tiistai 18. helmikuuta 2020

Yuzu curd donitsit tuulihattutaikinasta



Yuzu curd donitseihin tarvitaan yksi koko 100 ml pullollinen yuzumehua ja reseptistä tulee 18 donitsia eli näistä riittää aika isolle porukalle. Yuzumehu antaa raikkaan kirpakan maun, joten nämä ovat ehkä enemmän aikuiseen makuun. Yuzumehusta enemmän muutaman päivän takaisessa päivityksessä. Koska tämä donitsitaikina on itse asiassa tuulihattutaikinaa, näitä ei uppopaisteta öljyssä, vaan donitsipellillä uunissa. Tulee tosi kevyitä donitseja.




Yuzukreemillä täytetyt tuulihattudonitsit

valmista ihan ensin yuzu curd eli yuzukreemi
3 dl  vähärasvaista kookosmaitoa
4 rkl yuzumehua (60 ml)
5  keltuaista
80 g  sokeria 120 g
¼ tl  suolaa
2,5 rkl  maissitärkkelystä
tarvittaessa hiukan keltaista elintarvikeväriä
80 g  voita

donitsit tuulihattutaikinasta
120 g  voita
1 dl  vähärasvaista kookosmaitoa
2 dl  vettä
1 tl  sokeria
pikkuripaus suolaa
180 g  vehnäjauhoa
6  munaa (huoneenlämpöisiä)
pehmeää voita donitsipellin voitelemiseen
1 vatkattu kananmuna donitsien voiteluun

kuorrutus
6 dl  tomusokeria
yuzumehua
tarvittaessa hiukan keltaista elintarvikeväriä



Täytteeksi tulevan yuzukreemin pitää jäähtyä ennen kuin sitä voi pursottaa leivonnaisten sisään, joten siitä täytyy aloittaa.

Vatkaa keltuaiset, sokeri, suola sekä maissitärkkelys kuohkeaksi vaahdoksi. Kuumenna kookosmaito ja yuzumehu kiehumispisteeseen ja kaada siitä noin kolmannes munavaahdon joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten. Kaada munavaahto kuuman kookosmaito-yuzumehun joukkoon kattilaan, kuumenna ja vatkaa kunnes seos alkaa osoittaa saostumisen merkkejä. Varo etteivät keltuaiset kokkaroidu! Kun seos alkaa saostua, nosta se pois lämmöltä, jatka vielä vähän aikaa vatkaamista ja jäähdytä kreemiä noin 10 minuutin ajan. Lisää voi (sekä elintarvikeväri) ja vatkaa se huolella kreemin joukkoon. Siirrä kreemi pursotinpussiin ja laita jääkaappiin jäähtymään. Aina parempi jos maltat antaa kreemin tekeytyä vuorokauden verran ennen käyttöä, jolloin kreemin rakenne ja maku paranee entisestäänkin.


Donitseja varten sulata voi kattilassa, mutta älä päästä sitä ruskistumaan. Lisää kookosmaito, vesi, sokeri ja suola ja kuumenna seos kiehumispisteeseen. Lisää jauhot, sekoita tasaiseksi ja hämmennä kiehuvaa seosta puuhaarukalla kunnes se irtoilee kattilan reunoista, muuttuu hiukan kiiltäväksi ja siitä pystyy muotoilemaan pallon. Laita taikinapallo jäähtymään yleiskoneen kulhoon ja laita uuni lämpiämään 190 asteeseen. Kun taikina on jäähtynyt vähän yli kädenlämpöiseksi, käynnistä koneen lapavatkain ja lisää huoneenlämpöiset munat yksi kerrallaan koko ajan reippaasti vatkaten. Viimeisen munan jälkeen jatka vatkaamista vielä parin minuutin ajan kunnes taikina on notkeaa ja kiiltävää.


Siirrä tuulihattutaikina pursotinpussiin. Voitele donitsipellin kolot, leikkaa pursotinpussin kärkeen halkaisijaltaan noin 1,5  cm reikä ja pursota taikinasta koloihin rengas. Voitele pinta kananmunalla ja vedä haarukalla taikinan pinta tasaiseksi. Paista uunin keskitasolla 190 asteessa noin 20-30 minuuttia kunnes leipomukset ovat kullanruskeita. Irrota valmiit donitsit varovasti donitsipelliltä ja laita ne ritilälle jäähtymään.


Kun donitsit ovat jäähtyneet, pursota niihin kreemitäytettä. Tuulihattutaikinasta valmistetut leivonnaiset ovat käytännössä lähes onttoja, joten ne on helppo täyttää pursottamalla. Pursota kreemi donitseihin tökkäämällä pursotinpussin kärki yläpuolelta muutamasta kohtaa hiukan donitsin sisälle. Reikiä ei jää näkyviin, sillä kuorrute peittää ne.


Valmista notkea kuorrute sekoittamalla keskenään tomusokeri ja yuzumehua. Lisää mehua ruokalusikallinen kerrallaan ja sekoita. Mehun (40 ml) pitäisi juuri ja juuri riittää, mutta jos mehu kuitenkin sattuu loppumaan kesken, sitä voi jatkaa pikkutilkalla limettimehua.  Kuorrute jää vähän haaleankeltaiseksi ja sitä voi halutessaan värjätä keltaisella elintarvikevärillä, kuten näissä donitseissa on tehty. Dippaa donitsit kuorrutteeseen yksi kerrallaan ja laita ritilälle kuivumaan. Viimeistelyksi sopii kullanvärinen strösseli.



***(Kun kaikki perinneleivonnaiset täytyy joka vuosi keksiä uudelleen, niin jos tällaisen tuulihattudonitsin halkaisee kuten bagelin, niistähän voi tehdä vaikka laskiaispullat.)***

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Olet kyllä oikea mestari, ihanan näköiset ja kuuloiset:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Tuulihattutaikinasta on moneksi :) Ei niiden aina tarvitse olla pieniä pyöreitä palleroita jotka on täytetty vaniljakreemillä tai sinihomejuustolla...
Joku viikonloppu täytyy taas tehdä kahvipöytään "aitoranskalaisia" eclaireja.