Tammikuussa olimme säilöneet pakastimeen ison mateen mädin, kun kukaan ei jaksanut syödä sitä enää herkullisen madekeiton jälkeen. Mutta kuten tiedetään, ruoka ei pakastimessa parane, joten nyt oli korkea aika käyttää se sieltä pois blinien lisukkeena. Blinipannukakku on hyvä keino valmistaa blinit useammalle, jopa 12:lle henkilölle samanaikaisesti ilman että koko keittiö on täynnä käryä, mutta siinä on ongelmansakin. ”Blinin pitää olla hyvin hapatettu, rapsakka päältä ja pehmeän kuohkea sisältä”, M evästi minua ryhtyessäni puuhaamaan blinipannukakkua. Hmmmm...
Pannukakusta sellaisenaan ei tule
pinnalta rapeaa. Blinipannari täytyy paistaa tavallaan kahteen kertaan, jotta
siihen saadaan oikeanlainen rapsakkuus. Ensin paistetaan tattaripannukakku, joka
jäähdytetään. Rapeus syntyy uudelleen lämmitettäessä. Pannarin voi valmistaa
hyvissä ajoin, jopa jo edellisenä päivänä ennen uudelleenlämmittämistä ja
tarjoilua.
Blinipannukakun päällä oli tällä
kertaa ihanan napakkaa alkukauden mateenmätiä (suolaa lisättiin 1,6% mädin
painosta), hienonnettua keltasipulia, kermavaahtoa, tillintöyhtöjä sekä
rapeaksi pikkelöityä punasipulia ja sitruunamehulla valeltua avokadoa. Rapeaksi
pikkelöidyn punasipulin salaisuus on kylmä liemi. Viipaloitu punasipuli
sekoitetaan kylmään ”1-2-3” –pikkeliliemeen ja annetaan maustua muutaman
vuorokauden ajan. ”1-2-3” on 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä,
kiehautetaan ja jäähdytetään.
Blinipannukakku
7 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
2 tl sokeria
200 g tattarijauhoa
200 g vehnäjauhoa
1 pll (1/3l) olutta
2 tl suolaa
4 keltuaista
4
valkuaista
150 g voisulaa
Lämmitä maito 42-asteiseksi, lisää
kuivahiiva sekä sokeri ja sekoita. Anna seoksen tekeytyä 20 minuuttia, minkä
jälkeen vatkaa joukkoon tattari- ja vehnäjauho. Anna taikinan hapantua
huoneenlämmössä 12-24 tuntia. Sekoita välillä pari kertaa ettei taikina
vahingossa päätä lähteä käymään jossain kulhon ulkopuolella.
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Erottele
munista keltuaiset ja valkuaiset erikseen. Lisää taikinaan olut, suola sekä
keltuaiset ja sekoita huolella. Sulata voi korkeassa astiassa ja kun hera on
painunut astian pohjalle, kaada kirkastettu voi toiseen astiaan niin että
sulatusastian pohjalle jää noin yhden desilitran verran herapitoista voita.
Kirkastettua voita tarvitaan myöhemmin. Jäähdytä heravoi huoneenlämpöiseksi ja
vatkaa se taikinan joukkoon. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita
vaahto taikinan joukkoon. Laita korkealaitaisen uunipellin pohjalle iso
leivinpaperi ja kaada taikina siihen. Paista pannukakkua 200 asteessa uunin
toiseksi alimmalla tasolla 25-30 minuuttia kunnes taikina on kypsää. Jäähdytä
pannukakku ja kumoa se ylösalaisin toisen leivinpaperin päälle. Käytä puolet
kirkastetusta voista ja voitele sillä pannukakun pohja. Käännä pannukakku
takaisin oikeinpäin, leikkaa se 12 palaksi ja voitele palojen pinta lopulla
kirkastetulla voilla.
Laita uunipelti uuniin ja uuni
lämpiämään 225 –asteiseksi. Kun uuni on lämmennyt, nosta pelti ulos ja
molemmin puolin voidellut pannaripalat suoraan kuumalle pellille. Lämmitä paloja 225 asteessa uunin
keskitasolla noin 10 minuuttia kunnes ne tuntuvat pinnalta rapeilta. Tarjoile
heti sopivien lisukkeiden kanssa. Mädin voi korvata vaikka katkaravuilla.
2 kommenttia:
Voi että, tätä pitäisi kyllä kokeilla! Vuotuiset blinit on jo kärytetty ja syöty, mutta blinipannukakku olisi ihan toinen juttu. :D
@ CampaSimpukka
Vuotuisten blinien aikaa voi venyttää vaikka Vappuun asti tällä pannukakulla :) Ja ihanaa kun kaikki ruokailijat saavat annoksensa samanaikaisesti.
Lähetä kommentti