypsää kanaa
150 g pannutettuja
(pakaste)tatteja hienonnettuna
1,5 dl risottoriisiä
2 kanaliemikuutiota
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
1 salottisipuli
hienonnettuna
1 valkosipulin
kynsi hienonnettuna
1 purjosipulin
valkoinen osa hienonnettuna
1 rkl tuoretta
timjamia hienonnettuna
ripsaus suolaa
mustapippuria
myllystä
ripsaus curryjauhetta
3 kovaksi
keitettyä kananmunaa hienonnettuna
Pinnalle
1 kananmuna vatkattuna
Valmista ensin rahkavoitaikina.
Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja laita ne kulhoon. Sekoita jauhoihin
leivinjauhe sekä suola ja kaada voikuutioiden päälle. Nypi voi ja jauhot
tasaiseksi muruksi ja sekoita lopuksi rahka muruseoksen joukkoon. Älä vaivaa
taikinaa. Laita taikina kelmun alle ja jääkaappiin noin tunniksi ennen käyttöä.
Keitä risottoriisi 18 minuuttia
reiluhkossa vesimäärässä, jossa on 2 kanaliemikuutiota. Reiluhko tarkoittaa
enemmän kuin 2 x riisin määrä, mutta ei ylenpalttisesti. En käyttänyt tässä
juuri tekemääni kanalientä vaan säästän sen herkempää tarvetta varten. Liemikuutiot
maustavat riisin ja antavat täytteeseen tarvittavan suolaisuuden. Älä siivilöi
riisiä vaan nosta kattila sivuun ja anna riisin rauhassa jäähtyä ja samalla
imeä itseensä mahdollisimman paljon nestettä. Näin riisistä ei tule liian
kuivaa ja piirakka maistuu paremmalta. Jo kaikki neste ei ole imeytynyt, niin
voit lopuksi siivilöidä ylimääräisen nesteen pois.
Kuumenna voi ja öljy pannulla ja
paistele siinä keskilämmöllä tatteja ja sipuleita kunnes ne hieman pehmenevät.
Mausta timjamilla, ripauksella suolaa ja currya sekä muutamalla rouhauksella
mustapippuria ja sekoita joukkoon kana ja riisi. Tarkista maku ja lisää tarpeen mukaan suolaa
ja/tai pippuria. Anna jäähtyä. Keitä sillä aikaa kananmunat ja jäähdytä.
Sekoita hienonnetut kananmunat jäähtyneeseen täytteeseen.
Jaa rahkavoitaikina kahteen osaan ja
kauli ensin pohja suorakaiteen muotoiseksi kahden leivinpaperin välissä. Pohjan
tulisi olla suunnilleen 3-5 mm ohut. Leikkaa taikinan reunat suoriksi. Kauli
sitten piirakan kansi myös kahden leivinpaperin välissä. Sen tulisi olla
suunnilleen saman paksuinen, mutta hiukan leveämpi ja pidempi kuin pohja.
Leikkaa siitäkin reunat siisteiksi ja laita se papereineen jääkaappiin
odottamaan.
Levitä täyte siten, että jätät pohjan
taikinaa näkyviin noin 1,5-2 cm joka reunalta. Taputtele täyte tasaiseksi. Ota sitten jääkaapista piirakan
kansilevy, nosta pohjan reunat ylös, nosta kansi täytteen päälle ja taita kansi
siten että se kääntyy kaikilta reunoiltaan hiukan piirakan alle. Voitele piirakka
vatkatulla kananmunalla ja pistele kuoreen haarukalla reikiä jotta höyry pääsee
ulos. Kypsennä 200 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia kunnes piirakan
pinta on kauniisti ruskistunut.
2 kommenttia:
Varmasti hyvää!
Ilman lisäaineita ja edullisestikin vielä lisäksi :)
Lähetä kommentti