keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Sinnen siikaa tänne

epätrendikkään keittiön siikaa

Kävimme kesäkuun alussa Tuplaespresson kanssa maittavalla lounaalla Ravintola Sinnessä Eerikinkadulla, jonne omistajat ovat avanneet toisen saman nimisen ravintolan jo Porvoossa kuuluisaksi tulleen ravintolansa lisäksi. Nautin siellä pääruoaksi paistettua siikaa, jonka paistotulos oli niin hyvä, että minun oli ihan pakko kysyä keittiöstä sen salaisuutta. Kuulemma vaan todella, siis todella kuuma paistinpannu ja ensin öljyssä paistaen nahkapuoli alaspäin, jotta tulee rapea nahka. Sitten lisätään voita, käännetään vielä hetkeksi nahka ylöspäin ja valellaan siikaa voi-öljyseoksella. Yksinkertaisesti. Tätähän päätin sitten kokeilla kotona (otsikkokuva). Sen tarkemmin emme reseptiä kyselleet, mutta meillä oli makumuistin lisäksi kännykkäkuva annoksesta (kuva tekstin lopussa). Näin tein sen kotikeittiössä.


Paistettua siikaa Sinnen tapaan

                      reilu puolikas isoa nahallista siikafileetä syöjää kohti
                      suolaa
                      mustapippuria
                      voita
                      rypsiöljyä
3                    vihreää parsaa syöjää kohti
                      pieniä keitettyjä uusia perunoita
1                    uuden sadon sipuli
2                    retiisiä ohuina viipaleina
                      tilliä
                      herneenversoja, rucolanversoja tai vastaavaa
                      korvasienikastiketta (tai kantarellikastiketta)
                      kirjolohen mätiä

Tee korvasienikastike tai sulata pakkasesta valmista kastiketta. Tähän vuodenaikaan myös kantarellikastike sopii annokseen oikein hyvin.

Keitä hyvin pestyt uudet perunat ja jäähdytä ne. Viipaloi sipuli paksuhkoiksi viipaleiksi. Paista pannulla voissa ja öljyssä pyöritellen kokonaiset perunat yhdessä sipulin kera. Sipulia ei kuitenkaan laiteta lautaselle, minusta sipuli vaan antaa mukavasti lisämakua perunoille.

Poista vihreistä parsoista riittävästi kuivaa kantaosaa ja paista ne voissa pannulla. Mausta suolalla.
Viipaloi retiisit terävällä veitsellä tai mandoliinilla ohuiksi viipaleiksi.

Kuumenna paistinpannu öljyineen todella kuumaksi ja laita nahalliset, suomustetut siikafileet paistumaan ensin nahkapuoli alaspäin, jotta tulee rapea nahka. Sitten lisää pannulle voita, käännä fileet jotta toinenkin puoli paistuisi ja valele siikaa voi-öljyseoksella. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kokoa annos ja koristele versoilla, hienonnetulla tillillä, retiisiviipaleilla ja kirjolohen mädillä.


Sinnen siikaa

Ei kommentteja: