Joulua
edeltävää sukupäivällistä varten olin hankkinut Annan Villilihan (Vanha
Kauppahalli) kautta luutonta poronniskaa, jonka tarjoilin ylikypsänä pääruoaksi
sellerin, puolukan, salaattiversojen ja pikkelöidyn punakaalin kanssa. Varasin
lihaa sen verran riittävästi, että ”ylimääräisestä” sain myös varsinaiseen
joulupöytään porohyytelön eli porodobin.
Näissä
vähempiarvoisissa (??? vaikka ei hinnaltaan…) ruhonosissa on niin paljon sitkeää
sidekudosta, että lihaa täytyy kypsentää todella kauan. Niin kauan, että
valtaosa sidekudoksesta sulaa keitinliemeen ja liha jää pehmeän syötäväksi. Joissain tapauksissa liemeen
liuennut sidekudos puolestaan hyydyttää aladobin usein jopa ilman liivatelisäystä.
Sen voi testata antamalla siivilöidyn liemen jäähtyä jääkaapissa. Mikäli liemi
siellä hyytelöityy, sen voi lämmittää uudelleen ja kaataa sellaisenaan vuokaan
lihojen päälle. Tarvittaessa liemeen lisätään liivatetta.
siivouspartio ilmoittautuu työhön |
Kun kaupan aladobeissa on usein enemmän hyytelöä kuin lihaa, meillä liha on pääasia ja lientä käytetään hyytelöintiin vain sen verran, että aladobi pysyy kasassa.
Porodobi
1 porkkana
10 cm purjon valkoista osaa
1 pieni palsternakka
1 sellerinvarsi
1 sipuli
1-1,5 kg (luutonta) poron niskaa tms
1 oksa rosmariinia
4 oksaa timjamia
2 laakerinlehteä
0,5 rkl mustapippureita
1 rkl katajanmarjoja
1/2 pulloa kuivaa valkoviiniä
5 dl kanalientä
vettä niin että lihat peittyy (lisää tarvittaessa)
4 liivatelehteä
(suolaa ja mustapippuria myllystä)
Kuori ja paloittele kasvikset (ei kovin pieniksi
paloiksi) ja laita ne kattilan pohjalle. Leikkaa poronliha nyrkin kokoisiksi
paloiksi ja nosta ne kasvisten päälle. Kääri mausteet kangaspussiin ja laita ne
kattilaan. Lopuksi kaada kattilaan valkoviini sekä kanaliemi ja lisää vettä sen
verran että lihat peittyvät. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja keitä poroa liemen poreillessa
hiljalleen. Kuori pinnalle nouseva vaahto pois. Lisää vettä tarvittaessa. Keittämiseen kuluu aikaa
muutamia tunteja ja liha on riittävän kypsää sitten, kun se on helposti revittävissä
säikeiksi. Nosta lihat liemestä ja revi ne lämpiminä heti kun niitä pystyy käsittelemään.
Tässä vaiheessa lihasta saa irrotetuksi viimeisetkin kalvot ja jänteet.
Siivilöi liemi ja suodata se vielä harsokankaan läpi jotta liemi olisi
mahdollisimman kirkasta.
Leikkaa lihasuikaleet kohtalaisen pieniksi paloiksi ja
mausta suolalla sekä vastajauhetulla mustapippurilla. Sekoita hyvin ja tarkista
että koko seos on kunnolla maustunut. Vuoraa pitkä leipävuoka tuorekelmulla ja
ripottele lihat siihen. Keitä siivilöityä lientä kokoon sen verran että sitä on
käytettävissä noin 4-5 desilitraa. Pehmitä liivatelehdet kylmässä vedessä ja
sulata ne kuumaan liemeen. Kaada liemi vuokaan lihojen päälle ja anna hyytyä
jääkaapissa seuraavaan päivään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti