keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Intialainen lammascurry




Meillä kokataan aika harvoin mitään intialaista, tai yleensäkään aasialaista ruokaa. Ei siksi ettei pidettäisi siitä, mutta se vaatii melkoista perehtymistä sikäläiseen makumaailmaan. Ruoanlaittoharrastus on muutenkin elämän mittainen makuseikkailu. Jo pelkkään eurooppalaiseen ruokakulttuuriin tutustuminen vaatii aikaa, puhumattakaan kauempana olevista maailmankolkista. Onko tämä curry osattu maustaa intialaisittain vai sanooko joku asiantuntija sen olevan enemmänkin pakistanilaista? Miltä pitäisi maistua korealaisen ruoan, entä vietnamilaisen? Mitä eroa on malesialaisella ja indonesialaisella ruoalla? Samalla pitäisi osata sujuvasti surffailla Välimeren afrikkalaisruokien seassa ja tietää miten maustaa marokkolaisittain, vai olisiko algerialainen tai tunisialainen parempaa. Meksikolainen ruoka ei ehkä ole nyt kovinkaan pinnalla, mutta entä Ecuador, Peru, Bolivia tai Chile. Niissäkin olisi opeteltavaa. Asiasta ei pidä kuitenkaan ottaa stressiä, vaan kokeilla kaikenlaista ateria kerrallaan.






Intialainen lammascurry

700 g karitsan paahtopaistia
2 rkl ruokaöljyä
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 vihreä chili
1 rkl tuoretta inkivääriä
1 tl kurkumaa
2 tl jeeraa
1 tl garam masalaa
1/8  tl kardemummansiemeniä
1/2  tl kanelia
1/8  tl neilikkaa
1/2  tl fenkolinsiemeniä
1 tl korianterinsiemeniä
1 rkl vehnäjauhoa
10 maustepippuria
2 laakerinlehteä
200 g kirsikkatomaatteja
1 sitruunaruoho
4 dl kookosmaitoa
1 dl maustamatonta jogurttia
tuoretta korianteria
(suolaa)
mustapippuria myllystä
hiukan cayennepippuria



Valmistele ensin kaikki ainekset käden ulottuville. Leikkaa lihoista pois ylimääräinen rasva ja pilko lihat pienemmiksi, tasakokoisiksi paloiksi. Kuori sipulit ja leikkaa ne kuutioiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja hienonna ne pieniksi. Leikkaa chili ohuiksi renkaiksi ja tuore inkivääri ihan pieniksi paloiksi. Kaada mortteliin mausteista kurkuma, jeera, garam masala, kardemumma, kaneli, neilikka, fenkoli sekä korianterinsiemenet, hienonna ne ja sekoita vehnäjauhon kanssa. Leikkaa kirsikkatomaatit neljään osaan.

Kuumenna kasarissa 1 rkl öljyä ja ruskista siinä lihat 2-3 erässä. Siirrä lihat toiseen astiaan odottamaan. Lisää toinen ruokalusikallinen öljyä ja kuullota siinä sipulit, valkosipulit, chili ja inkivääri. Lisää morttelista mauste-jauhoseos sekä maustepippurit ja hämmentele sitä hetki sipuleiden kanssa. Kaada lihat takaisin kasariin, lisää laakerinlehdet sekä tomaatit ja sekoita hyvin. Lisää kookosmaito ja kevyesti murskattu sitruunaruoho ja keittele currya puolisen tuntia. Lisää jogurtti sekä hienonnetut korianterinlehdet, kiehauta ja mausta curry lopuksi vielä (suolalla jos tarvitaan,) mustapippurilla sekä cayennepippurilla. Tarjoile basmatiriisin, raidan ja naanleipien kanssa.



2 kommenttia:

Riitta kirjoitti...

En osaa sanoa autenttisuudesta tuon taivaallista, mutta annos näyttää todella hyvältä! Mausteet haistaa ruudun läpi. :-)

Tuplaespresso kirjoitti...

Toivottavasti sinne tuli perille myös basmatiriisin tuoksu ;)

Näitä etnoruokia on kiva kokeilla. Pitäisi vaan aina päästä paikan päälle testaamaan, miltä niiden oikeasti tulisi maistua. Vielä on monta maata testaamatta.