maanantai 23. kesäkuuta 2014

Brassiruokaa: moqueca de camarão




Jatketaan jalkapallokisojen ajan brassiteemaa vielä muutamien ruokalajien verran. Rio de Janeiro on kuuluisa hiekkarannoistaan ja kaupungissa on myös erinomaisia kalaravintoloita, joissa buffetpöydästä voi valita lautaselleen lähes mitä tahansa vedeneläviä, erilaisia kaloja, hummeria, merisiiliä, simpukoita...




Kalojen lisäksi Brasiliassa varmaan tavallisin vedenelävä lautasella on katkarapu, josta valmistettu moqueca de camarão, katkarapupata, on Brasiliassa hyvin suosittu ruokalaji. Samalla reseptilä voi valmistaa moqueca de peixen, kun vaihtaa katkaravut kalaksi. Brasilialaisissa resepteissä moqueca de camarão usein lopuksi värjätään ja maustetaan joko punaisella palmuöljyllä (dendê) tai annatolla (E 160b). Näiden saatavuus Suomesta on kuitenkin niin hankalaa, etten edes yrittänyt lähteä etsimään sellaisia parin teelusikallisen takia. Katkarapupadassa on ilman niitäkin ihan riittävästi väriä ja makua ja kun koko Suomessa nyt on ollut kylmin keskikesän juhla kymmeniin vuosiin, paikoin jopa pakkasta, tällainen lempeän mausteinen pataruoka lämmittää mukavasti juhannusjuhlijaa. Toinen ainesosa jonka jätin pois, on yksi vihreä paprika, joka olisi pitänyt laittaa pataan kypsymään tomaattien kanssa. Ei niin että sellaista ei olisi ollut saatavilla, mutta kypsennetty paprika vaan ei kuulu meidän keittiöön vaikka raakaa paprikaa syödäänkin. Katkarapupata tarjoillaan tavallisen keitetyn riisin kanssa.




Moqueca de camarão, brasilialainen katkarapupata
(neljälle)

600 g isoja (pakaste)katkarapuja
3 isoa valkosipulinkynttä ohuina viipaleina
0,5 tl suolaa
mustapippuria myllystä
0,5 dl sitruunamehua
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
1/4  tl cayennepippuria
2 rkl silputtua tuoretta korianteria
0,5 tl suolaa
0,5 tl sokeria
1 tölkki (400 g) tomaattimurskaa (Mutti)
(1 vihreä paprika pienempinä paloina)
4 dl kookosmaitoa
4 rkl silputtua tuoretta korianteria

Mausta ensin katkaravut. Sulata pakastekatkaravut ja laita ne kulhoon marinoitumaan noin tunnin ajaksi valkosipulin, suolan, mustapippurin ja sitruunamehun kanssa.

Leikkaa sipuli ihan pieniksi kuutioiksi ja kuullota se kattilassa oliiviöljyssä. Lisää cayenne, 2 rkl korianteria, suola sekä sokeri ja anna kiehua hetken koko ajan sekoitellen. Lisää tomaattimurska (sekä vihreä paprika) ja keitä seosta kokoon kunnes se on kunnolla paksuuntunut. Lisää kookosmaito ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää marinoituneet katkaravut liemineen ja kuumenna sekoittaen kunnes katkaravut ovat lämmenneet. Mausta lopuksi korianterisilpulla (ja suolalla sekä mustapippurilla jos vielä on tarpeen). Tarjoile keitetyn riisin kera.


6 kommenttia:

ulla kirjoitti...

Ihanaa! Siskoni asui joskus vuosia sitten Brasiliassa ja toi moqueca-reseptin tuliaisena kotiin. Se on niiiin hyvää! En kyllä ole tehnyt tätä varmaan kymmeneen vuoteen, mutta nyt menee ehdottomasti mm-ruokalistalle!

M kirjoitti...

Niinpä, jotkut ainekset vaan toimii keskenään niiiiin hyvin :) Tämä pata on todellinen ruokapöytämatka Brasiliaan.

Rommirusina kirjoitti...

Mm, onpas mehevän näköistä katkispataa. Kiintoisan näköinen myös tuo merisiili, en ole sellaista koskaan päässyt itse maistamaan.

Tuplaespresso kirjoitti...

Merisiili on aika merkillinen otus. Yleensä se syödään tuoreeltaan raakana, eikä pyydystämisen ja ruokailun välillä saisi olla aikaa kovin montaa tuntia. Käytännössä syötävää on vain nuo oranssit mätipussit. Makua on vähän vaikea kuvailla, merellinen maku josta toiset tykkää ja toiset ei koske tikullakaan koko otukseen. Mahtaakohan jostain Suomesta saada merisiilin mätiä pakasteena tai säilykkeenä? Ei ole varmaan kovin kummoinen kysyntä tässä maassa…

Helzu kirjoitti...

Tätä täytyy kokeilla :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Jos tykkää vedenelävistä, niin katkisten lisäksi tämän voi tehdä myös kalasta.