lauantai 25. heinäkuuta 2015

Mökkiruokaa eli pikkuahvenet paistopussissa


Ahvenilla ei ole alamittaa ja hyvä niin, sillä pienistäkin ahvenista saa herkullista ruokaa. Isäni valmisti nyljettyjä ahvenia paistopussissa jo silloin, kun itse olin vielä nuori pojankloppi. Yhdessä nyljimme pienimmät niistä ahvenista, jotka olimme saaneet pitkäsiimalla, isommat savustettiin. Nyljetyt ahvenet kypsennettiin sitten uunissa paistopussissa. Muut tarveaineet löytyivät mökin puutarhasta. Nähdessäni Herkkunuotassa Turussa pannuahveniksi kutsuttuja pikkuahvenia, jotka olivat perattuja ja suomustettuja, muistin tämän vanhan kalaruoan ja nappasin mukaani pienen paketin kaloja.



Suomustetut tai nyljetyt pikkuahvenet paistopussissa

400 g             perattuja ja suomustettuja tai nyljettyjä ahvenia (syöjien määrän mukaan, tämä kahdelle)
1                    uuden sadon sipuli pilkottuna
                      tilliä
                      suolaa
                      valkopippuria myllystä
2 dl                kermaa
pari               voinokaretta

Aseta paistopussi uunivuokaan. Mausta kalat suolalla ja valkopippurilla. Pilko sipuli ja asettele kalat ja sipulisilppu paistopussiin ja lisää tilliä. Lorauta pussiin riittävästi kermaa niin että kalat peittyvät ja tipauta pari voinokaretta joukkoon. Sulje pussi ja tee sen yläosaan pieni reikä, jotta höyry pääsee ulos pussista ja pussi ei hajoa. Kypsennä 200 ˚C uunissa ensin 45 minuuttia. Pudota lämpö 175 asteeseen ja anna olla uunissa vielä 1-1,5 tuntia. Näin kalat pehmenevät niin, että selkäruodonkin voi syödä. Tarjoa uusien perunoiden kanssa ja lisäkkeeksi sopii vaikka kermainen kantarellipaistos. Lähi- ja sesonkiruokaa parhaimmillaan.


2 kommenttia:

ulla kirjoitti...

Mahtava resepti. En ole koskaan kuullutkaan ahvenista paistopussissa. Pitää ehdottomasti kokeilla!

M kirjoitti...

Vähän niin kuin ahvenkukko, mutta ilman leipäkuorta ja voinokareet korvaavat siansivun.