lauantai 31. elokuuta 2024

Ranskalainen omenakakku (rommi-omenakakku)

Kun mustikka-aika päättyy, siirrytään poimimaan omenoita. Kotimaiset omenat sopivat todella hyvin tähän reseptiin. Ranskalainen rommi-omenakakku muistuttaa hiukan suomalaisille ehkä tutumpaa sharlotkaa, mutta tämän ihanan mehevän kakun koostumus on (minun mielestäni) parempi ja maku täyteläisempi. Tumman rommin ja vaniljan lisäksi toinen makuversio tästä kakusta saadaan, jos korvataan rommi maidolla ja vanilja ripauksella sitruunankuorta sekä kanelia. Molempi parempi. Minulla nyt sattui olemaan kaapissa tummaa rommia, joten sillä mennään tällä kertaa.

(Resepti olisi tarvinnut Ø 21 cm kakkuvuoan, mutta kun käytettävissä oli vain isompi Ø 24 cm vuoka, niin kakku jäi vähän litteäksi. Ei se kuitenkaan makuun vaikuta.)

 

muita vanhempia omenaleivonnaisreseptejämme:

   omenahyve

      huijarin omppupiiras

         tahmea calvados-omenapiirakka

            omena-kanelimunkit

               omppukokkareet

                  Mummo Ankan omenapiirakka

 


 

Ranskalainen rommi-omenakakku

 

600 g             omenaa (ei kovin hapokasta) noin parin sentin paloina
2,5 dl             vehnäjauhoa
1 tl                 leivinjauhetta
125 g             pehmeää voita
100 g             ruokokidesokeria (se vaaleanruskea sokeri)
2                    munaa (huoneenlämpöisiä)
1 rkl              vaniljauutetta tai yhden vaniljatangon siemenet
2 rkl              tummaa rommia
2 rkl              ruokokidesokeria
viimeistelyyn tomusokeria

 

Laita uuni lämpiämään 170 asteeseen ja vuoraa noin Ø 21 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla sekä pohjasta että reunoilta. Kuori omenat ja leikkaa ne paloiksi. Sekoita keskenään vehnäjauho sekä leivinjauhe.

Mittaa voi vatkauskulhoon ja lisää ruokokidesokeri. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vanilja, rommi sekä munat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Kääntele vaahdon joukkoon ensin jauhoseos ja sen jälkeen kaikki omenapalat. Tasoittele taikina kakkuvuokaan ja ripottele pinnalle vielä tasaisesti ohut kerros ruokokidesokeria.

Paista rommi-omenakakku uunin alatasolla noin 35-40 minuuttia. Jäähdytä kakkua vuoassaan noin 15 minuuttia, minkä jälkeen siirrä se ritilälle jäähtymään kokonaan. Viimeistele juuri ennen tarjoilua ohuella tomusokerihunnulla.

sunnuntai 25. elokuuta 2024

Perinteinen mustikkapiirakka pullataikinaan

Nyt on metsissä vielä runsaasti mustikoita, joten ei muuta kuin marjaan ja sitten leipomaan mustikkapiirakkaa. Minä tosin käytin tähän viimeiset viime kesän mustikat, kun niitäkin vielä sattui olemaan pakastimessa. Tein pitkästä aikaa ihan perinteisen pullataikinapiirakan (mitä nyt hiukan ekstramaustoin sitä raastetulla limetinkuorella), joka sopi tosi hyvin lauantaina nautittujen rapujen jälkiruoaksi. Ravut ja mustikat, kummatkin erinomaista suomalaista kausi- ja lähiruokaa.


 

Mustikkapiirakka pullataikinaan

 

pohja
2 dl                kädenlämpöistä maitoa
25 g               tuorehiivaa
2 tl                 kardemummaa
0,5 tl              suolaa
1                    muna
1 dl                sokeria
1 dl                juoksevaa leivontamargariinia (oivariinia)
450 g             vehnäjauhoa
täyte
800-1000 g   mustikoita (pakaste)
1,5 dl             sokeria
0,5 dl             perunajauhoa
1 tl                 raastettua limetinkuorta
voitelemiseen
1                    muna
1 rkl              vettä

 

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Vatkaa joukkoon kananmuna, suola, kardemumma sekä sokeri. Sekoita taikinaan leivontamargariini sekä puolet jauhoista ja vaivaa taikinaa hetken aikaa. Lisää loput jauhot ja alusta taikinaa (yleiskoneella) 5-10 minuuttia. Peitä taikinakulho ja anna taikinan kohota noin tunnin ajan. Kauli taikinasta uunipellin kokoinen levy ja nosta se leivinpaperin kanssa pellille. Jos haluat tehdä taikinaristikon piirakan päälle, leikkaa reunat suoriksi ja käytä ristikkoon reunoilta jäänyt taikina.

Sekoita keskenään 1,5 dl sokeria, 3 rkl perunajauhoa sekä raastettu limetinkuori ja laita seos isoon muovipussiin. Lisää pussiin jäiset mustikat ja hölskytä voimakkaasti kunnes ainekset ovat kunnolla sekaisin. Kaada sokeroidut mustikat tasaisesti taikinalle. Vatkaa kananmuna veden kanssa ja voitele sillä piirakan reunat ja ristikko.

Kypsennä piirakka uunin alatasolla 200 asteessa noin 30-35 minuuttia kunnes piirakan pinta on kauniisti ruskistunut ja pohjakin kypsä. Viimeistele ripauksella tomusokeria.

Varsinkin pakastemustikoita käytettäessä marjatäyte on uunista otettaessa vielä kovin löysä. Piirakka kannattaakin ensin jäähdyttää huolella ennen kuin alkaa leikata siitä paloja.

 

sunnuntai 18. elokuuta 2024

Punertaa marjat pihlajan...


Tänä vuonna näyttää tulevan oikein kunnon pihlajanmarjasato. Paikoin pihlajien oksat notkuvat marjojen painosta jo lähes maahan asti. Nyt voi jo alkaa hyödyntää marjoja. Pihlajanmarjahyytelö sopii tarjottavaksi erilaisten riista- ja muiden liharuokien kanssa ja jos hyytelön haluaa toimivan jälkiruoan kanssa, sen voi maustaa vaikka vaniljalla. Toinen mitä pihlajanmarjoista voi tehdä, on suolata ja pikkelöidä ne, jolloin marjoja voi käyttää vaikka kapristen tapaan.

 

 

Pihlajanmarjahyytelö

 

2 litraa          pihlajanmarjoja
5 dl               vettä
hyytelösokeria pakkauksen ohjeen mukaan

 

Perkaa ja huuhtele pihlajanmarjat. Kuumenna kattilassa 5 desilitraa vettä hiljalleen poreilevaksi ja lisää pihlajanmarjat. Keittele marjoja puolisen tuntia muutamia kertoja välillä sekoitellen. Siivilöi sitten kattilan sisältö caritaliinan läpi toiseen astiaan: vuoraa iso, tiheä siivilä caritaliinalla ja anna mehun valua ilman että yrität painella marjoja liinan läpi. Näin hyytelö pysyy kirkkaana.

Kun kaikki mehu on valunut, punnitse mehun paino. Lisää mehuun hyytelösokeria pakkauksen ohjeen mukainen määrä ja keitä mehu hyytelöksi.

 

Pihlajanmarja”kaprikset”

 

5 dl                perattuja pihlajanmarjoja
   suolaliemi
3 dl                vettä
2 rkl              merisuolaa
   etikkaliemi
2 dl                vettä
1 dl                väkiviinaetikkaa
2 rkl              sokeria
6                    katajanmarjaa

 

Perkaa ja huuhtele pihlajanmarjat. Ryöppää ne vielä kiehuvassa vedessä, siivilöi ja kaada puhtaaseen kulhoon.

Keitä vettä ja suolaa kattilassa kunnes suola on liuennut. Kaada liemi ryöpättyjen marjojen päälle, peitä kulho ja anna seistä huoneenlämmössä 3-4 päivää.

Keitä kattilallinen vettä ja kuumenna siinä 1-2 lasipurkkia kansineen 5-10 minuutin ajan. Nosta purkit kansineen alassuin kuivumaan puhtaan pyyhkeen päälle. Siivilöi pihlajanmarjat suolaliemestä ja lusikoi ne lasipurkkeihin.

Laita etikkaliemen ainekset kattilaan ja keitä kunnes sokeri on sulanut. Kaada siivilöity liemi purkkeihin pihlajanmarjojen päälle. Sulje kannet ja anna liemen jäähtyä huoneenlämmössä. Siirrä jäähtyneet tölkit jääkaappiin ja anna makuuntua vähintään 4 päivää, mieluummin jopa muutaman viikon, ennen käyttöä.