keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Kurpitsajäätelöä ilman jäätelökonetta



Päätin sitten kokeilla, miten ”pakastettubanaanijäätelö” –resepti toimii kurpitsan kanssa, ja toimiihan se. Tähän reseptiin ei tarvita jäätelökonetta, mutta blenderi kylläkin. Kurpitsajäätelö on aika voimakkaan makuista, joten se kaipailee kaverikseen tasapainottavia aineksia. Tällaisia olivat kirpeä omenahilloke, rouhittu kurpitsansiemen-pistaasisekoitus sekä kookoskermavaahto. MMMmmmmmm…..


Makea kaneli-kurpitsasose

kohtalainen pala kurpitsaa
oliiviöljyä
suolaa
ruokokidesokeria
kanelia

Leikkaa kurpitsa viipaleiksi ja lado viipaleet uunipellille. Pirskottele päälle hiukan oliiviöljyä ja hiukkasen suolaa. Ripottele kurpitsaviipaleille lopuksi pari ruokalusikallista ruokokidesokeria ja muutama tupsaus kanelia. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 1 tunti. Anna kypsien kurpitsaviipaleiden hiukan jäähtyä. poista kuori ja soseuta kurpitsat.



Kurpitsajäätelö
(neljälle)

300 g makeaa kaneli-kurpitsasosetta
1 rkl kanelia
1 dl glukoosisiirappia
1 rkl kuumaa vettä
1 liivatelehti

Sekoita keskenään kurpitsasose, kaneli ja glukoosisiirappi. Pehmitä liivatelehti kylmässä vedessä ja sulata se tilkkaseen kuumaa vettä. Sekoita liivateseos huolella kurpitsasoseen joukkoon ja laita massa pakastimeen jääpalamuotissa. Liivate ei ole välttämätön ainesosa, mutta se estää jäätelöä sulamasta liian nopeasti.

Kun kurpitsasose on pakastunut parin, kolmen tunnin ajan, kaada kohmeiset kurpitsasosepalat tehosekoittimeen ja aja massa jähmeäksi sohjoksi niin, että siitä pystyy pyörittämään jäätelöpalloja. Kurpitsasose ei saa olla niin jäistä että se rikkoo tehosekoittimen. Tavallisille tehosekoittimille "melkein jäätynyt" soseutuu vielä kelvollisesti, mutta jos sose on ehtinyt pakastua jääpaloiksi, se on jo liian kovaa ja siihen tehoaa vain järeämpi kone kuten vitamix tai vastaava.

Laita neljään jälkiruokamaljaan pohjalle yksi kurpitsajäätelöpallo, sitten hapahkoa omenahilloketta (Granny Smith ompuista), iso lusikallinen kookoskermavaahtoa ja viimeistele rouheella, jossa on puolet paahdettuja ja suolattuja pistaasipähkinöitä, puolet paahdettuja kurpitsansiemeniä. Tarjoile heti. Jäiset jälkiruoat eivät juurikaan kestä odottelua.



EDIT
Kurpitsasoseen voi pakastaa myös laakeassa astiassa ja sekoitella välillä pakastuksen aikana. Silloin astiasta voi suoraan pyöritellä jäätelöpalloja.


2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Kuulostaapa hyvältä! Mulla taitaa olla blogissa myös joku kurpitsajätski,mutta eri tavoin tehtynä,mutta tässä ohjeessasi on kiva tuo kurpitsan pakastus.Pitääkin kokeilla joskus.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Jael
Joskus joku jäätelö onnistuu näinkin, että mennään siitä mistä aita on matalin.