sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Anjovis-poropiiras
Se on sitten taas kesäaika. Tällaiselle kroonisesti aamu-uniselle persoonalle menee monta viikkoa tottua siihen, että herätys on tuntia aiemmin kuin normaalisti ja syksyllä sopeutuminen toiseen suuntaan on vielä vaikeampaa. Kun syksyllä muutenkin valoisa aika lyhenee, niin yhtäkkiä takaisin normaaliaikaan siirtymisen jälkeen pimeä tuleekin tuntia nopeammin kuin edellisenä päivänä. Apua! Olen kuullut monenlaisia selityksiä kesäajan puolesta, mutta Suomen pituuspiireillä yksikään niistä perusteista ei kuulosta minun korviini järkevältä. 

Ja eikös kaiken sen, mitä lasketaan ”normaaliksi” pitäisi olla enemmistönä ja kaiken normaalista poikkeavan vähemmistönä?  Olen kysynyt monelta viisaalta ihmiseltä tätä asiaa jo vuosikaudet, mutta kukaan ei vielä ole osannut vastata: 
Miksi normista poikkeavaa ”kesäaikaa” on noin 7 kuukautta, mutta normaaliaikaa vain 5 kuukautta?...  Parasta kun otettaisiin tämä ”kesäaika” Suomen ympärivuotiseksi viralliseksi ajaksi ja lakattaisiin hölmöläisten tavoin rukkaamasta kelloja kaksi kertaa vuodessa.  Murh!

Kylmäsavuporo, Abban anjovisfileet ja ”mustaleima” Koskenlaskija ovat tämän voimakasmakuisen surf&turf –piirakan salaisuus. Suunnittelin reseptin 2000-luvun alkupuolella Abban reseptikilpailuun ja tällä heltisi hopeasija. Vain paria pikkujuttua olen vuosien varrella parannellut, mutta pääosin tämä on ihan se alkuperäinen resepti. Piirakan täytteen ainekset ovat itsessään niin suolaisia, että mitään lisäsuolaa ei tarvita ja piiraan kyytipojaksi tarjottavan salaatinkin tulee olla mahdollisimman kevyttä ja raikasta. Tätä piirakkaa voisi parhaiten luonnehtia ”äijäruoaksi”.Anjovis-poropiiras

pohja
100 g voita tai leivontamargariinia
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl kylmää vettä
täyte
1 tölkki Abban anjovisfileitä (ei janssonfileitä!!!)
100 g kylmäsavuporoa paperiohuina viipaleina
100 g Koskenlaskija voimakas –sulatejuustoa
1 rkl sitruunamehua
1 dl ruohosipulisilppua
4 munaa
2 dl maitoa
100 g mozzarellaraastetta
0,5 tl rouhittua mustapippuria
salaatti
erilaisia vihreitä
kurkkua
cantaloupemelonia


Nypi huoneenlämpöiseen rasvaan jauhot ja vesi tasaiseksi seokseksi. Painele taikina piirakkavuokaan ja esikypsennä uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia( tai mikrouunissa 800W teholla noin 7 minuuttia). Anna pohjan jäähtyä sillä välin kun valmistat täytteen.

Valuta anjovikset ja murskaa ne hienoksi. Pilko kylmäsavuporoviipaleet noin 5x5 mm paloiksi. Murskaa sulatejuusto haarukalla murusiksi. Sekoita keskenään anjovis, kylmäsavuporo, juusto, sitruunamehu sekä puolet ruohosipulisilpusta ja levitä täyte piiraspohjalle,

Vatkaa munat ja maito, lisää niihin loput ruohosipulista, juustoraaste ja mustapippuri. Kaada seos piirakan täytteen päälle. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia (tai mikrouunissa 800W teholla 10 minuuttia, minkä jälkeen keskiteholla vielä 5 minuuttia). Anna piiraan vetäytyä puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Valmista piirakan seuraksi salaatti kurkusta, cantaloupemelonista ja erilaisista salaatinlehdistä. Salaatti ei kaipaa mitään mausteita.


3 kommenttia:

ulla kirjoitti...

Raaka-aineet on kyllä kohdallaan. Varmasti hyvä piirakka. Menee kokeiluun!

Katja kirjoitti...

Näyttää ja kuulostaa hyvältä! Voimakkaat ainekset, mutta varmasti toimii.:)

Tuplaespresso kirjoitti...

On se aika tymäkkä piirakka, mutta riittoisa kun ei tarvitse kovin isoa palaa. Niin, ja hyvää olutta tai punaviiniä tietysti palan painikkeeksi.