maanantai 22. elokuuta 2016

Tiramisu karviaisista rapujuhlien jälkiruoaksi


Kantarellit, ravut ja karviaiset, niiden satokausi sattuu samaan ajanjaksoon, joten mikä olisikaan luontevampaa kuin tarjoilla rapujen alkuruoaksi jotain kantarelleista tehtyä ja jälkiruoaksi jotain hyvää karviaisista. Etsin joka puolelta reseptiä, jonka nimi olisi ollut karviais - tai gooseberry tiramisu, mutta kun sellaista sopivaa ei löytynyt, piti kehitellä resepti itse.

Nyt taas muistin, miksi en juurikaan muulloin tee mitään karviaisista: niiden perkaaminen on hitainta ja ikävintä mahdollista puuhaa. Yksi kerrallaan, kanta *nips* töyhtö *nips* marja kulhoon, kanta *nips* töyhtö *nips* marja kulhoon, kanta *nips* töyhtö *nips* jne jne jne… Jotenkin paljon tylsempää puuhaa kuin vaikka mansikoiden kantojen nyppiminen. Ainakin minusta. Onneksi pienehköön karviaistiramisuun ei tarvita kuin muutama sata grammaa marjoja ja loppuosa tämän jälkiruoan valmistuksesta sujuu todella nopeasti. Tiramisu on koottu noin 18 x 18 cm lasivuokaan ja siitä riittää kuudelle.


Tiramisu karviaisista

300 + 100 g (vihreitä) karviaisia
0,5 dl Marsalaa
100 g sokeria

2 dl vispikermaa
0,5 tl vaniljauutetta tai jauhettua vaniljaa
2 rkl sokeria
250 g mascarponea
2 rkl Marsalaa

12-15 savoiardikeksiä

kourallinen suolapaahdettuja pistaaseja


Perkaa karviaiset ja jätä noin 100 grammaa marjoja viimeistelyä varten. Laita kattilaan 300 g perattuja karviaisia, puoli desiä Marsalaviiniä sekä sokeri ja kiehauta kunnes sokeri on liuennut ja marjojen kuori rikkoutunut. Jäähdytä keitos ennen kuin jatkat tiramisun valmistusta. Kun keitos on jäähtynyt, nosta marjat reikäkauhalla toiseen astiaan. Kattilassa oleva sokeriliemi käytetään savoiardikeksien kostuttamiseen.

Vatkaa vispikerma, vanilja sekä sokeri löysähköksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon mascarpone ja lopuksi Marsala. Nyt vaahto on melko tanakkaa, mutta edelleen helposti levitettävissä. Lusikoi kolmannes mascarponevaahdosta vuoan pohjalle.


Ota savoiardikeksit yksi kerrallaan, kasta keksi molemmin puolin karviais-sokeriliemeen ja paina keksit vuokaan vierekkäin marscarponevaahtoon. Kun yksi kerros keksejä on ladottu, lusikoi puolet hillotuista marjoista keksien päälle. Levitä marjojen päälle toinen kolmannes mascarponevaahdosta ja sen päälle kerros karviais-sokeriliemessä kostutettuja savoiardikeksejä, sitten toinen puoli hillotuista marjoista ja viimeksi loput mascarponevaahdosta. Tasoita pinta.

Rouhi pistaasit ja ripottele ne tiramisun pinnalle. Laita vuoka jääkaappiin tekeytymään vähintään neljäksi tunniksi, mieluiten seuraavaan päivään.

Leikkaa kiinteytynyt tiramisu paloiksi ja viimeistele annokset muutamalla kokonaisella karviaisella ja savoiardikeksillä.


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Karviasten ja viinimarjojen perkaaminen on ihan kamalaa. Saimme vanhemmiltani 5 l karviaisia. Puolet jaksoin perata, lopuista tein vispipuuron. Siinä eivät kannat haitanneet, jäivät siivilään kuorien kanssa.

Paula kirjoitti...

*Nips nips* vie karviaisten kanssa järjen - mutta on ne sitten älyttömän hyviäkin :)

Sienitukka kirjoitti...

Hmm.. perkaa karviaiset ? ..en ole koskaan perannut karviaisia mitenkään. Poiminut vain puskasta ja eikun käyttöön.

Hyvännäköinen Tiramisu. Täytyy varmaan joskus kokeilla, kun noita karviaisiakin tuppaa olemaan :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Täytyy varmaan joskus minun puolestani kokeilla jättää perkaamatta ja käyttää karviaiset sellaisenaan.