Joskus vaan käy niin, että on tullut ostetuksi tuoreita yrttejä eri resepteihin pari-kolme kappaletta ja niistä on mennyt alkuperäiseen käyttöön puolet. Se toinen puoli saattaa sitten unohtua kunnes se todetaan nuupahtaneeksi ja heitetään harmitellen pois. Siksi kannattaa ottaa tavaksi tehdä yli jääneistä yrteistä yrttiöljyä. Se säilyy joitakin päiviä ja sitä on helppo käyttää eri tarkoituksiin. Meillä oli korianteria ja basilikaa, mutta esimerkiksi lehtipersilja ja monet muutkin pehmeävartiset yrtit soveltuvat tähän. Tätä herkkua käytin tässä helpossa, nopeassa ja tosi maukkaassa annoksessa. Resepti on pääruoka kahdelle eli yksi paputölkki on aina yksi annos. Lisää määriä tarvittaessa. Yrttiöljy riittää kyllä useampaankin annokseen. Pinnalle lisäsin vielä yrttiöljyä täydentävää gremolataa ja valkosipulikrutonkeja.
Valkoisia papuja ja yrttiöljyä
2 tlk valkoisia papuja liemessä, esim. Pirkka (ei tomaattikastikkeessa!)
2 valkosipulin
kynttä
2 rkl oliiviöljyä paistoon
3 rkl parmesaaniraastetta
1,5 + 1 dl vettä
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
yrttiöljyä
Valuta pavut. Kuumenna öljy
keskilämpöisellä paistinpannulla ja kuullota siinä ohueksi viipaloitua
valkosipulia 1– 2 minuuttia, älä ruskista. Lisää pannulle puolet pavuista,
sekoittele niitä valkosipulin kanssa pari minuuttia, survo pavut soseeksi, lisää
vesi ja sekoita. Anna kiehua kunnes osa vedestä on haihtunut ja seos on
mielestäsi sopivan paksuista. Lisää loput pavut sekä 1 dl vettä ja kuumenna
kunnes kaikki pavut on lämmenneet. Jaa papumuhennos kahdelle lautaselle, lisää
joukkoon 2-3 ruokalusikallista yrttiöljyä ja sekoita. Viimeistele
valkosipulikrutongeilla ja gremolatalla.
Yrttiöljy
½ ruukkua basilikaa
½ ruukkua korianteria
3 vartta kevätsipulia
1 - 1,5 dl rypsiöljyä
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
1 rkl sitruunamehua
Aja tehosekoittimessa yrtit öljyn
kanssa hienoksi ja mausta lopuksi maistellen. Jos ruokailun jälkeen jotain jää,
laita loppu yrttiöljy kannelliseen astiaan jääkaappiin.
Jos ei ole tehosekoitinta, tämän voi tehdä myös sauvasekoittimella.
Gremolata
puolikkaan sitruunan raastettu keltainen kuori
2 - 3 rkl hienonnettua persiljaa
1 kpl hienonnettu valkosipulinkynsi
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja
ripottele ruoan pinnalle.
2 kommenttia:
Herkullista😋Olen yrttien suurkuluttaja, ja tuo niin maustuisi minulle💚
Joatin yrttiöljyä täytyy aina olla jääkaapissa. Nyt odotellaan kevään karhunlaukkakautta :) Sen miedosti valkosipulinen aromi vasta hyvää onkin.
Lähetä kommentti