perjantai 31. heinäkuuta 2015

Kanavartaat "satay" (uunikypsennys)


Liha/kana/katkarapuvartaat sataykastikkeen kanssa on indonesialainen ruokalaji, mutta suosittua myös Thaimaassa, Malesiassa, Filippiineillä ja muualla Kaakkois-Aasian alueella. Sataysta on monenlaisia paikallisia variaatioita, mutta nyt ei olla niin nokonuukia siitä tehdäänkö tämä täsmälleen oikein jonkin tietyn ohjeen mukaan. Tässä reseptissä pääasia on herkullinen kookoskerma-maapähkinäkastike ja siihen dipattavat broilerinlihavartaat. Lisäkkeeksi keitin hiukan tahmeaa jasmiiniriisiä, jonka kypsyttyään valutin siivilässä ja tiivistin laakeaan vuokaan leikattavaksi kakkuseksi (”compressed rice”). Muita chicken satay –lautaselle kuuluvia kasviksia ovat kurkku ja punasipuli.



Kanavartaat

varrastikkuja
4 broilerin rintafileetä
marinadi
2 dl kookoskermaa
1 rkl kalakastiketta
1 rkl punaista currytahnaa
1 rkl ruokokidesokeria
hiukan kurkumaa
1,5 tl suolaa

Laita varrastikut likoamaan veteen vähintään muutamaksi tunniksi ennen käyttöä. Leikkaa jokainen broilerinfilee 6-8 pienemmäksi palaksi. Sekoita marinadin ainekset, kaada seos kulhoon tai isoon muovipussiin ja lisää broilerinpalat. Sekoita hyvin ja anna lihojen marinoitua jääkaapissa vähintään parin tunnin ajan, tai vaikka seuraavaan päivään asti. Työnnä jokaiseen vartaaseen 3-4 hyvin marinoitunutta broilerinpalaa ja kypsennä ne grillissä tai parilapannulla. Nämä vartaat jäivät vähän aneemisen värisiksi, kun kello oli liian paljon lähteä pihalle grillaamaan ja inhoan parilapannun pesemistä, joten kypsensin nämä uunissa 220 asteessa noin 20 minuutin ajan. Kävi se ihan hyvin niinkin.



Sataykastike

1 dl kookoskermaa
1 rkl sitruunaruohotahnaa
3 rkl maapähkinätahnaa
1 rkl seesamiöljyä
2 rkl kalakastiketta
1 rkl soijakastiketta
1 tl punaista currytahnaa
4 rkl tamarinditahnaa
1 rkl ruokokidesokeria
1 tl srirachaa
1 rkl limettimehua
0,5 tl valkosipulijauhetta

Sekoita kaikki ainekset ja tarjoile vartaiden kanssa.



4 kommenttia:

ulla kirjoitti...

Ihana ohje, näyttää herkulliselta. Vanhempani asuivat jonkin aikaa Indonesiassa ja näitä tuli syötyä siellä aika paljon. Näihin kehittyy helposti himo! :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Hyviä ovat, ja vielä parempia grillattuina. Ravintolapäivänäkin (taas elokuussa) ainakin Espan puistossa on kymmeniä kojuja jotka myyvät satayvartaita. Tässä reseptissä vaan on se ihan paras sataykastike ;)

kati kirjoitti...

ah tuo kastike vaikuttaa tosiaan erityisen herkulliselta! laitan tekeille:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Mikään maku ei nouse ylitse muiden jolloin kokonaisuus on hyvin kohdallaan :)