tiistai 8. toukokuuta 2018

Gribiche -kastike sopii lihalle, kalalle, parsalle, hummerille, keitetylle kielelle, ...


Kun alkaa etsiä gribiche –kastikkeen reseptiä, törmää keskenään hyvin erilaisiin versioihin, joiden kaikkien tekijät kehuvat kastikettaan siksi aidoksi gribiche –kastikkeeksi. Pääasialliset raaka-aineet ovat kananmuna, sinappi ja ruokaöljy. Jo tässä yksi käyttää raakaa keltuaista, toisen mielestä löysäksi keitetty keltuainen on ainoa oikea ja kolmas vannoo kovaksikeitetyn keltuaisen nimiin. Sinappi vaihtelee tavallisen dijonin ja karkean dijonin välillä, käyttääpä joku jopa honey dijonia, ja öljyksi suositellaan suunnilleen kaikkea mahdollista rypsiöljystä rypäleensiemenöljyn kautta extra virgin oliiviöljyyn. Kastikkeen mausteissa on vielä näitäkin enemmän variaatioita. Ja kaikkia näitä nimitetään gribicheksi...

Joka tapauksessa, teki tämän kastikkeen niin tai näin, on vaikea keksiä minkä kanssa se EI sovi. Me nautimme gribichen valkoisen parsan ja grillatun lihan kanssa. Kastikkeen resepti on sovellettu siitä, mitä useimmat kokit ovat resepteihinsä käyttäneet.

Varsinainen kastike on vähän tylsän värinen, sellainen paksuhko ja kellanvihreän epämääräinen mössö, joten parantelin ulkonäköä lautasella ripottelemalla kastikkeen päälle tomaattia ja tuoreyrttejä.



Sauce Gribiche

1 kovaksikeitetty (10 min) kananmuna
1 rkl Dijon sinappia
3 rkl oliiviöljyä
1 tl valkoviinietikkaa
2 rkl hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa
1 rkl pieniä kapriksia
1 pieni suolakurkku leikattuna ihan pieniksi paloiksi
1 tl hienonnettua tuoretta rakuunaa
suolaa ja mustapippuria myllystä

Kuori kananmuna ja erottele toisistaan keltuainen ja valkuainen.
Laita kulhoon keltuainen ja murskaa se haarukalla hienoksi. Lisää sinappi, oliiviöljy sekä valkoviinietikka ja vatkaa ainekset sekaisin.

Lisää lehtipersilja, kaprikset, suolakurkkupalat sekä rakuuna ja sekoita. Hienonna munanvalkuaiset ja sekoita nekin kastikkeen joukkoon. Lisää suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Anna kastikkeen maustua huoneenlämmössä noin puoli tuntia ennen käyttöä.

2 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Mulle aivan uusi kaveri tämä kastike. Teenpä kans parsan kaveriksi, kiitos!

Tuplaespresso kirjoitti...

Oli hyvää parsan kanssa ja kun grillilihaa jäi pieni pala, se nautittiin aamulla voileivän päällä gribichen jämien kanssa. Nam! Parsaruokia tulee kokatuksi tähän vuodenaikaan melko paljon, joten vaihtelu virkistää, vaikkei muuten kuin uuden kastikkeen kanssa :)