Pitkin
syksyä olen ostanut porkkanoita värilajitelmapusseissa, jolloin oranssien
joukossa on ollut muutama keltainen ja violetti porkkana. Nyt violetteja oli
kertynyt riittävästi, jotta sain tehdyksi pitkään suunnittelemani violetin
porkkanalaatikon. Siis kyllä, violetin porkkanalaatikon. Violetti porkkana
maistuu porkkanalta, mutta siinä on ihan omanlaisensa porkkanamaku johtuen
violettia väriä tuottavista, ekstraterveellisistä antosyaaniyhdisteistä. Samoja hyviä polyfenoleita on mm mustikassa ja punakaalissa.
Porkkanalaatikon
voi valmistaa paistokuntoon jo hyvissä ajoin ennen joulua ja laittaa pakkaseen
odottamaan. Niin minäkin tein, mutta pieni puolen litran vuoka tätä laatikkoa
oli ihan pakko paistaa maistiaisiksi jo etukäteen vain todetaksemme, että
erikoisesta väristä huolimatta (tai juuri siitä johtuen) tämä oli ihan supersuperhyvä
porkkanalaatikko. Vielä kun sen kaveriksi viipaloitiin viime syksyn
katajanmarjagraavattua hirveä, niin olihan aika täydellinen lounas. Loppu violetti
riisi-porkkanamassa odottelee pakastimessa pääsyä joulupöytään.
Violetti
porkkanalaatikko
1,3 kg violetteja porkkanoita
1 l vettä
hiukan suolaa
1 rkl voita
1,5 dl puuroriisiä
7 dl maitoa
2 kananmunaa
1 tl suolaa
0,5 dl tummaa siirappia
hiukan valkopippuria myllystä
pinnalle
korppujauhoa
voinokareita
Joissain violeteissa porkkanoissa on vain hyvin ohut
violetti pinta ja oranssi sisus, joten älä kuori porkkanoita, vaan hankaa ne
puhtaiksi harjalla tai karkealla sienellä. Leikkaa porkkanat pienemmiksi
paloiksi ja kypsennä ne miedosti suolatussa vedessä täysin kypsiksi. Soseuta
porkkananpalat sauvasekoittimella ja säästä 3 dl porkkanoiden keitinlientä
riisipuuroa varten.
Sulata voi kattilassa ja kuullota siinä riisejä hetken
aikaa. Lisää violetti keitinliemi ja anna riisin kiehua välillä sekoitellen
kunnes vesi on pääosin imeytynyt riisiin. Lisää sitten maito ja keitä riisit
melkein valmiiksi puuroksi.
Vatkaa kevyesti keskenään munat, siirappi, suola ja
valkopippuri ja sekoita seos porkkanasoseen joukkoon. Lisää riisipuuro, sekoita
huolella ja kaada massa kahteen noin 1,5 litran vuokaan. Ripottele pinnalle
hiukan korppujauhoa ja lopuksi muutama ohut voilastu. Kypsennä uunin alaosassa
175 asteessa noin 2 tuntia.
Muita
joulupöytään sopivia laatikkojamme:
bataattilaatikko
imelletty perunalaatikko
lyonilainen perunakakku
naurislaatikko
omena-lanttulaatikko
broilerinmaksalaatikko
punajuuri-vuohenjuustolaatikko
punajuuri-aurajuustolaatikko
bataattilaatikko
imelletty perunalaatikko
lyonilainen perunakakku
naurislaatikko
omena-lanttulaatikko
broilerinmaksalaatikko
punajuuri-vuohenjuustolaatikko
punajuuri-aurajuustolaatikko
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti