Sitrushedelmien paras aika on nyt
käsillä ja vaikka kaikkia niitä ei tuoda Suomeen hedelminä, niin onneksi edes
mehuna, ainakin joskus, ainakin johonkin kauppaan. Tämä ”ainakin joskus
johonkin” tarkoittaa yuzua, joka on japanilainen sitrushedelmä eli siitä
saatava mehu(seos), jonka saatavuus Suomessa on valitettavasti vähän niin ja
näin. Ehkä yuzumehulla ei ole riittävästi kuvitteellisia terveysvaikutuksia,
jotta siitä olisi tullut trendimauste? Mutta jos sellaisen pullon jostain kaupasta
sattuu bongaamaan, niin äkkiä ostoskoriin ja kassan kautta kotiin. Ja sitä
kannattaa sitten myös käyttää eikä unohtaa kaappiin. Vinaigrette, hollandaise, majoneesi,
kalaruoat, kanaruoat, kasvisruoat, jälkiruoat, yuzu sopii monenlaiseen
makuaineeksi. Äläkä kuvittele että sitruuna tai limetti voisi korvata yuzun
jäljittelemättömän maun. Ainoa paikka mistä minä olen enää löytänyt yuzumehua
(tämä ei sitten ole mikään maksettu mainos!) on Kampin K-supermarket. Luulisi
että joku muukin ottaisi sen valikoimiin.
Hedelmänä yuzu ei ole erityisen
syötävä siinä missä appelsiini tai muut vastaavat sitrukset. Yuzu on täynnä
valtavia siemeniä, mistä syystä sitä käytetään vain (siellä mistä sitä sattuu
saamaan) aromaattisena kuoriraasteena tai mehuna maustamaan erilaisia ruokia.
Yuzu ja banaani, kylmä ja kuuma, raikas
ja makea, siinä päivän jälkiruoka. Täydellistä! Tämä resepti on laadittu niin,
ettei valmistukseen tarvita mitään erikoiskoneita ja laitteita. Kunhan vain
jostain kaupasta löytää pikkupullollisen yuzumehua. Resepti riittää neljään
annokseen.
Yuzua ja banaania
vihreä marenki:
2
munanvalkuaista
100 g
hienoa kidesokeria
0,5 tl maissitärkkelystä
hiukan vihreää elintarvikeväriä
Vatkaa valkuaiset, sokeri ja
maissitärkkelys kovaksi vaahdoksi ja kun vaahto on valmista, sekoita joukkoon
tippa vihreää elintarvikeväriä. Levitä marenki uunipellille silikonimatolle ja
kuivaa uunissa 90 asteessa pari tuntia. Avaa sitten uunin luukku hiukan
raolleen, sammuta virta ja anna marengin kuivua loppuun jäähtyvässä uunissa vielä
muutaman tunnin ajan.
yuzu-banaanisorbetti:
1 mustapilkullinen banaani
2 rkl yuzumehua
100 g sokerilientä (resepti täällä)
1 munanvalkuainen
40 g sokeria
0,5 tl valkoviinietikkaa
Vatkaa munanvalkuainen, sokeri sekä
valkoviinietikka kovaksi vaahdoksi. Laita korkeaan sauvasekoittimen kulhoon
pilkottu banaani, yuzumehu sekä sokeriliemi ja blendaa sauvasekoittimella
tasaiseksi. Lisää valkuaisvaahto hyvin sekoittaen, laita sorbetti
pakastusrasiaan ja pakastimeen vähintään 12 tunniksi.
suolakinuskikastike:
50 g kuohukermaa
50 g fariinisokeria
1,5 g hienoa merisuolaa
Keitä aineksista kinuskikastike.
karamelisoidut yuzubanaanit:
2 kypsää banaania
3 tl
yuzumehua
4 rkl ruokokidesokeria
Halkaise banaanit ja sivele
leikkauspinta yuzumehulla. Laita banaaninpuolikkaat vierekkäin uudelleensuljettavaan
muovipussiin ja painele ilma pois upottamalla pussi lähes reunoja myöten veteen
ja sulje tiukasti. Keitä banaaneja 5 minuuttia
hiljalleen poreilevassa vedessä. Jäähdytä heti, (muotoile tarvittaessa vaikka
Valentinin sydämiksi,) sokeroi ja paahda pinta kaasupolttimella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti