maanantai 8. elokuuta 2016

Mortadellaleipä São Paulon tapaan
Olympialaisten vuoksi meillä on nyt vielä brassiteemaa postauksissa. Kun etsiskelin sikäläistä katuruokaa niin löysin São Paulon kauppahallin erikoisuuden – mortadelaleivän. Mortadela on brasilialainen versio italialaisesta mortadellamakkarasta. Maahanmuuttajien mukana se on siirtynyt ja tullut osaksi paikallista ruokakulttuuria.

Bar do Mané on paikka, jossa tämä niin paikallisten kuin varsinkin turistien suosiossa oleva leipänen syntyi. Erään tarinan mukaan asiakas oli valittanut, että leivän välissä ei ollut tarpeeksi mortadelaa, joten keittiövastaava päätti katsoa pitääkö asiakkaan pokka. Hänelle vietiin ranskalainen sämpylä, jonka välissä oli 250 g (toisen version mukaan 200 g) mortadelaa. Asiakas ensin hölmistyi, mutta pisteli sämpylän poskeensa. Hän palasi seuraavana päivänä ja tilasi ”sellaisen kuin eilenkin”. Kun se tarjottiin hänelle, niin muutkin asiakkaat halusivat samanlaisen ja näin leivästä tuli klassikko.

Sunnuntaibrunssiversioni leivästä oli hieman vaatimattomampi, sillä siinä makkaraa oli ”vain” 125 g. Maukas leipä niinkin.


Mortadellaleipä

pätkä             Parisiennepatonkia
125 g             bolognalaista mortadellaa
                      tomaattiviipaleita
                      tankomozzarellaa
                      salaattia

Halkaise leipä ja painele puolikkaita vähän littanaan. Aseta pohjapuolelle salaatinlehti.  Lado sen päälle makkaraviipaleet taiteltuna kerran tai kaksi riippuen käyttämäsi makkaran koosta. Saamani tiedon mukaan pippurimortadella on halkaisijaltaan pienempää kuin sellainen, jossa on pistaaseja. Makkaroita ei tarvitse laittaa mitenkään erityiseen järjestykseen. Makkaraviipaleiden päälle tulevat tomaattiviipaleet ja niiden päälle tankomozzarellan viipaleet. Päällipuoli paikoilleen ja leipä on valmis.

ORIGINAL ...  kuva: flavorsofbrazil.blogspot.com

Ei kommentteja: