maanantai 3. maaliskuuta 2014

Naan leipää kotiuunissa
Intialainen ruoka tarvitsee seurakseen intialaisen leivän. Australian Mastechefissä on tehty naan leipää paistinpannussa paistamalla. Jossain muussa reseptissä leipä on paistettu ulkona grillissä. Monet intialaisreseptit opastavat tekemään naan leivän perinteisen tandooriuunin sijasta tavallisessa kotiuunissa grillivastuksen alla. Se oli mielestäni kokeilemisen arvoinen idea, joten laitoin leipätaikinan kohoamaan.Naan leipää kotiuunissa

5 dl vehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 tl kidesokeria
0,5 tl soodaa

2 rkl ruokaöljyä
0,5 dl jogurttia

noin 1,5 dl lämmintä vettä

kirkastettua voisulaa
jauhoja leipien kaulitsemiseen

Sekoita keskenään isossa kulhossa kaikki kuivat ainekset. Lisää öljy sekä jogurtti ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisää lämmintä vettä vähän kerrallaan ja alusta taikinaa niin, että taikinasta tulee kiinteää eikä enää tartu sormiin. Jätä taikina lämpimään paikkaan ja anna sen kohota leivinliinan alla kaksinkertaiseksi. Tähän menee muutama tunti.

Lämmitä uuni 270 asteeseen ja anna uunipellin olla koko ajan uunissa sisällä keskitasolla. Jaa taikina 6 osaan ja kauli ne jauhojen kanssa ovaalinmuotoiksiksi, muutaman millin ohuiksi leiviksi. (Minä leikkasin vielä nekin taikinapallot neljään osaan ja tein hiukan pienempiä leipiä.) Kun uunin lämpötila on toivotut 270 astetta, laita uunin grillivastus päälle kaikkein kuumimmalle ja odota vielä muutama minuutti.


Avaa uuninluukku varovasti ja laita uunipellille joko kaksi isompaa leipää tai neljä pienempää ja sulje luukku. Paista leipiä noin 2-3 minuuttia (paistettaessa leivät pullistuvat kuin ilmapallot) kunnes pinta on kullankeltainen ja mustapilkullinen. Ota leivät ulos uunista ja sivele pinnalle ihan ohuelti kirkastettua voisulaa. Anna uuninluukun olla suljettuna muutaman minuutin ajan ennen kuin laitat sinne uudet leivät paistumaan. Silloin uuni ehtii taas kuumentua, vaikka luukun avaamisessa lämpöä pääsikin hiukan karkaamaan. Pidä leivät folion alla lämpiminä tarjoiluun asti.4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pitäisikin kokeilla, naan on hyvää.
Uunikuvat ovat monesti hienoja, niin nuokin!

Daniela kirjoitti...

Mulla on jotenkin ollut harhaluulo, että naan-leivän tekeminen on jotain rakettitiedettä - mutta helpoltahan tämä näyttää!

Katja kirjoitti...

Hyvä ohje ja hyvän näköisiä naan-leipiä. Näitä pitää testata.:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Jos me kokeillaan jotain ja onnistutaan, se ei ole silloin mitään rakettitiedettä ;)

Ne mitä ei ruuan kanssa ehditty syödä, maistuivat aamiaisleipinäkin oikein hyvältä vaikka olivat yön yli muhineet muovipussissa ettei rapsakoituisi liikaa.