lauantai 7. syyskuuta 2013

Uuniomenahillolla ja vuohenjuustolla maustettua jäätelöä



Onhan jokainen jo ehtinyt tehdä kellariinsa uuniomenahilloa? Jos ei vielä ole tehnyt, hillon ohje löytyy täältä. Uuniomenahillo taitaa alkujaan olla jokin Marttaliiton perinneresepti vuosikymmenten takaa? Resepti, joka ”keksitään” joka vuosi aina uudelleen ja uudelleen.

Omena ja puolukka ovat syksyn parhaita jälkiruokamakuja ja nyt kun useammassakin blogissa on tehty jo kattiloittain uuniomenahilloa, sitä pitää käyttää muuhunkin kuin puuron tai jugurtin maustamiseen. Teimme tästä omena-vuohenjuustojäätelöstä  muutama vuosi sitten useita versioita ennen kuin makuaineille löytyi oikea seossuhde. Ensin jäätelö maistui pelkältä vuohenjuustolta, sitten pelkältä uuniomenahillolta, sitten ei oikein miltään ja lopulta siltä kuin pitikin.  Omena-kauramurut antavat rakennetta ja kirpeä puolukkakastike viimeistelee kokonaisuuden. Pieni nokare kermavaahtoakaan ei ole pahaksi ja kun kaiken päälle ripottelee vielä muutaman mehustetun puolukan, annos on täydellinen. Reseptistä tulee jälkiruokaa neljälle kahdelle ;)



Omena-vuohenjuustojäätelöä, omena-kauramurua ja puolukkakastiketta

puolukkakastike
2 dl puolukoita
3 rkl sokeria
1,5 rkl hyvää portviiniä

omena-kauramurut
1 granny smith omena pieninä kuutioina
20 g voita
50 g kaurahiutaleita
50 g sokeria

jäätelö
1 dl täysmaitoa
50 g sokeria
100 g uuniomenahilloa (tai muuta tummaa ja makeaa omenasosetta)
40 g ricottajuustoa
30 g vuohenjuustoa muruina
1 keltuainen
1 dl kuohukermaa

Survo puolukat ja keittele aineksia kasarissa miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia. Lisää hiukan vettä jos seos tuntuu kuivuvan liikaa. Painele sose lopuksi siivilän läpi, jotta kastikkeesta tulee täysin sileä.

Paista omenakuutioita voissa kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää sokeri ja kaurahiutaleet ja jatka paistamista koko ajan sekoittaen kunnes seos muuttuu kullankeltaiseksi ja murumaiseksi. Jäähdytä.

Leikkaa vuohenjuustosta valkohomeinen kuori ja käytä jäätelöön vain keskiosa. Sekoita keskenään maito, sokeri, uuniomenahillo sekä juustot ja lämmitä sekoittaen kunnes kaikki ainekset ovat liuenneet tasaiseksi. Vatkaa keltuainen vaahdoksi ja lisää lämmin maitoseos ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Kaada seos takaisin kattilaan ja laita kattila liedelle lämpiämään. Vatkaa kunnes seos vähän sakenee, mutta ei muutu munakokkeliksi. Jäähdytä massaa koko ajan sekoittaen. Sen pitäisi jäähtyä  mahdollisimman nopeasti lähelle jääkaappilämpötilaa. Lisää pehmeäksi vaahdoksi vatkattu kuohukerma. Sekoita hyvin, kaada jäätelökoneeseen ja anna koneen käydä 30-35 minuuttia. Tällä jäätelöllä on paras maku ja koostumus suoraan jäätelökoneesta tarjoiltuna.


6 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Mielenkiintoinen yhdistelmä, mutta epäilemättä ihan toimiva. Vuohenjuusto on hyvää omenan/päärynän ja erilaisten hillojen kanssa.:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Myönnän, että tämä on omituinen yhdistelmä, mutta toimii tosi hyvin :) Vuohenjuusto maistuu sen verran että sen juuri tunnistaa taustalta.

kati kirjoitti...

Siis TÄMÄN takia meidän pitää hankkia se jäätelökonetoiminto tuohon yleiskoneeseen. Toimii varmasti vähintään yhtä hyvin kuin se sinihomejuusto siellä mustikkajuustokakussa.

Tuplaespresso kirjoitti...

Tätä saattaa vielä olla pakkasessa pikkuisen purkinpohjalla. Jemmaan sulle sunnuntaiksi maistiaiset, niin saat testata ihan livenä :)

Siiri kirjoitti...

Vau, kiehtova yhdistelmä. :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Vuohenjuustoa kai kukaan harvemmin edes yrittää sekoittaa makeaan jäätelöön, mutta kun kokeilee kaikenlaisia outoja yhdistelmiä, joku joskus sattuu toimimaan. Puolukkakastike on tässä ihan must :)