maanantai 13. heinäkuuta 2015

Kesäinen pasta ja täytetyt jauhelihapihvit


Kesällä ei kokkaus aina tapahdu kotikeittiössä. Välillä joutuu työskentelemään "ankeammissa oloissa” eli liedessä ei ole neljää tai edes kahta levyä eikä aina kovin montaa keittovälinettäkään käytettävissä. Silti pitäisi saada aikaan jotain hyvää – muutakin kuin makkaraa nuotiolla. Tämän pastan tekoon ei tarvita välttämättä kuin yksi levy ja yksi kattila. Pastan ohje kahdelle hengelle.Tomaattinen kesäpasta

150 g             joitain lyhyttä pastaa, tässä farfallea
3                    tomaattia
1                    uuden sadon sipuli
1-2                valkosipulinkynttä
1                    kuivattu peperoncini (tai vähän rouhittua mustapippuria)
                      öljyä
1                    lihaliemikuutio +
n. 5 dl            kuumaa vettä (tai valmista lihalientä)
                      (tuoretta timjamia lehdet nypittyinä)
                      tuoretta basilikaa revittynä
                      raastettua parmesaania halutessasi

Keitä ensin vettä ja laita se toiseen astiaan odottamaan. Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota siinä hienonnettu sipuli, viipaloitu valkosipuli ja kokonainen peperoncini (tai mustapippuri). Lisää lohkotut tomaatit, joista kanta on poistettu ja anna niiden kypsyä vähän aikaa sipulien kanssa sekoitellen. Lisää kattilaan pasta ja liemikuutio + nestettä (tai valmista lihalientä) sen verran, että pasta juuri ja juuri peittyy. Lisää myös timjami, jos sitä käytät. Voit tässä vaiheessa poistaa peperoncinin, se on jo maustanut pastan. Anna porista liedellä ja lisää nestettä risoton tapaan kun se haihtuu. Keittoaika on hieman pidempi kuin pastan keitto-ohjeessa. Keitin farfallea ohjeen mukaisen 15 minuutin sijaan 20 minuuttia. Älä lisää liikaa nestettä, jotta pastastasi ei tule keittoa. Sekoita välillä ja peitä lopuksi kannella kun poistat kattilan liedeltä. Riivi annoksen pinnalle tuoretta basilikaa ja raasta myös parmesaania halutessasi.

Koska me söimme tämän pääruokana, jossa pasta oli lisuke, paistoin sille seuraksi pastan henkeen sopivat jauhelihapihvit. Jos joudut askartelemaan askeettisessa yhden kattilan kesäkeittiössä, pihvit voi hätätapauksessa paistaa vaikka samassa kattilassa etukäteen ja pitää lämpimänä alumiinifoliossa.
Mozzarellalla ja tomaatilla täytetyt jauhelihapihvit

400 g             naudan jauhelihaa
1                    hienonnettu uuden sadon sipuli
1                    hienonnettu valkosipulinkynsi
5                    vihreää kivetöntä oliivia hienonnettuna
1                    kananmuna
½ tl               suolaa
                      rouhittua mustapippuria
4                    aurinkokuivattua tomaattia
1                    mozzarella bufala –pallo neljänä viipaleena

Sekoita jauhelihasta, sipuleista, oliiveista, kananmunasta, suolasta ja pippurista taikina. Muotoile se neljäksi pihviksi. Aseta pihvin keskelle tomaatti ja sen päälle mozzarellaviipale. Käännä pihvin reunat niin, että juusto ja tomaatti ovat peitossa ja taputtele kostein käsin pihvi valmiiksi. Paista öljyssä molemmin puolin, mutta vain kerran kääntäen, niin, että pihvit ovat kauniin ja kypsän ruskeat. Lihakerros täytteen molemmin puolin on kohtalaisen ohut, joten pihvit kypsyvät melko nopeasti. Koska kyseessä on naudan jauheliha, niin ei haittaa, vaikka se olisi sisältä hieman roseekin. Siirrä folion alle odottamaan pastaa. Meillä oli jäljellä hieman kantarellipaistosta, joten jatkoin sitä kastikkeeksi pihville. Pastassa on tomaattinen kastike itsessään, joten erillistä kastiketta ei välttämättä tarvita.Ei kommentteja: