Lasagne eri muodoissaan on perinteinen italialainen uunissa viimeistelty pastaruoka. Huippukallis sähkö saa monet miettimään uunin käytön vähentämistä. Ilman uunia valmistuu open lasagne – avoin lasagne, joka on perinteinen hollantilainen versio lasagnesta. Avolasagnen komponentit kypsennetään liedellä käytännössä samalla tavalla kuin uunilasagneakin varten, mutta tässä annos kootaan suoraan lautaselle. Tosin tätä ruokaa varten kaikki neljä keittolevyä ovat päällä hetkisen jopa samanaikaisesti jotta kaikki komponentit pääsevät lautasille lämpiminä. Ohje on neljän hengen avoimeen lohilasagneen.
Open lasagne lohesta
800 g lohta tai kirjolohta palana
Graavaa lohi levittämällä sen päälle reilu määrä karkeaa merisuolaa ja sirottele lisäksi reilu ruokalusikallinen hienoa sokeria. Kääri lohi pakettiin suolapuoli ylöspäin ja anna maustua muutama tunti.
Pyyhkäise sulamaton suola pois kalan pinnalta veitsen hamarapuolella, viipaloi lohi 1-1,5 cm viipaleiksi ja poista nahka. Laita kypsennysliemen ainekset paistinpannulle ja kiehauta pari minuuttia. Liemen ei tarvitse peittää kalanpaloja kokonaan. Laske lohiviipaleet parissa erässä vierekkäin pannulle. Kun lohen väri muuttuu altapäin läpinäkymättömäksi käännä viipaleet varovasti ja anna olla hetkinen toisin päin. Älä kypsennä liian kauaa, sillä maku on parhaimmillaan sisältä roseena. Nosta palat sivuun esim. voipaperille erilleen toisistaan, jos haluat kauniita ehjiä viipaleita.
Ruohosipuli-tilli-juustokastike
3 rkl voita
Sulata voi kattilassa ja lisää vehnäjauho. Sekoittele keskilämmöllä pari minuuttia kunnes voi on imeytynyt jauhoon ja jauho alkaa kypsyä, mutta ei ruskistu. Lisää maitoa pari desilitraa kerrallaan ja sekoita kastike tasaiseksi. Kun kaikki maito on käytetty, anna kastikkeen kiehua ihan pienellä lämmöllä noin 10 minuuttia välillä sekoitellen ettei maitopohjainen kastike pala pohjaan. Mausta suolalla sekä valkopippurilla, lisää hienonnetut tuoreyrtit sekä sitruunankuoriraaste ja sekoita. Lopuksi lisää juustoraaste ja sekoita kastiketta sen aikaa että juusto sulaa.
Ryöpätty pinaatti
300g tuoretta pinaattia
Mittaa isoon kattilaan noin puoli kattilallista vettä, lisää hiukan suolaa ja kuumenna kiehuvaksi. Laita pinaatit kattilaan, anna kiehua kolmisen minuuttia, valuta siivilässä ja huuhtele vielä pikaisesti kylmällä vedellä, minkä jälkeen jätä ne siivilään valumaan. Kun on aika koota annokset, kiehauta kattilassa vähäinen määrä vettä, nosta pinaatit siivilässä kattilaan lämpiämään ja kansi päälle. Muutamassa minuutissa pinaatti on lämmennyt ja valmis käytettäväksi.
Lasagnelevyt
12 kpl lasagnelevyjä (3 per annos)
Kuumenna miedosti suolattua vettä paistinpannulla, laita lasagnelevyt veteen muutama levy kerrallaan ja anna kiehua hiljaa kypsiksi. Liian raakoina ne lohkeilevat, joten kun ne sopivasti pehmenevät ne ovat valmiita. Kypsennä ensin yksi koelevy niin saat tuntumaa.
Annosten kokoaminen
Nostele lautasten pohjalle ensin
kastiketta, sitten lasagnelevy, sitten lohiviipale, sitten taas kastiketta ja
vielä pinaattia. Tee uusi kerros ja vielä kolmas. Voit halutessasi koristella
annoksen esimerkiksi jokiravun pyrstöillä. Meillä niitä oli säästynyt
lounassalaatista muutama kappale ja käytimme ne tähän.
Hieman askartelua vaativa, mutta ei ylivoimaisen vaikea kaunis ja makoisa annos, joka syntyy sähköä säästäen liedellä.
2 kommenttia:
Hieno annos, tätä pitää kokeilla!
Sopivasti vaiheistamalla onnistuu varmankin CampaAdriassakin. Lohtahan ei paisteta vaikka se pannulla kypsennetäänkin.
Lähetä kommentti