Tämä ateria on silkkaa herkuttelua ja makujen ilotulitusta. Edellyttäen tietysti, että on onnistunut ostamaan sen oikeasti syöntikypsän mangon.
Avokadoja olen jo melkein oppinut
tunnustelemaan niin, että ostoskassiin sujahtaa suunnilleen syöntikypsä
avokado, mutta mangot ovat haastavampia. Kun kaupan laarissa on mangoja, joiden
kyljessä tarrassa lukee *syöntikypsä*, niin milloinkahan se on tarkoitettu
olemaan sellainen? Parin viikon kuluttua? Toissaviikolla? Ei kuitenkaan missään
tapauksessa sinä päivänä kun se on kaupassa asiakkaan saatavilla,
*syöntikypsä*-tarrakin lienee luokkaa ”tarjoiluehdotus”. Tämä ensimmäinen mango sattui
olemaan sekä-että, tunnusteltaessa sopivan napakka, mutta kuorittaessa se oli
pinnalta vielä aivan raaka, hyvin vaalea ja jopa kuorimaveitselle hiukan
haastava, ja sisempänä ylikypsän ruskeankirjavaa löllöä... Ei väliä kumpi
kauppakeskittymä näitä myy, sama juttu joka paikassa näiden raakoina
poimittujen ja Suomessa kypsytettyjen hedelmien kanssa. Ilmeisesti
suomalaiselle ei tarvitse tarjota priimaa, kun ö-luokkakin menee kaupaksi eikä
kukaan jaksa lähteä valittamaan.
Mutta kun löytää sen oikeasti syöntikypsän mangon, tämä ruoka on varsinaista herkkua.
Grillatut jättikatkaravunpyrstöt ja mangosalaatti
marinadi
salaatinkastike
salaatti
lisäksi
Sulata ravunpyrstöt ja valmista marinadi. Laita samalla bambupuiset grillitikut likoamaan kylmään veteen etteivät ne pala grillissä. Sekoita huolella raa’at jättikatkaravunpyrstöt marinadiin ja anna niiden makuuntua jääkaapissa ainakin 3-4 tuntia ennen grillaamista.
Valmista salaatti. Kuori ja kuutioi
mango, cantaloupe sekä kurkku. Halkaise viinirypäleet. Huuhtele friseesalaatti
sekä rucola ja revi ne pieniksi paloiksi. Viipaloi kevätsipulit ihan ohuelti.
Sekoita ainekset keskenään ja jätä makuuntumaan. Valmista salaatinkastike
odottamaan käyttöä.
Pujota marinoidut jättikatkaravunpyrstöt grillitikkuhin ihan toisiinsa kiinni siten, että jokaiseen tikkuun tulee yhtä monta rapua. Grillaa ravut kypsiksi, mielellään ihan oikeassa grillissä, mutta hätätapauksessa uuni tai parilapannukin kelpaa. Varo kypsentämästä liikaa etteivät ravut pääse sitkistymään. Sekoita kastike salaatin joukkoon, jaa salaatti tasan neljälle lautaselle ja viimeistele rouhituilla suolapähkinöillä sekä basilikasilpulla. Nauti grillattujen ravunpyrstöjen ja patongin kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti