Rogan Josh on alun perin lähtöisin
muinaisesta Persiasta, Kashmirin alueelta. Se on mausteinen pataruoka, jossa
pääraaka-aineena on lammas. Rogan tarkoittaa kuumaa tai punaista ja molemmat
kuvaavat tätä ruokaa, josh taas tarkoittaa öljyä. Alkuperäinen mausteisuus ja
omalla tavallaan kuumuuskin tulee kashmirin chilistä. En ole eläissäni syönyt
alkuperäisversiota missään enkä koskaan tule kai syömäänkään. Tämä resepti on
laadittu Rick Steinin reseptiä mukaellen ja toivottavasti alkuperäisen ruoan
hengen tavoittaen. Jos jollakin on vielä sellainen mielikuva, että lammas tai
karitsa maistuvat villalta, niin tämä
ruoka viimeistään muuttaa heidän maailmansa.
Olisiko tässä sopivaa vaihtelua
pääsiäislampaan resepteihin?
Rogan Josh kashmirilaiseen tapaan
1 kg karitsan
luutonta etuselkää
7 cm inkiväärin
pala
4 valkosipulin
kynttä
1 dl maustamatonta
esim. kreikkalaista jogurttia
1 kanelitanko
6 vihreää
kardemummapodia
6 kokonaista
neilikkaa
1 kuivattu
peperoncini chili
2 rkl öljyä
paistoon
2 sipulia
suikaloituna
1 tl kokonaisia
mustapippureita rouhittuna
1 tl korianterinsiemeniä
rouhittuna
1 tl fenkolinsiemeniä
rouhittuna
½ tl muskottipähkinää
1 tl jeeraa
1 tl garam
masalaa
1 tl chilijauhetta
1 tl kurkumaa
1 tl hienoa
merisuolaa
4 rkl tomaattipyreetä
2 dl kuumaa
vettä
Lisäksi tarjoiluun
jogurttia
kurkkua
korianterin
lehtiä
Paloittele karitsa n. 2-3 cm paloihin
ja poista paksumpi ”tali” jos sitä on. Ohuet kalvot lähes häviävät kypsennyksen
aikana. Laita palat riittävän tilavaan kulhoon. Raasta inkivääri ja
valkosipulin kynnet ja sekoita ne jogurttiin. Sekoita jogurtti lihanpalojen
joukkoon. Voit tehdä tämän etukäteen mutta ainakin heti aluksi. Jossain
neuvotaan marinoimaan yön yli, mutta näinkin makua tulee ihan mukavasti.
Kuumenna uuni 170°C.
Hienonna morttelissa korianterin
siemenet, fenkolinsiemenet ja mustapippurit. Kuumenna pata liedellä ja paahda
siinä hetki kanelia, kardemummaa, neilikkaa ja peperoncinia. Kaada ne
mortteliin ja murskaa ne. Lisää niiden joukkoon loput kuivamausteet. Lorauta
öljy pataan ja kuullottele sipuleita siinä.
Sekoita joukkoon mausteseos. Lisää myös tomaattipyree. Kuumenna koko
ajan samalla sekoittaen. Älä kuitenkaan polta, siirrä vaikka pata sivuun
levyltä.
Tässä vaiheessa ovikello saattaa
soida ja naapuri tulee kyselemään että mitä ihanuuksia teillä oikein kokataan –
on nimittäin niin mahtava tuoksu.
Lisää vesi ja sekoita. Sitten vielä
lihat jogurtteineen ja sekoita ne hyvin mausteseokseen. Lihoja ei ole siis
tarvis ruskistaa. Kun neste kiehuu laita
kansi päälle ja siirrä pata uuniin. Siellä se saa rauhassa muhia 1,5 tuntia ja
vielä puoli tuntia uuni sammutettuna. Tarjoa basmatiriisin, pelkän jogurtin tai
kurkkuraidan ja kurkkusuikaleiden kanssa.
Tästä ateriasta jää kiva pieni mausteiden
kihelmöinti kielelle, eikä todellakaan maistu villalta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti