maanantai 12. syyskuuta 2016

Marmeladiglaseerattua ankkaa



Australian Masterchefissä piti kilpailijoiden käyttää marmeladia tärkeänä elementtinä annoksissaan. Mietin tietenkin mitä itse tekisin, jos saisin vastaavan tehtävän. Ajattelin, että se sopisi hyvin ankan kanssa käytettäväksi. Siksipä pitikin sitten hankkia sekä marmeladia että ankkaa, jotta voin tarkistaa ajatukseni toimivuuden. Ajatus ei netin perusteella ollut ainutkertainen, mutta vahvisti uskoa asian toimivuuteen.


Marmeladiglaseerattua ankkaa

1                    ankan rintafilee ruokailijaa kohti
                      merisuolaa myllystä
                      mustapippuria myllystä
Glaseerauskastike
50 g               englantilaista appelsiinimarmeladia
1 rkl              juoksevaa hunajaa
2 rkl              appelsiinimehua, mieluiten tuoreesta appelsiinista
1 rkl              Cointreau likööriä
                      suolaa
                      mustapippuria myllystä

Laita kaikki ainekset suolaa ja pippuria lukuun ottamatta pienelle pannulle tai kasariin ja kiehauta ne. Anna kiehua hiljaa, kunnes kastike muuttuu tahmean oloiseksi. Siirrä sivuun odottamaan.

Taputtele huoneenlämpöiset ankanrinnat kuiviksi ja viillä terävällä veitsellä ruudukko nahkaan leikkaamatta lihaan saakka. Mausta ankka nahkapuolelta. Laita fileet nahkapuoli alaspäin kylmälle pannulle ja kuumenna pannu keskilämmölle. Mausta nahaton puoli pannulla suolalla ja pippurilla. Kaada välillä pari kertaa pannulle kertynyttä sulanutta ankanrasvaa talteen kulhoon. Sillä on jälkikäyttöä ruoanlaitossa ja se säilyy jonkin aikaa jääkaapissa. Kun rasva alkaa olla sulanut ja nahka tullut rapeaksi on aika kääntää fileet. Siihen kuluu ehkä 6-8 minuuttia, riippuen pannun kuumuudesta. Liian kuuma pannu polttaa nahan pinnan eikä rasva ehdi sulamaan. Anna kypsyä nahkapuoli ylöspäin noin 4-6 minuuttia. Hyvä sisälämpö on 55 °C. Jos ankka kaipaa lisäkypsennystä, voit laittaa ne 125°C uuniin hetkiseksi. Anna vetäytyä rauhassa kypsennyksen jälkeen leikkuulaudalla noin 10 minuuttia ennen leikkaamista. Älä kääri folioon! Foliokääreessä nahasta häviää kaikki rapeus.

Viipaloi ankka, nosta se lautaselle ja valele sen päälle glaseerauskastiketta. Voit kuumentaa kastikkeen uudelleen juuri ennen tarjoilua.

Lisukkeiksi sopivat hyvin myskikurpitsa(butternut)-palsternakkamuhennos ja hunajavinegretillä maustettu vihreä salaatti.


2 kommenttia:

Viikonloppukokki kirjoitti...

Varmasti hyvää! Yhdistän ankkaan mielelläni vähän makeita makuja. Appelsiini on kokeilematta. Täytyy pistää mieleen.

M kirjoitti...

Appelsiini ja ankka on klassikkoyhdistelmä. Tämä marmeladiversio oli nopea tehdä ja sen maku toimi sekä ankan että salaatin hunajavinegretin kanssa.