keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

T-bone grelhado & chimichurriT-bone grelhado on grillatun T-luupihvin nimi portugaliksi ja sitä kieltähän puhutaan Brasiliassa. Pihvihärän noin puolikiloinen pihvi grillattuna tappaa suuremmankin nälän ja jalkapallokatsomossa nälkä kuitenkin jossain vaiheessa iskee. Pelien välissä löytyy varmasti aikaa grillata kunnon ateria grillissä.T-bone steak

1 (500-600 g)   T-luupihvi/ 2 syöjää
                      suolaa
                      mustapippuria myllystä

Ota liha huoneenlämpöön ainakin tuntia ennen grillausta. Leikkaa viillot pihviä ympäröivään rasvaan jotta pihvi ei käpristy grillissä. Mausta pihvi suolalla ja mustapippurilla juuri ennen paistoa ja laita se kuumaan grilliin. Paista 2 – 4 minuuttia ja käännä ja paista saman verran toiseltakin puolelta. Paistoaika riippuu grillistä ja pihvin paksuudesta. Ota liha grillistä, peitä alumiinifoliolla ja anna vetäytyä paistoajan verran. Jättikokoisesta T-luupihvistä saa ruokailijaystävällisemmän, jos sen kypsänä leikkaa vähän pienemmiksi, paremmin lautaselle sopiviksi paloiksi.

Nauti T-luupihvin kanssa chimichurrikastiketta, grillattuja esikeitettyjä bataattilohkoja ja maissintähkiä, poblano -chiliä ja uuden sadon sipulia.Chimichurri on Argentiinassa suosittu, mutta paljon käytetty muuallakin Etelä-Amerikassa. Se sopii erinomaisesti mausteksi grillatulle naudanlihalle. Chimichurrin aineksia voi muutella oman maun mukaisesti jotain lisäten, jotain pois jättäen, kuten eri resepteissä lukee. Olennaista on valkosipuli, viinietikka, öljy ja chili. Oregano voi olla kuivattua tai tuoretta ja persiljaa/korianteria voi käyttää jompaakumpaa tai molempia, kuten tässä. Brasilian MM-kisojen teeman hengessä siis:

Chimichurri

1,5 dl             oliiviöljyä
1 d                 sherryviinietikkaa
1 rkl               sitruunan mehua
1 ruukku        tuoretta korianteria
1 ruukku        tuoretta oreganoa
2 dl                silputtua silolehtistä persiljaa
2/3                 chilipalko
2-3                 valkosipulinkynttä
½                   salottisipuli
1 tl                 suolaa
1/2 tl              sokeria
¼ tl                mustapippuria myllystä

Silppua tuoreet yrtit (ei varsia) ja hienonna valkosipuli ja salottisipuli. Halkaise chili ja poista siemenet ja hienonna. Tämän kastikkeen ei tulisi olla tulista, vaikka chiliä käytetäänkin. Valitse mieto chili kaupasta.

Mittaa nesteet ja mausteet kulhoon ja sekoita keskenään. Lisää joukkoon silputut yrtit ja sipulit ja sekoita. Jos olet ahkera veitsenkäyttäjä ja silppuat yrtit hienoksi, niin se riittää. Jos olet laiskempi, kuten allekirjoittanut, niin voit sauvasekoittimella hienontaa lisää. Älä aja liian hienoksi mössöksi, eri osat saavat näkyä.

Oikeasti tästä yhdestä pihvistä tuli ateria kahdelle :)

Ei kommentteja: