maanantai 3. heinäkuuta 2023

Skagenröra


Kesällä löytyy aina hyvä syy juhlia. Se voi olla rippijuhlat, naistenviikon nimipäivä, tupaantuliaiset tai vaikka huominen 4th of July. Tai tarvitseeko puhua edes juhlista, kun muutenkin voi kutsua ystäviä kylään ja mikä estää tekemästä tällaisia vaikka ihan itselle, kun haluaa herkutella.

Tässä on tumman saaristolaisleivän päällä skagenröra katkarapusalaattia ja vaalean paahtoleivän päällä hyvää maksapasteijaa, punasipulihilloketta sekä viinirypäleitä. Paahtoleipäviipaleet kannattaa paahtaa ennen niiden leikkaamista muotoon. Leipänen voi olla yhtä hyvin neliö kuin tällainen pienen rengasmuotin avulla leikattu. Jos on tarkoitus tarjota ihan oikea päivällinen, 2-4 tällaista pientä herkkuleipää jokaiselle riittää näin alkajaisiksi.

 

 

Skagenröra

200 g             katkarapuja tai ravunpyrstöjä suolaliemessä (nettopaino)

                      maun mukaan hienoa merisuolaa
hyppysellinen cayennepippuria
hiukan sitruunapippuria
¼                   pieni punasipuli silputtuna
2 rkl              hienonnettua tilliä
2 rkl              hienonnettua ruohosipulia
1                    kovaksi keitetty kananmuna hienonnettuna
muutama kierros valkopippuria myllystä
1 rkl              sitruunamehua
1 rkl              majoneesia
1 rkl              crème fraichea
                     tuoretta tilliä koristeluun

 

Mausta ensin katkaravut. Valuta liemi pois ja purista ravut kuiviksi. Lisää hiukan merisuolaa, cayennea sekä sitruunapippuria, sekoita ja anna makuuntua jääkaapissa noin tunnin ajan. Sillä välin voi valmistella kaikki muut ainekset, leikata punasipulin pienenpieniksi kuutioiksi, keittää kananmunan ja hienontaa sen, silputa tillit sekä ruohosipulit ja sekoittaa ne keskenään. Ota sitten maustetut katkaravut ja poimi niistä pois yhtä monta kuin valmistat skagenleipäsiä eli 12-16 kpl. Ne käytetään leipien viimeistelyyn. Hienonna loput katkaravut veitsellä ja lisää ne sipuli-tilli-munaseokseen. Mausta valkopippurilla, sitruunamehulla ja tarvittaessa myös vielä suolalla, Tällaisia pieniä leipiä verten skagenröran pitää olla melko kuivaa jotta se ei valuisi leivän päältä pois, joten lisää varovasti majoneesia sekä creme fraichea ettei seoksesta tule vahingossa liian löysää. Anna makujen tasaantua jääkaapissa vielä tunnin verran. Maistele vielä kerran ja tarvittaessa lisää mausteita ennen kuin leikkaat ja päällystät voileivät.                               

Tilleissä on valtavasti makueroja riippuen vuodenajasta ja tillin kasvupaikasta. Suomalainen oikea kesätilli on ihanan aromaattista, mutta ruukkutillissä on usein enemmän näköä kuin makua. Pakastekatkarapuja ei voi suositella tähän ruokaan, sillä niistä(kin) yleensä puuttuu maku.

 

Maksapasteijan voi tehdä itse, mutta kaupan maksapasteijalla selviää paljon helpommalla. Jos haluaa tehdä jotain erityisen hyvää, voi investoida pieneen purkilliseen oikeaa hanhenmaksapasteijaa. Sitä ei tarvitse levittää kovinkaan paksulti kun se jo antaa todella ihanan maun. Punasipulihillokkeen resepti löytyy täältä.

 

1 kommentti:

Nanna kirjoitti...

Ihanat herkut sulla taas siellä! Rakastan leipätarjoiluja!