sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Linguinepastaa, sardiinia, fenkolia ja tomaattia


Löysin tölkkisardiineista tehtävän pastan ohjeen Food52.com ruokasivustolta reseptejä selatessani ja se vaikutti sen verran mielenkiintoiselta, että päätin ottaa ja kokeilla sitä. Varsinkin kun kaikkia aineita löytyi kotoa, joten ei ollut tarvetta lähteä edes kauppareissulle. Tuplaespresso oli edellisenä päivänä ostanut tuoreita kotimaisia fenkoleita, joissa oli koko töyhtöosuus tallella. Kaikki muu olikin varastotavaraa. Tämä on resepti siinä muodossa kun sen valmistin.


Linguinepastaa, sardiinia, fenkolia ja tomaattia

                      kattilallinen vettä
                      karkeaa merisuolaa
1 rasia           sardiineja öljyssä (portugalilainen Minerva on todella hyvälaatuinen)
                      extra vergine olive oil eli EVOO
2                    valkosipulinkynttä hienonnettuna
1                    fenkoli, töyhtöhöytyvät talteen
¼ tl               chilihiutaleita
1 tölkki         San Marzano tomaatteja
1 dl                kuivaa valkoviiniä
1                    sitruunan kuori raastettuna
                      maun mukaan mustapippuria myllystä
                      hienoa merisuolaa tarvittaessa
2 dl                paahdettuja leipäkuutioita
150 g             linguinepastaa

Laita liedelle kuumenemaan kattilallinen vettä, jossa on reilusti merisuolaa. Avaa sardiinirasia ja valuta pois öljy. Raasta sitruunan kuoren keltainen osa. Viipaloi fenkoli hyvin ohuiksi siivuiksi terävällä veitsellä tai mandoliinilla. Pilko paahtoleipäviipaleita kuutioiksi tai nypi maalaisleivästä sopivia paloja. Paahda leipäpalat isolla pannulla tilkassa oliiviöljyä rapeiksi, mausta suolalla ja puolella raastetusta sitruunankuoresta. Siirrä leivät toiseen astiaan. 

Lorauta pannulle ruokalusikallinen öljyä, kuumenna keskilämmölle ja lisää fenkolinsiivut ja ripaus suolaa. Kypsennä kunnes fenkoli pehmenee ja alkaa karamellisoitua. Lisää hienonnettu valkosipuli ja chilihiutaleet ja anna kuullottua hetki. Lisää valkoviini ja redusoi se puoleen. Kaada tomaatit liemineen tölkistä pannulle, puolita tomaatit paistinlastalla, sekoita ja anna nesteen kiehua hieman kokoon. Sekoita loput sitruunankuoresta kastikkeeseen. Tarkista maku ja lisää suolaa ja mustapippuria tarvittaessa. Lisää sitten sardiinit pannulle. Paloittele ne paistinlastalla kahteen tai kolmeen palaan.

Laita pasta kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen ja keitä se ohjeen mukaan al denteksi, mutta vähennä keittoajasta 1 minuutti. Nosta pihdeillä pasta paistinpannulle ja kypsennä se loppuun kastikkeessa. Lisää tarvittaessa hieman pastan keitinvettä, sillä kun leipäpalat lisätään lopuksi, niin ne imevät nestettä ja pastakastike saattaa kuivua.

Kaada pasta kastikkeineen tarjoilukulhoon tai jaa se lautasille. Ripottele paahdetut leipäkuutiot pastan päälle, pirskottele hieman oliiviöljyä ja koristele fenkolin töyhtöhöytyvillä.

Lopuksi pari sanaa sardiineista. Olen ostanut milloin minkäkin merkkisiä sardiineja, jotka on purkitettu kaukana idässä tai Ranskassa, mutta laadultaan parhaat Suomesta ostamani ovat portugalilaisia, merkiltään Minerva (ja ei, tämä ei ole puffi eikä sponssi). Se ei ole ainoa portugalilainen laatusardiinimerkki, mutta muita ei ole tullut täällä vastaan. Sardiineissa on todella eroa, joten kannattaa katsoa mistä maksaa.


Ei kommentteja: