lauantai 8. helmikuuta 2020

Munakoiso-jauhelihavuoka



Vuokaruokaan upotettuna kasviksia tulee syödyksi enemmän kuin huomaakaan. Munakoiso, tomaatti ja kesäkurpitsa kutistuvat niin pieneksi, että suositusten ”puoli kiloa päivässä” hupenee melkein yhdellä aterialla. Monet inhoavat munakoisoa siksi, että siitä tulee kypsennettynä jotenkin vetelän ja limaisen tuntuinen, mutta oikealla esikäsittelyllä tämä ”limaisuus” on helppo välttää. Reseptistä riittää neljälle.


Munakoiso-jauhelihavuoka

2  isoa munakoisoa
1  iso kesäkurpitsa
4-5  isoa luumutomaattia (tai puoli kiloa pienempiä)
ruokaöljyä
hienoa merisuolaa
ripaus sokeria
mustapippuria myllystä

2 rkl  voita
1 tl  kuivattua oreganoa
0,5 tl  kuivattua timjamia
0,5 tl kuivattua basilikaa
1  iso punasipuli
2  valkosipulinkynttä
400 g  naudan jauhelihaa

1 iso (125 g)  Mozzarella Bufala (helpoiten saatavilla ”Pirkan parhaat”)
0,5 dl  hienonnettua lehtipersiljaa


Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen kiertoilmalle. Ota esille kaksi uunipeltiä ja peitä ne leivinpaperilla.


Leikkaa tomaatit ja kesäkurpitsa puolen sentin viipaleiksi ja levitä ne uunipellille leivinpaperin päälle. Pirskottele tomaattiviipaleiden päälle ruokaöljyä ja sen päälle hiukan merisuolaa, ripaus sokeria ja muutama rouhaisu mustapippuria mylllystä. Kesäkurpitsaviipaleet eivät tarvitse muuta kuin ripauksen suolaa. 

Leikkaa munakoisot noin puolen sentin paksuiksiksi viipaleiksi ja upota viipaleet jääkylmään veteen 10-15 minuutiksi. Tämä (taikatemppu?) estää munakoisoa imemästä liikaa öljyä ja lötkistymästä pilalle kypsennettäessä. Taputtele sitten viipaleet kuiviksi, levitä ne vierekkäin uunipellille leivinpaperin päälle ja sivele tosi ohuelti ruokaöljyllä. Ripottele lopuksi munakoisoviipaleiden päälle hiukan hienoa merisuolaa. Työnnä pellit uuniin ja kypsennä kasvisviipaleita 30-40 minuutin ajan.

Sillä välin kun kasvikset kypsyvät, kuori punasipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa nekin hienoksi. Sulata paistinpannulla voi, lisää kuivamausteet sekä sipulikuutiot ja kuullota matalalla lämmöllä niin kauan että sipuli alkaa pehmetä. Lisää valkosipuli ja kuullota vielä hetken aikaa. Kaada mausteet pannulta hetkeksi jäähtymään. Ruskista sitten jauheliha kuumalla pannulla kahdessa erässä ja kun kaikki nämä ovat valmiit, yhdistä sipuli-mausteseos sekä jauheliha ja lisää pannulle pari desiä kiehuvaa vettä. Hämmentele aineksia sen verran että enin neste haihtuu. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Ota pellit ulos uunista ja muuta uunin lämpötila 225 ylä-alalämmöksi. Vuoraa noin 20x30 cm uunivuoka leivinpaperilla. Levitä vuokaan puolet munakoisoviipaleista ja sen päälle puolet jauhelihaseoksesta. Jauhelihan päälle kesäkurpitsa- ja tomaattiviipaleet ja sitten loppu jauhelihaseos. Peitä ainekset munakoisoviipaleilla ja tiivistä ainekset kevyesti painelemalla. Revi pinnalle Mozzarella Bufala pieninä paloina, laita vuoka uuniin ja kun mozzarella noin 15-20 minuutin kuluttua on sulanut, ruoka on valmista. Viimeistele hienonnetulla lehtipersiljalla.


Ei kommentteja: